Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 sep 2015 - Anul XX, nr. 210 (6022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demers

Donţu îi solicită şefului statului să reevalueze îndemnul de amânare după 2016 a dezbaterilor pentru modernizarea Constituţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu i-a solicitat preşedintelui ţării, Klaus Werner Iohannis, printr-o declaraţie politică, să reevalueze îndemnul adresat public clasei politice de amânare după 2016 a dezbaterilor pentru modernizarea Constituţiei. Donţu i-a adus aminte şefului statului că în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a făcut din ideea de modernizare a Constituţiei una din temele sale principale, arătând că ultimul îndemn al preşedintelui înseamnă practic reluarea dezbaterilor în următorul mandat, 2016-2020, şi încetarea activităţii actualei Comisii comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României.

”Prin punerea în aplicare a acestei intenţii, şeful statului nesocoteşte propunerile venite de la cetăţeni prin Forumul Constituţional, de la Consiliul Ştiinţific format din specialişti în Drept constituţional, de la Comisia de la Veneţia, care a dezbătut împreună cu Comisia parlamentară proiectul de revizuire şi a emis şi un aviz. De asemenea, domnul Iohannis nesocoteşte munca şi contribuţia unor instituţii precum BNR, Academia Română, Biserica Ortodoxă, Asociaţia Magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, Parchetul de pe lângă ICCJ, Asociaţia Procurorilor din România şi Curtea de Conturi etc. .Trebuie redeschise dezbaterile privind întărirea capitolului <Drepturi şi libertăţi> din Constituţie cu următoarele: creanţele împotriva statului să aibă acelaşi regim juridic cu plata obligaţiilor fiscale, repararea prejudiciului printr-o despăgubire echitabilă cu privire la dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, garantarea principiului egalităţii de arme între acuzare şi apărare, garantarea dreptului la protecţia datelor cu caracter personal, garantarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, garantarea secretului corespondenţei, garantarea dreptului la un mediu sănătos prin asigurarea protecţiei, refacerii şi utilizării durabile a patrimoniului natural, aşa cum şeful statului s-a angajat şi prin Strategia Naţională de Apărare pe care a prezentat-o Camerelor reunite ale Parlamentului în anul 2015”, a declarat Donţu.

 

”Modernizarea Constituţiei nu trebuie să cadă nici în derizoriul luptelor politice, nici în cel al <modernizării de dragul modernizării>”

Parlamentarul social-democrat îi reaminteşte preşedintelui României că este primul cetăţean al ţării, garantul drepturilor constituţionale cetăţeneşti, iar atitudinea sa trebuie să fie una conformă.

”Ca atare, trebuie să fie primul care prin întreaga sa conduită şi preocupare să reflecte atât drepturile, cât şi obligaţiile cetăţeneşti într-un stat democratic. Și pentru că vorbesc aici de obligaţii, obligaţia preşedintelui ca primul cetăţean al României este aceea de a garanta siguranţa fiecărui român. Fără aceasta, nu poate exista şi nici nu se poate manifesta siguranţa statului român în sine, indiferent de orice strategii am gândi în acest sens.  Există o singură cale pentru ca toate acestea să fie asigurate - Constituţia! Cea care are într-adevăr nevoie de modernizare. Căci, aşa cum fiinţa umană evoluează, şi această lege fundamentală trebuie să o facă în raport cu omul. Iar pentru ca toate acestea să se întâmple, personal, consider că este nevoie ca şeful statului să îşi exercite atribuţia şi să-şi respecte obligaţia de a avea permanent un dialog interinstituţional cu noi, cei care suntem responsabili din punct de vedere legislativ. Sper ca acest lucru să se întâmple şi, dincolo de orice interes politic, să primeze cel general, al statului şi al cetăţenilor săi, cărora trebuie să li se garanteze în mod cât se poate de clar drepturile. Cum altfel decât printr-un grad cât mai ridicat de protecţie constituţională? Căci, în actualul context internaţional se poate observa cât de important este pentru fiecare stat să le ofere cetăţenilor săi certitudinea siguranţei şi respectării statutului de fiinţă umană”, a spus Donţu. El a subliniat că modernizarea Constituţiei este un proces de cea mai mare importanţă care nu trebuie să cadă nici în derizoriul luptelor politice, nici în cel al „modernizării de dragul modernizării”.

 

”Preşedintele renunţă prea repede la recunoaşterea rolului istoric al Casei Regale şi al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase în constituirea şi modernizarea statului român”

Donţu a menţionat că este necesară înfiinţarea Regiunilor, accesul la iniţiativă legislativă cetăţenească într-un mod real şi posibil prin micşorarea numărului iniţiatorilor unui astfel de demers, precum şi separarea atribuţiilor celor două Camere ale Parlamentului. Totodată, a adăugat el, este necesară înfiinţarea instituţiei Avocatului Copilului, suprimarea traseismului politic, eliminarea ambiguităţilor în ceea ce priveşte numirea prim-ministrului după alegerile parlamentare, reprezentarea României la Consiliul European pe probleme economice şi dizolvarea Parlamentului dacă propunerea de demitere a Preşedintelui nu întruneşte o majoritate de 50% + 1.

”Nu în ultimul rând preşedintele renunţă prea repede la recunoaşterea rolului istoric al Casei Regale şi al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase în constituirea şi modernizarea statului român, precum şi la garantarea independenţei BNR, prin aceea că BNR nu trebuie să primească instrucţiuni de la nici o autoritate sau instituţie a statului. Domnul Iohannis a renunţat prea repede la propunerile Comisiei de revizuire cu privire la autonomia universitară reală şi la modul în care statul promovează creşterea competitivităţii economice prin dezvoltarea economică în condiţiile ocrotirii mediului înconjurător şi prin asigurarea protecţiei consumatorului şi asigurarea exploatării resurselor în condiţiile de maximă eficienţă economică şi cu accesul nediscriminatoriu al tuturor celor interesaţi”, a spus senatorul PSD de Suceava.

Ovidiu Donţu a accentuat faptul că modernizarea Constituţiei trebuie să depăşească urgent stadiul său incipient, ”iar pentru aceasta este nevoie nu numai ca parlamentarii să respecte angajamentele, ci şi preşedinte Klaus Werner Iohannis”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donţu îi solicită şefului statului să reevalueze îndemnul de amânare după 2016 a dezbaterilor pentru modernizarea Constituţiei.
 Vizualizări articol: 1097 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Donţu îi solicită şefului statului să reevalueze îndemnul de amânare după 2016 a dezbaterilor pentru modernizarea Constituţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei