Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 sep 2015 - Anul XX, nr. 213 (6025)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Zi de bucurie

Explozie de culoare şi voie bună la Sărbătoarea Roadelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sărbătoarea Roadelor, tradiţionala manifestare organizată de Uniunea Polonezilor din România la Soloneţu Nou, la fiecare început de toamnă, s-a dovedit şi de această dată un eveniment al bucuriei şi regăsirii. Sute de oameni, printre care şi invitaţi din Polonia, au participat la o acţiune în care explozia de culoare şi voie bună a fost ingredientul de bază.

Invitaţii au fost primiţi cu cai de rasă şi căruţe, iar apoi cu pâine şi sare înainte de a intra în biserica din Soloneţu Nou, unde s-a oficiat liturghia.

Sărbătoarea s-a mutat apoi la sediul Dom Polski din Suceava, unde gospodinele şi gospodarii din localităţile cu etnici polonezi au pregătit mâncăruri şi băuturi tradiţionale care au fost degustate mai întâi de invitaţi şi mai apoi de toţi cei prezenţi.

 

Joanna Frybes: “Polonezii care au venit aici acum 200 de ani trăiesc în armonie cu românii”

Prezentă pentru prima dată în România, Joanna Frybes, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe pe probleme cu polonezii din diaspora, s-a arătat extrem de încântată de cele văzute în România.

“Este fantastic. În primul rând plouă, pentru că a fost secetă până acum. Şi pentru că plouă înseamnă că roadele au fost primite în cer şi Dumnezeu este mulţumit de ceea ce s-a realizat. Roadele sunt câştigate împreună, se poate vedea că polonezii care au venit aici acum 200 de ani trăiesc în armonie cu românii şi ne bucurăm foarte mult că această colaborare este foarte bună. Polonia a sprijinit şi sprijină diaspora poloneză din afară în număr de peste 25 de milioane, şi ceea ce este mai important e că în România este o situaţie foarte bună, pentru că şi statul român sprijină minoritatea poloneză”, a mărturisit Joanna Frybes.

 

Primarul din Zakopane s-a îndrăgostit de Bucovina

O pată de culoare a fost adusă la Soloneţu Nou de primarul oraşului Zakopane. Acesta a apărut îmbrăcat în strai muntenesc, unul care se aseamănă destul de mult cu portul popular al polonezilor din Bucovina. De altfel, Leszek Dorula a mărturisit că peisajele din România îi amintesc de cele pe care le-a lăsat acasă.

“Îmi place foarte mult aici. La noi, în regiunea Podhale, avem o Bucovină, dar nu este o regiune întreagă, ci doar un sat Bucovina. Eu sunt din localitatea vecină acelei Bucovine şi zona de aici îmi aduce aminte de regiunea mea, pentru că are acelaşi climat, este o regiune muntoasă ca şi aici şi de aceea îmi aduce aminte de casă. Sunt foarte impresionat, mai ales că regiunile noastre sunt foarte asemănătoare”, a arătat primarul din Zakopane.

Leszek Dorula s-a arătat impresionat nu doar de peisaje, ci şi de mâncare, precum şi de organizarea sărbătorii de sâmbătă.

“Organizăm şi noi acolo o sărbătoare asemănătoare cu cea de astăzi, numai că agricultura are o cădere în aceste timpuri. De aceea, noi organizăm o sărbătoare a oierilor, iubim mult caii şi facem un festival al cailor şi alte manifestări folclorice care sunt foarte asemănătoare cu cele de aici”, a mai arătat primarul din Zakopane.

Acesta spune că s-a îndrăgostit iremediabil de Bucovina şi că ori de câte ori va avea posibilitatea se va întoarce aici.

 

Deputatul Ghervazen Longher, pentru prima dată în costum tradiţional polonez

Primarul din Zakopane nu a fost singura atracţie a manifestării. Şi deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a îmbrăcat costumul tradiţional polonez. Chiar dacă era pentru prima dată într-o astfel de ipostază, Ghervazen Longher a spus că vrea să repete experienţa ori de câte ori etnicii polonezi vor organiza diferite manifestări.

“Portul tradiţional este o expresie a faptului că ne-am păstrat obiceiurile şi datinile străbune, iar pentru mine este nu doar o plăcere, ci şi o onoare să-l îmbrac. Mă bucur că şi anul acesta oamenii din Polonia nu ne-au uitat şi au venit alături de noi, aşa cum sper că se va întâmpla în fiecare an”, a precizat deputatul Ghervazen Longher.

Acesta a dorit să mulţumească şi primarului din Cacica, Elena Boloca, cu care are o colaborare foarte bună, indiferent de evenimentele pe care polonezii le organizează.

 

Sărbătoarea Roadelor a ajuns deja la a ediţia cu numărul nouă

Dożynki, denumirea poloneză pentru Sărbătoarea Roadelor, este o manifestare legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp, precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă. În România, această manifestare a debutat în 2006, iar Soloneţu Nou a fost ales drept gazdă a acţiunii deoarece este cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi.

În afara etnicilor polonezi, la acţiunea de sâmbătă au participat şi etnici germani şi ucraineni, dar şi reprezentanţi ai populaţiei majoritare, românii.

La cea de-a IX-a ediție a manifestării Sărbătoarea Roadelor buna dispoziţie a fost asigurată de ansamblurile polonezilor „Mała Pojana”, din Poiana Micului, și „Sołonczanka”, din Solonețu Nou. Regiunea Małopolska din Polonia a fost reprezentată de Ansamblul Regional „Dolina Słomki” din Stronie, cu sprijinul primit din partea Consiliului Voievodatului Małopolska, ansamblu care a susţinut un concert de muzică şi dans şi la sediul Dom Polski din Suceava în după-amiaza zilei de vineri, 11 septembrie.

 

Trei tablete, oferite la tombolă

În afară de muzică, voie bună şi specialităţi gastronomice dintre cele mai variate, ediţia din acest an a Sărbătorii Roadelor a avut şi o tombolă. S-au înscris nu mai puţin de 777 de persoane, dar dintre acestea doar trei s-au dovedit norocoase şi au câştigat cele trei tablete puse în joc de organizatori, Uniunea Polonezilor din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Explozie de culoare şi voie bună la Sărbătoarea Roadelor.
 Vizualizări articol: 1521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Explozie de culoare şi voie bună la Sărbătoarea Roadelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei