Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 sep 2015 - Anul XX, nr. 213 (6025)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Final de vacanţă

Peste 110.000 de elevi suceveni încep astăzi şcoala

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 113.000 de elevi suceveni încep, de astăzi, noul an şcolar, an care va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. 

În şcolile din judeţ, festivităţile care marchează debutul noului an şcolar sunt programate între orele 8.00 şi 13.00. Pe lângă reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Suceava, la aceste ceremonii şi-au anunţat prezenţa şi oameni politici, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, dar şi parlamentari.

În noul an şcolar, în cele 400 de grădiniţe din judeţ, vor fi cuprinşi aproape 19.500 de preşcolari, în clasele primare vor învăţa 34.100 de şcolari, dintre care peste 7.000 în clase pregătitoare, iar în învăţământul gimnazial, la nivel de judeţ, vor funcţiona 1.469 de clase cu aproape 31.000 de elevi.

În clasele de liceu (zi, seral şi frecvenţă redusă) sunt înscrişi peste 26.000 de elevi, iar în clasele de învăţământ profesional, de trei ani, figurează 1.100 de tineri. În învăţământul special sunt înscrişi 121 de copii la grădiniţă, 395 în ciclul primar, 617 în învăţământul gimnazial, 63 la liceu, 168 sunt înscrişi la stagii de pregătire practică, iar 478 la şcoală profesională.

În noul an şcolar, în Suceava funcţionează 794 de unităţi şcolare, dintre care 577 în mediul rural. Totodată, din această toamnă, din cauza scăderii numărului de copii, în reţeaua şcolară a judeţului nu se mai regăsesc opt grădiniţe (Botoş - Ciocăneşti, Sasca Mică – Cornu Luncii, Spătăreşti – Fântâna Mare, Bereşti – Hânţeşti, Raşca şi Demăcuşa – Moldoviţa, Izvorul Giumalău – Pojorâta şi Ciumuleşti – Vadu Moldovei) şi patru şcoli primare (Uideşti – Forăşti, Păltiniş – Panaci, Podu Coşnei – Poiana Stampei şi Ioneasa – Vadu Moldovei).

 

Vacanţa de iarnă se prelungeşte cu o săptămână

Anul şcolar care începe astăzi aduce şi câteva noutăţi. Calendarul anului şcolar 2015-2016, aprobat de Ministerul Educaţiei, a fost modificat cu patru zile înainte de startul cursurilor. Astfel, ca element de noutate, elevii se vor bucura de o săptămână în plus de vacanţă la iarnă, dar vor termina şcoala cu o săptămână mai târziu în iunie. De asemenea, vacanţa de vară va ţine până pe 11 septembrie 2016.

Anul de învăţământ are 177 de zile lucrătoare, însă nu şi pentru clasele terminale din învăţământul liceal, care vor finaliza cursurile cu patru săptămâni mai repede, acestea fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie, după ultimele reglementări, în data de 3 iunie 2016. De un an şcolar mai scurt beneficiază şi clasele a VIII-a, absolvenţii gimnaziului finalizând cursurile pe 17 iunie 2016.

Anul şcolar începe pe 14 septembrie, iar prima vacanţă va fi în perioada 31 octombrie - 8 noiembrie, pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar.

Vacanţa de iarnă este programată de sâmbătă, 19 decembrie 2015, până duminică, 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie până în 5 februarie 2016 continuă cursurile semestrului întâi, iar vacanţa intersemestrială va începe sâmbătă, 6 februarie, şi se va încheia duminică, 14 februarie.

Semestrul al doilea începe pe 15 februarie şi se încheie vineri, 24 iunie, în perioada 23 aprilie - 3 mai 2016 fiind programată vacanţa de primăvară.

Potrivit actului normativ, săptămâna 18–22 aprilie 2016 din semestrul al doilea este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Totuşi, la decizia şcolii, programul poate fi organizat şi în altă perioadă din semestrul al doilea, dar nu mai târziu de data de 27 mai 2016.

 

Noutăţi privind înscrierea în noul an şcolar

O altă noutate care vizează anul şcolar 2015-2016 este aceea că părinţii trebuie să aducă la şcoală o adeverinţă medicală cu date privind suferinţe patologice ale copilului (astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învăţare/dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz, vedere, tuberculoză etc.) şi un aviz epidemiologic prin care se atestă dacă acesta are semne de boală transmisibilă. De asemenea, vor fi trecute în adeverinţă informaţii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, şi ce vaccinuri a efectuat.

Totodată, la cabinetul medicului de familie, elevul va fi supus unui examen fizic, în care îi vor fi evaluate înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală şi presiunea arterială (pentru copii peste 3 ani). Documentele medicale se eliberează de medicul de familie. Documentele medicale necesare pentru înscrierea sau frecventarea fiecărui an de învăţământ al preşcolarilor şi elevilor vor fi depuse la sediul unităţilor de învăţământ până la data de 1 octombrie 2015.

 

Doar o treime dintre şcoli sunt pregătite să-şi primească elevii

Dintre cele 794 de unităţi şcolare din judeţ, doar 291 au autorizaţie de funcţionare, la nivel naţional Suceava fiind, şi în acest an, codaşă la capitolul condiţiilor de igienă din şcoli. Totodată, 78 de unităţi de învăţământ au condiţii civilizate din punct de vedere igienico-sanitar şi se află în diferite stadii de evaluare pentru obţinerea avizului, iar 425 sunt neautorizate.

Şeful învăţământului sucevean, Gheorghe Lazăr, a explicat că majoritatea unităţilor neautorizate din punct de vedere sanitar sunt în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi, de exemplu grupuri sanitare, apă curentă, program într-un singur schimb la grădiniţe, acestea având un număr insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi, deţin săli de clasă în clădiri cu regim de internat etc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 110.000 de elevi suceveni încep astăzi şcoala.
 Vizualizări articol: 1990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Peste 110.000 de elevi suceveni încep astăzi şcoala1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Doar scoala ne salveaza trimis de
(14 sep 2015, 20:26:13
Fara suparare , dar clasa pregatitoare si "intaia" sant clasele vedeta din punct de vedere al emotiei. Carui parinte nu-i tremura izmanutza cand copilul lui "merge" la SCOALA ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei