Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 sep 2015 - Anul XX, nr. 217 (6029)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Oferte avantajoase

Târg de manuale şcolare second hand, la Colegiul „Petru Rareş”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Absolvenţii Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, actualmente studenţi la diferite universităţi din ţară, au organizat un târg de manuale second hand în aula unităţii de învăţământ. Tinerii au improvizat standuri şi au adus cărţile după care au studiat în anii de liceu şi care acum le-ar putea fi de folos şi colegilor mai mici. Preţurile cerute nu au fost mari, mai ales că a fost loc şi de negocieri.

Acţiunea se organizează de mai mulţi ani şi aduce beneficii ambelor tabere. Liceenii au profitat de ocazie şi au achiziţionat manuale şi culegeri la preţuri chiar şi de câteva ori mai mici decât în librării, iar absolvenţii, acum studenţi, au reuşit să câştige ceva bani de buzunar.

Cele mai căutate titluri au fost cele pentru disciplinele la care se dă bacalaureatul, mai ales matematică, însă nu şi cele de limba şi literatura română, care şi-au găsit mai greu clienţi printre liceeni.

„Noi, cei care am terminat liceul, sau cei de-a XI-a vindem manualele şi auxiliarele după care am învăţat şi noi. Matematica s-a vândut foarte bine, şi culegerile, şi manualele, însă cele de română nu s-au prea căutat. Cărţile xeroxate sunt în jur de 3 lei, iar celelalte, dacă sunt bune, ajung şi la 15 lei. E şi loc de negocieri, am şi donat câteva”, a povestit Andreea Lucasevici, proaspăt studentă a Facultăţii de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. 

Ministerul Educaţiei asigură manuale gratuite doar elevilor din anii de învăţământ obligatoriu, până în clasa a X-a, inclusiv. În ultimii doi ani de liceu, elevii îşi cumpără manuale de la librărie, pe baza recomandărilor profesorilor, sau de la colegii mai mari, de la acelaşi profil.

„Am adus cărţile cu care m-am pregătit pentru bacalaureat. Sper ca şi cei mai mici să le poate folosi şi să aibă rezultate bune. Am observat că nu prea se vând cărţile de română, în schimb se vând cele de matematică foarte bine. Avem şi cărţi xeroxate, sunt cele care se găsesc mai greu în librării sau care sunt foarte scumpe, nu merită cumpărate”, ne-a spus Rareş Şandru, student tot la Cibernetică.

De partea cealaltă, Andreea Monoran, studentă la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii Iaşi, ne-a declarat: „Avem de toate pentru toţi. Avem manuale, culegeri de engleză, matematică, franceză şi istorie. Preţurile sunt cât să ne convină şi nouă, şi lor, am fost la fel şi noi ca ei şi ştim cum e. O parte dintre cărţi le-am cumpărat şi noi de la colegii mai mari, o parte le-am cumpărat noi”.

 

Manuale gratuite şi pentru liceenii de-a XI-a şi de-a XII-a

În acest an, Ministerul Educaţiei a promis elevilor din anii terminali de liceu că vor primi manuale gratuite. Pentru că este prea târziu să le achiziţioneze pe toate, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat că va deconta cel puţin materialele didactice pentru materiile pe care tinerii le studiază pentru bacalaureat.

„În urma discuţiilor cu elevii, vom aloca o sumă care să le acopere măcar cheltuielile pentru manualele de la materiile care se dau la bac. Din păcate, nu mai este timp să achiziţionăm manualele direct, dar elevii îşi vor putea deconta cheltuielile făcute pe manuale în baza unei chitanţe”, a explicat ministrul. Reprezentanţii elevilor spun că sunt de acord cu această formulă, dar că de la anul ar vrea să aibă manualele pe bănci, în baza unei achiziţii făcute de minister, aşa cum se face pentru elevii claselor din învăţământul obligatoriu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târg de manuale şcolare second hand, la Colegiul „Petru Rareş”.
 Vizualizări articol: 1632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Târg de manuale şcolare second hand, la Colegiul „Petru Rareş”1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei