Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 sep 2015 - Anul XX, nr. 226 (6038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

În mai puţin de două luni

Din ”nerentabila” mină Mănăila noii proprietari au produs 253 de tone de concentrat de cupru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mina de la Mănăila şi Uzina de Prelucrare de la Iacobeni funcţionează din plin, la mai puţin de două luni după ce au fost repuse în funcţiune de noul proprietar. La sfârşitul săptămânii trecute, a fost finalizat primul export, după cum ne-a confirmat, ieri, directorul Gabriela Dobrotă, reprezentantul noului acţionar majoritar, Vast Resources PLC.

La începutul lunii iulie 2015, compania internaţională de resurse şi dezvoltare Vast Resources PLC, listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra, a preluat de la chinezii de la Sinarom Mining Group SRL pachetul majoritar al acestei platforme miniere din judeţul Suceava. Într-un interviu acordat pentru Bursa online, ediţia din 3 septembrie a.c., preşedintele-director executiv al Vast Resources România, Andrew Prelea, a declarat că după preluarea operaţiunilor, timp de patru săptămâni, echipele companiei au reconstruit cariera, ca să fie sigură în operare, şi au modernizat staţia de flotare. Primul concentrat a fost produs în data de 16 august, iar până la începutul lunii septembrie, conform sursei citate, Vast Resources PLC a produs 253 de tone de concentrat de cupru.

”Am angajat 107 oameni şi urmează să mai vină încă 20. Am crescut capacitatea de producţie şi vom face o nouă staţie de flotare. Am cheltuit la Mănăila un milion de dolari într-o lună şi am demonstrat că se poate să faci minerit în România”, a declarat Andrew Prelea. Totodată, acesta a anunţat intenţia de a mai cheltui încă 1-1,5 milioane dolari până în primăvară pentru staţia de flotare, precum şi extinderea infrastructurii în următorii doi ani, necesarul investiţional fiind estimat între 4 şi 7 milioane de dolari.

 


Cupru, plumb, zinc, aur şi argint sunt resursele din exploatarea de la Mănăila

Oficialii companiei au precizat că în paralel va continua şi explorarea resurselor pentru a vedea potenţialul minei de la Mănăila, dar pe ce informaţii au până acum apreciază că pot extinde durata de viaţă a minei la 15-20 de ani. O estimare pe baza datelor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Naturale indică resurse de 1,8 milioane de tone.

Conform site-ului oficial al companiei, Vast Resources PLC a achiziţionat 50,1% din Societatea Minieră Polimetalică din Mănăila şi a investit imediat peste 1.000.000 de dolari pentru plata creditelor, pregătirea în vederea deschiderii carierei prin efectuarea unei descoperte de peste 60.000 mc, precum şi reparaţia capitală şi modernizarea facilităţilor de procesare. Numărul de angajaţi este de 107 persoane, plus 20 de experţi în domeniul minier.

Vast Resources este interesată să cumpere şi alte mine cu polimetalice şi nemetalice, inclusiv Remin Baia Mare, conform planului de extindere în România.

În mina polimetalică de la Mănăila sunt resurse de cupru, plumb, zinc, aur şi argint. ”Vast Resources a identificat oportunitatea de a îmbunătăţi în mod semnificativ eficienţa exploatării miniere existente”, se mai arată pe site-ul companiei. Tot aici pot fi vizionate două înregistrări video din activitatea de exploatare de la Mănăila, cu întreaga zonă decopertată (https://www.youtube.com/watch?v=ohkJqyi5lOQ&feature=youtu.be şi https://www.youtube.com/watch?v=ZPk94mc9cy0).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din ”nerentabila” mină Mănăila noii proprietari au produs 253 de tone de concentrat de cupru.
 Vizualizări articol: 8990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Din ”nerentabila” mină Mănăila noii proprietari au produs 253 de tone de concentrat de cupru5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lenesii sunt nerentabili trimis de
(30 sep 2015, 00:36:30
Hai sa fim seriosi, nu exista probabil nici un motiv din partea minelor din Romania sa nu functioneze, toate probabil au destule resurse pentru inca 100 de ani, in schimb problema adevarata este la lenesii de la conducerea tarii care nu au timp, nu au chef, nu au experienta si nici nu iau spaga din a administra o firma, orice fel de firma. Se vede la si groapa de gunoi din la Moara si la Cinematograful Modern si la ORICE au facut ei.
Sa va spun un lucru, nici o firma de Minerit sau Grup Cinematografic nu isi va bate capul sa administreze ceva construit de o primarie si dupa aia sa plateasca chirie (si spaga) la acea primarie pentru a le scadea profitul si mai mult! Nu! Toate grupurile astea serioase se inteleg pe un singur lucru: ori este proprietatea lor si o administreaza ei cum vor, ori in cazul Cinematografelor e in Mall-uri unde sa fie profitabil. In nici un caz nu s-ar baga o firma sa administreze ce nu e a lor. Si politicienii astia in loc sa vanda la privat mare parte din actiuni si sa ramana cu 20-30% maxim, ei isi fraca mainile impreuna, nu vand nimic si spun ca gasesc o firma privata sa o fraiereasca sa faca toata treaba! Pai domnilor, e Octombrie si inca nimic de groapa de la Moara, inca nimic de Cinematograf si faptul ca privatii fac bani din minele noaste dovedeste ca sunteti ultimii care se pot mandri ca au facut ceva bun pentru Suceava.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei