Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 sep 2015 - Anul XX, nr. 218 (6030)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Propunere

Sanda-Maria Ardeleanu susţine implementarea învăţământului dual de formare profesională

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a declarat că susţine implementarea în România a învăţământului dual de formare profesională, o combinaţie între teorie şi practică. Sanda-Maria Ardeleanu a anunţat că recent a participat la o dezbatere pe problematica deosebit de complexă a învăţământului dual în Elveţia şi România, întâlnire având loc în cadrul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, la iniţiativa deputatului Florica Cherecheş.

Delegaţia elveţiană a fost condusă de Excelenţa Sa Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, Jean-Hubert Lebet, şi de adjunctul Misiunii elveţiene la Bucureşti, Anne-Lise Cattin Hennin, din delegaţie făcând parte şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale din Elveţia,  Mauro dell’Ambrogio, şi Léonard Mouny, înalt funcţionar în Ministerul Educaţiei Naţionale din Elveţia. Partea română a fost reprezentată de preşedintele Comisiei de învăţământ, deputatul Adrian-Nicolae Diaconu, deputaţii Radu Zlati şi Petru Andea, Florica Cherecheş şi Sanda-Maria Ardeleanu.

Sanda-Maria Ardeleanu a declarat că atât în calitate de profesor universitar şi membru în Comisia pentru învăţământ, cât şi în calitate de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, fondator şi secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Confederaţia Elveţiană, s-a bucurat să participe la un dialog pragmatic despre “modelul elveţian” în învăţământul dual de formare profesională şi paşii pe care implementarea acestei forme de învăţământ profesional în România i-ar presupune. „Problematica învăţământului dual, amplu dezbătută în reuniunile Adunării Parlamentare a Francofoniei, cu sprijinul consilierului de stat, domnul Didier Berberat, a constituit şi subiectul unei prezentări pe care am susţinut-o la Chişinău în 2013, cu gândul că spaţiul românesc ar trebui să beneficieze de bunele practici, cu o vechime de peste un secol şi jumătate, în domeniul învăţământului dual din Elveţia”, a spus Sanda-Maria Ardeleanu, care a mai adăugat că „discuţiile ne-au reconfirmat nevoia  de implementare şi în sistemul de învăţământ românesc a acestei forme de specializare şi profesionalizare, ce aduce beneficii uriaşe economiei ţărilor care o practică. Câteva principii fundamentale s-au desprins cu claritate, şi anume prestigiul de care trebuie să se bucure învăţământul profesional şi învăţământul dual, descentralizarea şi încurajarea iniţiativelor locale, implicarea mediului de afaceri, susţinerea de către sistemul de învăţământ, atitudinea profesorilor”.

Ea a adăugat că în cadrul discuţiilor s-au prezentat elemente ale experienţei româneşti în această direcţie şi s-au formulat propuneri precum constituirea unui grup de consultanţă la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Știinţifice, popularizarea experienţelor deja existente în România, redactarea unui ghid practic pentru cei interesaţi, iniţierea unor ample dezbateri pentru atragerea mediului de afaceri, a asociaţiilor de meseriaşi, a companiilor şi firmelor de promovare şi formare în diferite meserii. Ardeleanu a subliniat că învăţământul dual de formare profesională poate fi o soluţie pe termen scurt şi mediu de reducere a şomajului în rândul tinerilor. Ardeleanu a arătat că acest sistem de educaţie are o tradiţie de peste 150 de ani în Elveţia, ţară în care şomajul în rândul tinerilor este la aproximativ 2-3%. Deputatul PNL de Suceava a subliniat că în România se  doreşte ca învăţământul dual ca formă de specializare profesională să ia amploare, implementarea acestui sistem fiind susţinută şi de şeful statului, Klaus Iohannis. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sanda-Maria Ardeleanu susţine implementarea învăţământului dual de formare profesională.
 Vizualizări articol: 1889 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sanda-Maria Ardeleanu susţine implementarea învăţământului dual de formare profesională0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei