Păduchii și râia nu au dispărut din școlile din județul Suceava, dar numărul cazurilor înregistrate la triajul epidemiologic la începutul anului școlar arată că acestea sunt în scădere ori s-au menținut constante. Conform unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, de la începutul cursurilor au fost examinați 80.634 de copii, din 488 de unități școlare. Mai mult de jumătate, 53.033 de elevi, învață în mediul urban, iar 27.601 sunt elevi în școlile din mediul rural. Examinarea efectuată de medicii școlari și medicii de familie a dus la descoperirea a 382 de copii cu angine, a 204 cazuri de copii cu păduchi (pediculoză), a 121 de cazuri cu diferite boli parazitare, a 95 de copii cu micoze, a 60 cu râie (scabie) și a două cazuri de varicelă. DSP a asigurat tratamentul gratuit pentru pediculoză, iar la recontrol numărul cazurilor cu păduchi a scăzut la șase și al celor de râie la unul. DSP a mai precizat că agentul patogen al anginelor depistate nu a fost streptococul beta-hemolitic.
Anul trecut, la începutul anului școlar au fost depistate 336 de cazuri de copii cu păduchi, 53 de râie, unul de varicelă și 538 de angine. Față de procentul acestor categorii de boli din țările industrializate, care este între 1 și 3%, în România este de sub 0,4%.
Sfaturi pentru a scăpa de păduchi în casă
În schimb, atitudinea față de copiii aflați în această situație diferă foarte mult. Dacă în România li se spune în clasă, nominal, să-și rezolve problema, ceea ce are ca efect nu de puține ori marginalizarea elevilor, în alte țări europene părinții sunt notificați că în clasa copilului lor au fost descoperiți păduchi, fără a li se spune numele copiilor afectați. Apoi primesc prin poștă pliante despre ce sunt păduchii, cum arată (descriere și fotografii), cum pot fi descoperiți și cum se poate scăpa de ei. Astfel de pliante se transmit părinților și dacă nu există cazuri de păduchi la școala sau grădinița unde merge copilul lor, cel puțin o dată pe an. Părinții sunt informați că între 1 și 3% dintre copiii din țările industrializate au păduchi, menționându-se că „orice om poate lua păduchi” și sunt rugați să controleze temeinic părul copiilor. De asemenea, li se explică faptul că nu este suficient să scape copiii de insecte, ci că decontaminarea trebuie făcută și pentru obiecte din casă – saltele, canapele, haine, perne, pături, prosoape, animale de pluș, covoare etc. Acestea trebuie spălate, dacă este posibil, la 60 de grade Celsius. Când spălarea la 60 de grade nu este posibilă, se recomandă decontaminarea prin îngheț, la minus 18 grade Celsius, acestea fiind temperaturile la care mor paraziții. Lucrurile pot fi lăsate și la temperatura camerei (20-22 grade C), dar în saci de plastic închiși foarte bine, timp de trei zile. În acest răstimp, păduchii ar urma să moară de foame, se precizează în pliantele de educare a părinților din Germania.