Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 sep 2015 - Anul XX, nr. 226 (6038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Faţă de anul trecut

A scăzut numărul copiilor cu păduchi, cazurile de râie sunt constante

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Păduchii şi râia nu au dispărut din şcolile din judeţul Suceava, dar numărul cazurilor înregistrate la triajul epidemiologic la începutul anului şcolar arată că acestea sunt în scădere ori s-au menţinut constante. Conform unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, de la începutul cursurilor au fost examinaţi 80.634 de copii, din 488 de unităţi şcolare. Mai mult de jumătate, 53.033 de elevi, învaţă în mediul urban, iar 27.601 sunt elevi în şcolile din mediul rural. Examinarea efectuată de medicii şcolari şi medicii de familie a dus la descoperirea a 382 de copii cu angine, a 204 cazuri de copii cu păduchi (pediculoză), a 121 de cazuri cu diferite boli parazitare, a 95 de copii cu micoze, a 60 cu râie (scabie) şi a două cazuri de varicelă. DSP a asigurat tratamentul gratuit pentru pediculoză, iar la recontrol numărul cazurilor cu păduchi a scăzut la şase şi al celor de râie la unul. DSP a mai precizat că agentul patogen al anginelor depistate nu a fost streptococul beta-hemolitic.

Anul trecut, la începutul anului şcolar au fost depistate 336 de cazuri de copii cu păduchi, 53 de râie, unul de varicelă şi 538 de angine. Faţă de procentul acestor categorii de boli din ţările industrializate, care este între 1 şi 3%, în România este de sub 0,4%.

 

Sfaturi pentru a scăpa de păduchi în casă

În schimb, atitudinea faţă de copiii aflaţi în această situaţie diferă foarte mult. Dacă în România li se spune în clasă, nominal, să-şi rezolve problema, ceea ce are ca efect nu de puţine ori marginalizarea elevilor, în alte ţări europene părinţii sunt notificaţi că în clasa copilului lor au fost descoperiţi păduchi, fără a li se spune numele copiilor afectaţi. Apoi primesc prin poştă pliante despre ce sunt păduchii, cum arată (descriere şi fotografii), cum pot fi descoperiţi şi cum se poate scăpa de ei. Astfel de pliante se transmit părinţilor şi dacă nu există cazuri de păduchi la şcoala sau grădiniţa unde merge copilul lor, cel puţin o dată pe an. Părinţii sunt informaţi că între 1 şi 3% dintre copiii din ţările industrializate au păduchi, menţionându-se că „orice om poate lua păduchi” şi sunt rugaţi să controleze temeinic părul copiilor. De asemenea, li se explică faptul că nu este suficient să scape copiii de insecte, ci că decontaminarea trebuie făcută şi pentru obiecte din casă - saltele, canapele, haine, perne, pături, prosoape, animale de pluş, covoare etc. Acestea trebuie spălate, dacă este posibil, la 60 de grade Celsius. Când spălarea la 60 de grade nu este posibilă, se recomandă decontaminarea prin îngheţ, la minus 18 grade Celsius, acestea fiind temperaturile la care mor paraziţii. Lucrurile pot fi lăsate şi la temperatura camerei (20-22 grade C), dar în saci de plastic închişi foarte bine, timp de trei zile. În acest răstimp, păduchii ar urma să moară de foame, se precizează în pliantele de educare a părinţilor din Germania. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A scăzut numărul copiilor cu păduchi, cazurile de râie sunt constante.
 Vizualizări articol: 1910 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A scăzut numărul copiilor cu păduchi, cazurile de râie sunt constante0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei