Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 sep 2015 - Anul XX, nr. 223 (6035)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Reversul medaliei

Primarul din Solca, dat pe mâna procurorilor pentru scandalul legat de fabrica de bere din localitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul din Solca, Valeruţ Ţăranu Hofner, s-a ales cu o plângere penală în scandalul legat de fabrica de bere din localitate, clădire monument istoric. Plângerea penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a fost depusă de omul de afaceri Arcadie Plămadă, nimeni altul decât actualul proprietar al Fabricii de Bere Solca, societate fondată în anul 1810.

Capetele de acuzare la adresa edilului sunt abuz în serviciu în formă calificată şi denunţare calomnioasă, aceleaşi care li se aduc şi angajaţilor Primăriei Solca. De asemenea, plângerea penală îi mai vizează şi pe angajaţii din cadrul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava.

Acţiunea a fost formulată după ce Arcadie Plămadă a fost achitat atât de Judecătoria Rădăuţi, cât şi de Curtea de Apel Suceava în dosarul în care era acuzat de distrugerea monumentului istoric Fabrica de Bere Solca.

Valeruţ Ţăranu Hofner şi celelalte persoane, care nu sunt nominalizate dar împotriva cărora se solicită declanşarea începerii urmăririi penale, au înaintat în iunie 2010 o sesizare către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava cu privire la efectuarea unor lucrări de dezafectare a utilajelor existente la Fabrica de Bere Solca. În plângerea de la vremea respectivă se menţiona că Fabrica de Bere Solca este monument istoric, datat din secolul al XIX-lea, iar activităţile demarate de Arcadie Plămadă se derulează fără autorizaţie. La finalul cercetărilor, omul de afaceri Arcadie Plămadă a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere parţială şi degradarea unui monument istoric, executarea fără autorizaţia prevăzută de lege a lucrărilor de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi alte lucrări care urmează să fie executate la construcţii reprezentând monumente istorice, inclusiv cele din zonele de protecţie şi efectuarea de săpături neautorizate în zona de protecţie a unui monument istoric. În final, Arcadie Plămadă a fost găsit nevinovat şi achitat.

 

Arcadie Plămadă consideră că toate acţiunile împotriva sa au fost tendenţioase

Omul de afaceri Arcadie Plămadă susţine că primarul din Solca şi angajaţii de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava au minţit cu bună ştiinţă în plângerile şi sesizările îndreptate împotriva sa. Astfel, Arcadie Plămadă arată că primarul Valeruţ Ţăranu Hofner a trimis o adresă în data de 7 iunie 2010 către Fabrica de Bere din Solca, dar destinată omului de afaceri, prin care îl invita să meargă la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava pentru a clarifica situaţia lucrărilor derulate.

„La data respectivă eu nu aveam nici o calitate la Fabrica de Bere Solca. Prin actele pe care le-am depus şi la instanţă am demonstrat că am devenit administrator la Fabrica de Bere Solca abia pe data de 15 iunie 2010, iar despre faptul că fabrica era monument istoric nu s-a menţionat absolut nimic în contractul de vânzare-cumpărare”, a arătat Arcadie Plămadă.

Omul de afaceri spune că şi alte acte depuse la dosar de reprezentanţii Primăriei din Solca şi cei de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava sunt în neconcordanţă cu realitatea.

„Au susţinut că subsemnatul, în calitate de administrator şi asociat unic al societăţii, ştiam că fabrica  este monument istoric şi cu toate acestea am demolat părţi componente ale fabricii fără autorizaţie. La dosar a fost depusă corespondenţa dintre Primăria Solca prin primar şi fabrică, prin care a dorit să-şi întărească susţinerile privind vinovăţia mea. În plus, au indus în eroare organele judiciare prin acuzaţii mincinoase la adresa mea cu privire la săvârşirea infracţiunii de distrugere a unui monument istoric. În final, s-a dovedit că primarul şi lucrătorii Direcţiei Cultelor au ştiut că Fabrica de Bere este monument istoric, dar mi-au adus la cunoştinţă acest aspect abia după ce am sistat lucrările din proprie iniţiativă”, a mai menţionat Arcadie Plămadă.

 

Uite monumentul istoric, nu e monumentul istorice

Prin cele două hotărâri judecătoreşti de achitare s-a arătat foarte clar că până în momentul naşterii litigiului Primăria Solca nu a avut nici o evidenţă din care să rezulte că Fabrica de Bere este monument istoric. Potrivit Legii 422/2001, monumentele istorice sunt scutite de taxe şi impozite pe clădiri şi pe terenuri, dar în ciuda acestui fapt fabrica a fost impozitată, adăugându-se dobânzi şi penalităţi. Astfel, pe 7 iunie 2010 Primăria Solca spune că Fabrica de Bere este monument istoric, iar câteva zile mai târziu, primarul Valeruţ Ţăranu Hofner semnează somaţia prin care aduce la cunoştinţă că s-a început executarea silită împotriva Fabricii de Bere Solca pentru suma de 75.649 de lei cu titlu de impozite pe clădiri şi terenuri.

„Toate persoanele împotriva cărora am formulat plângere au acţionat cu rea-credinţă în vederea condamnării mele pentru o faptă pe care nu am săvârşit-o cu forma vinovăţiei cerute de lege şi anume culpă, cu toate că au încercat chiar şi prin referire la acte inexistente să dovedească exact contrariul”, a declarat Arcadie Plămadă.

Omul de afaceri consideră că prin aceste acţiuni şi plângeri tendenţioase investitorii care s-au arătat interesaţi să retehnologizeze fabrica s-au retras, iar el a fost prejudiciat material, aducându-i-se şi un prejudiciu serios de imagine.

Arcadie Plămadă a mai specificat în plângerea penală că se constituie parte civilă, dar suma pe care o solicită o va comunica ulterior. 

Primarul din Solca nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere vizavi de acuzaţiile care i se aduc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul din Solca, dat pe mâna procurorilor pentru scandalul legat de fabrica de bere din localitate.
 Vizualizări articol: 5426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Primarul din Solca, dat pe mâna procurorilor pentru scandalul legat de fabrica de bere din localitate3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ROman trimis de
(25 sep 2015, 13:42:48
Pacat de renume"BERE SOLCA"gustul aparte,putin sarata.....dar,dar.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei