Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 sep 2015 - Anul XX, nr. 212 (6024)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Aeroportul Suceava

Pavilionul principal al Centrului Economic Bucovina va fi transformat în terminal de plecări pentru zborurile internaţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pavilionul principal al Centrului Economic Bucovina din apropierea Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava ar urma să fie transformat într-un terminal de plecări modern pentru zborurile internaţionale. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri la Centrul Economic Bucovina Suceava (CEBS) că actuala aerogară a fost gândită ca un terminal pentru un trafic aerian relativ mic, motiv pentru care se impune amenajarea unor noi terminale pentru sosiri şi plecări internaţionale.

„Dinamica unui aeroport este una mult mai mare. Dacă ne uităm puţin la piaţa concurenţială, şi mă refer la Iaşi şi la Bacău, unde lipsa de spaţii de procesare a pasagerilor reprezintă o problemă acută, credem că aici, la Centrul Economic Bucovina, este cea mai bună soluţie pentru amenajarea unor noi terminale, ca spaţii deja construite şi costuri. Şi putem crede că anul viitor vom avea un terminal de plecări funcţional aici, în Centrul Economic”, a spus Nechifor. El a explicat că pavilionul central al CEBS poate fi amenajat în aşa fel încât la final să aibă o suprafaţă de circa 6.000 de metri pătraţi, suficientă pentru un terminal funcţional pentru pasagerii care vor zbura de la Suceava către destinaţii externe.

Cătălin Nechifor a explicat că la parter va fi zona publică, în care vor fi amenajate ghişeele pentru check-in şi cele ale companiilor aeriene, precum şi zona cu filtrele de securitate. El a adăugat că la primul etaj al clădirii va fi amenajată „zona sterilă” a terminalului, cu magazine duty-free, cafenele şi restaurante, în timp ce ultimul etaj va fi destinat birourilor companiilor aeriene şi birourilor administrative ale aeroportului.

De asemenea, la primul nivel al clădirii ar urma să fie amenajat un spaţiu pentru plecări, cu două sau trei porţi de îmbarcare, prin care pasagerii vor coborî printr-un tunel tip burduf către autobuzele care îi vor transporta către avioanele aflate pe platforma aeroportului. Cătălin Nechifor a spus că de la viitorul terminal pentru plecările internaţionale şi până la platforma de îmbarcare va fi amenajată o cale de acces securizată cu gard perimetral, cu o lungime de aproximativ 300 de metri.

Cătălin Nechifor a adăugat că în alte două pavilioane ale CEBS vor fi amenajate terminale pentru sosirile internaţionale, acestea urmând să fie amenajate special pentru preluarea bagajelor şi pentru zonele de aşteptare pentru pasageri. Şeful administraţiei judeţene a mai spus că alte două pavilioane ale CEBS ar urma să fie amenajate ca terminale pentru zborurile de tip cargo.

„E foarte important să înţelegem că zborurile internaţionale presupun avioane destul de mari. Nimeni nu mai comandă acum avioane care să aibă sub 200 de locuri. Iar procesarea a 200 de pasageri, astfel încât să-i poţi îmbarca într-o oră, este extrem de dificil de realizat şi la Iaşi, Bacău şi la Suceava, în condiţiile actuale. Aici avem un spaţiu extraordinar, despre care am putea spune că aşa a fost gândit la momentul iniţial, ca terminal”, a declarat preşedintele CJ Suceava, care a adăugat că noile terminale vor avea şi parcări suficiente pentru pasagerii care vor zbura de la Suceava. El a mai precizat că în situaţia în care s-ar construi un terminal nou cu o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi costurile ar fi de aproximativ 10 milioane de euro, în timp ce prin amenajarea spaţiilor existente la CEBS, sumele necesare ar scădea considerabil.

 

Clădirile ar urma să fie transferate aeroportului sau concesionate unui operator pentru amenajarea unei baze aeriene proprii

Cătălin Nechifor a arătat că CEBS este în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava, iar pentru ca toate amenajările prezentate anterior să poată fi realizate ar exista două variante de lucru. Astfel, Nechifor a explicat că o primă variantă ar fi transferul pavilioanelor în care ar urma să fie amenajate terminalele pentru plecări şi sosiri către Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, situaţie în care costurile pentru amenajările necesare ar urma să fie suportate de Consiliul Judeţean. O a doua variantă ar fi concesionarea clădirilor respective printr-o licitaţie naţională sau internaţională către o companie de zbor care poate să-şi amenajeze în această locaţie o bază aeriană la Suceava. El a precizat că va prezenta cele două variante consilierilor judeţeni suceveni, care vor trebui să decidă prin vot care va fi soluţia aleasă pentru dezvoltarea acestor terminale pentru cursele internaţionale.

„Acum suntem într-o perioadă în care mai avem posibilitatea legală să finanţăm aeroportul de la Consiliul Judeţean. Normele europene şi naţionale spun că atunci când un aeroport depăşeşte un număr de 200.000 de pasageri pe an, automat orice subvenţie care vine din partea autorităţii publice este considerată ca ajutor de stat şi nu se poate acorda legal. Deci de asta am ales momentul de acum şi de asta anul viitor trebuie să construim ceea ce ne propunem. Suntem în perioada în care anul viitor nu vom depăşi cu siguranţă această cifră de 200.000 de pasageri, şi vrem ca în 2016 să tragem foarte tare pentru a dezvolta în continuare aeroportul”, a explicat preşedintele CJ Suceava.

Nechifor a explicat că lucrările de modernizare la Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava vor fi finalizate la data de 25 octombrie 2015, după care vor fi începute procedurile pentru amenajarea noilor terminale pentru plecări şi sosiri internaţionale.

Cătălin Nechifor a mai precizat că după finalizarea noilor terminale, actuala aerogară a aeroportului va fi utilizată doar pentru zborurile interne şi charter, precum şi pentru clienţii VIP. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pavilionul principal al Centrului Economic Bucovina va fi transformat în terminal de plecări pentru zborurile internaţionale.
 Vizualizări articol: 2350 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Pavilionul principal al Centrului Economic Bucovina va fi transformat în terminal de plecări pentru zborurile internaţionale3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa speram ca pista si soselele vor fi si durabile! trimis de
(12 sep 2015, 13:35:38
Este placut de observat, ca de data acesta, conducerea judetului incepe sa-si doreasca mai mult, implicindu-se in viata orasului. Pina acum nu prea a dat dovada de patriotism local, mai degraba deputatii sunt mai sensibili la aceasta necesitate… Orice ar fi, Aeroportul Salcea va fi si va ramine poarta spre vest!
Sa speram ca se vor reface soselele, se va moderniza Aeroportul de la Salcea si orasul in intregime!
Daca se va intimpla asta, dl Nichifor, nu va fi uitat de suceveni pentru binele facut.
Vom avea destui investitori, dar si turism in judetul nostru!.

Sa speram ca pista si soselele vor fi si durabile, iar Bucovina se va dezvolta cum este firesc

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei