Sănătate publică

Hepatită la căminul de asistați social de lângă Colegiul ”Petru Mușat” din Suceava



Ieri după-amiază, Direcția de Sănătate Publică a început vaccinarea copiilor din căminul social. Foto: www.romedic.ro
Ieri după-amiază, Direcția de Sănătate Publică a început vaccinarea copiilor din căminul social. Foto: www.romedic.ro

Hepatita A, supranumită și boala mâinilor murdare, a fost diagnosticată la cinci copii de vârstă școlară (7 – 11 ani) care locuiesc împreună cu familiile lor în căminul de locuințe sociale deținut de Primăria Suceava în apropierea Colegiului Tehnic ”Petru Mușat” din municipiul Suceava. Directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Andrei Ianovici, ne-a confirmat, ieri, prezența bolii, după ce în ziua precedentă o echipă de inspectori sanitari a fost la fața locului. Directorul Ianovici ne-a declarat că cei cinci copii au fost internați în secția de Boli infecțioase a Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava și că s-au luat toate măsurile de dezinfecție în cămin. ”Situația este sub control, monitorizăm în continuare cazurile. Dacă va fi nevoie, suntem pregătiți și cu vaccin”, a afirmat șeful DSP. Ieri după-amiază, Direcția de Sănătate Publică a început vaccinarea copiilor din căminul social.
Din primele informații, se pare că boala a apărut din cauza condițiilor precare de igienă din familiile micilor pacienți, dar și din căminul în care locuiesc circa 100 de asistați social ai Primăriei Suceava. Spunem ”circa” deoarece o evidență reală a tuturor persoanelor care locuiesc aici nu are nimeni.
Hepatita A este o boală extrem de contagioasă
DSP a informat atât municipalitatea, care are în administrare acest bloc social, cât și vecinii, respectiv conducerea Colegiului ”Petru Mușat”. Directorul colegiului, prof. Gabriela Alionte, ne-a declarat că între căminul în care sunt cazați elevii de liceu și cel al asistaților social există gard și că nici unul dintre copiii bolnavi nu este elev al colegiului, ci frecventează cursurile la alte școli din oraș.
Hepatita A este o infecție a ficatului extrem de contagioasă, provocată de virusul hepatitic A, care alterează capacitatea ficatului de a funcționa. Virusul hepatitei A se poate transmite prin alimente, în special fructe și legume crude care nu au fost bine spălate înainte de consum, prin apă contaminată sau prin contactul direct cu persoanele bolnave, chiar dacă sunt asimptomatice. Adulții prezintă mai des semne de boală decât copiii, iar severitatea afecțiunii și rata mortalității cresc pe măsură ce pacienții au o vârstă mai ridicată. Copiii sub 6 ani nu au, de regulă, simptome vizibile și numai aproximativ 10% dintre ei dezvoltă icter. Ȋn cazul copiilor mai mari și al adulților, icterul apare la mai mult de 70% dintre bolnavi.
Cea mai bună metodă de prevenire a hepatitei A este vaccinarea. Alte măsuri de prevenire a bolii se bazează pe respectarea igienei (spălarea mâinilor înainte de masă și după folosirea toaletei), folosirea apei de băut numai din rețeaua controlată sau din fântâni igienice.



Recomandări