Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 sep 2015 - Anul XX, nr. 225 (6037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La USV

Ştiinţa a ieşit în stradă, cu zeci de proiecte interesante, la Noaptea Cercetătorilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mii de suceveni, în special tineri, au descoperit laturile amuzante ale ştiinţei, aplicabilităţile sale practice şi minunăţiile care pot fi făcute de tineri ingenioşi, pornind de la cunoştinţele teoretice asimilate pe băncile şcolii, dar şi ale facultăţii, în cadrul unui eveniment în cadrul căruia ştiinţa a ieşit în stradă, cu braţele deschise.

Noaptea Cercetătorilor, evenimentul petrecut vineri după-amiază, în Parcul de la Universitate, este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfăşoară simultan în peste 300 de oraşe europene, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg. Obiectivul pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, de a încuraja o carieră în acest domeniu şi de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor.

La Suceava, Noaptea Cercetătorilor a fost organizată de Universitatea „Ştefan cel Mare”, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Societatea Ştiinţifică CYGNUS – Centru UNESCO şi Primăria municipiului Suceava, fiind sprijiniţi la nivel naţional de echipa Researchers4Humanity. Peste 100 de pasionaţi de ştiinţă au fost implicaţi în efectuarea de experimente şi coordonarea grupurilor de vizitatori, atingându-se un număr record de peste 2.200 de participanţi, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile.

 

De la 1 la 80 de ani şi atelierele care au atras atenţia publicului

Surprinzătoare a fost diversitatea vizitatorilor, atât pe grupe de vârstă, cel mai tânăr având un an, iar cel mai în vârstă 80 de ani, cât şi pe zone de provenienţă, participanţilor din municipiul Suceava şi din localităţile limitrofe alăturându-li-se sute de curioşi din multe alte localităţi sucevene, precum Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Dumbrăveni.

Aceştia au avut ocazia să descopere roboţelul explorator Rover, cum se produce energie din apă, aer şi cartofi, reacţiile chimice ale ingredientelor alimentare, proprietăţile fizice ale alimentelor şi cum se pot juca pe calculator fără să atingă nimic.

În cele patru secţiuni principale, Knowledge, HandsOn, Agora şi Fun, participanţii au observat derularea unor experimente ştiinţifice sub coordonarea unor grupuri de cercetători şi pasionaţi de ştiinţă, au vizitat expoziţia de Inventică a USV, au analizat proiectele de cercetare realizate de elevi şi studenţi suceveni, au vizionat documentare ştiinţifice în format 3D şi 2D, au dezbătut probleme de mare noutate în domeniul tehnologic şi, nu în ultimul rând, au explorat cerul şi spaţiul cosmic prin activităţile organizate în cadrul Observatorului Astronomic Suceava. 

Atelierele care au înregistrat cel mai mare succes au fost: Astronomie, radioastronomie şi astrofizică, Nanotehnologii şi fizica materialelor supraconductoare, Inventică şi Inovare, Calcul de înaltă performanţă, Realitatea augmentată cu aplicaţii în Facebook şi LeapMotion, Robotică şi energii alternative,  Fizica şi chimia distractivă, Performanţă umană, Bio-ecologie, Radioclub, Siguranţa cetăţeanului, Informare europeană - organizate de colective ale USV, ale Societăţii Ştiinţifice Cygnus, ale Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava, ale Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, ale Colegiului „Mihai Băcescu” Fălticeni, ale Grupului Şcolar „Tomşa Vodă” Solca, ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ale Centrului de Informare Europa Direct - Bucovina. În total, au fost organizate 25 de ateliere independente susţinute de 15 profesori şi cercetători ai USV, 20 cadre didactice din învăţământul preuniversitar sucevean, alte 15 cadre profesionale din alte instituţii şi organizaţii sucevene, 70 de studenţi şi elevi voluntari.

 

Ştiinţa amuzantă şi descoperirea cercetătorilor, ca oameni

În zona Fun, vizitatorii au putut să ia contact cu ştiinţa într-un mod distractiv printr-o serie de concursuri de şah şi scrable, au putut viziona programe de planetariu şi filme ştiinţifice 3D în cadrul Observatorului Astronomic al USV, au putut participa la un atelier de reciclare creativă organizat de Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. Activităţile din această zonă au fost susţinute şi de un program artistic în aer liber organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Suceava şi Colegiul de Artă.

Discuţiile libere cu cercetătorii au ajutat participanţii să afle mai multe despre ei, atât ca oameni cât şi ca inovatori. Chiar dacă pentru mulţi participanţi cercetarea pare o profesie neobişnuită, cercetătorii sunt, până la urmă, oameni ca toţi ceilalţi, ce contribuie în mod inovativ la dezvoltarea comunităţii în care trăiesc. Tinerii pasionaţi de ştiinţă au putut vedea cercetarea ca fiind un domeniu accesibil, în care îşi pot aduce contribuţia personală prin noi descoperiri în domeniile care îi pasionează.

Noaptea Cercetătorilor a creat şi anul acesta cadrul în care, printre reprize de ploaie, pentru o noapte, oricine a putut fi om de ştiinţă. Atelierele interactive au atras oameni de toate vârstele, facilitând interacţiunea dintre cercetători şi public, încurajând, în acelaşi timp, tinerii în alegerea unei cariere în cercetare. Participanţii au avut ocazia să descopere atât părţile practice ale cercetării, indiferent de domeniul ştiinţific, cât şi aspectele inedite.

Nu în ultimul rând, organizatorii evenimentului, coordonaţi pe plan local de conf. univ. dr. Dan Milici, prof. Victor Şutac, lector univ. dr. Cristian Pîrghie şi prof. univ. dr. Mihai Dimian, le-au mulţumit tuturor celor ce s-au implicat în diverse etape ale organizării acestei manifestări, profesorilor din mediul universitar şi preuniversitar care au promovat evenimentul şi în special celor 120 de voluntari de toate vârstele implicaţi în organizarea atelierelor, a spaţiilor expoziţionale şi a îndrumării vizitatorilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ştiinţa a ieşit în stradă, cu zeci de proiecte interesante, la Noaptea Cercetătorilor.
 Vizualizări articol: 2090 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ştiinţa a ieşit în stradă, cu zeci de proiecte interesante, la Noaptea Cercetătorilor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei