Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 sep 2015 - Anul XX, nr. 209 (6021)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Controale

Ministerul Educaţiei va verifica dacă elevii transferaţi ilegal la alte licee vor studia unde au fost repartizaţi iniţial

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei au anunţat că, odată cu debutul anului şcolar, vor face verificări în cazul celor 332 de transferuri ilegale de la clasele a IX-a. Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei, a menţionat că va urmări dacă cei peste 300 de elevi implicaţi în cazurile de fraudă studiază la liceele unde au fost iniţial repartizaţi şi nu în unităţile unde au fost ilegal mutaţi, cu toate că media de admitere nu le-ar fi permis acest lucru.

„Primul lucru pe care-l voi analiza la Suceava este dacă cei 332 de elevi care au fost înscrişi ilegal în clasa a IX-a vor începe şcoala unde au fost repartizaţi computerizat şi nu acolo unde au primit aprobarea ilegal. Nu e corect ca măcar unul dintre ei să ajungă în şcoala în care a fost repartizat ilegal. Să fiţi convinşi că vom face verificări. Le vom atrage atenţia şi inspectorilor şcolari generali ca nici un elev care a fost transferat în afara legii să nu înceapă şcoala în altă parte decât unde a fost repartizat computerizat”, a menţionat Vasile Şalaru. Reamintim că Ministerul Educaţiei a anulat cele 332 de transferuri ale elevilor de clasa a IX-a aprobate ilegal de Inspectoratul Şcolar Suceava.

 

Şalaru: „E un mare semn de întrebare de ce nimeni nu a făcut nici un control din 1990 până în 2015”

Controalele efectuate de Ministerul Educaţiei, în luna august, la inspectoratele şcolare din ţară au scos la iveală faptul că orice elev se poate transfera la un liceu mai bine cotat chiar dacă a luat notă mică la admitere. În urma verificărilor de la Suceava, Cristina Teodorovici, preşedinta comisiei de transferuri, a fost demisă.

„Să nu credeţi că am făcut verificările pentru a pedepsi pe un dascăl. Le-am făcut pentru a asigura elevii care au învăţat şi care au medii mari că nu intră alţii în locul lor. E un mare semn de întrebare şi pentru mine de ce nimeni nu a făcut nici un control din 1990 până în 2015. Eu nu am avut nici un fel parti pris, nu am verificat doar un caz sau două la Suceava, sesizat de unii sau de alţii, ci am verificat toate judeţele ţării”, a mai explicat Şalaru.

În cazul transferurilor, Inspectoratul Şcolar Suceava a solicitat Ministerului Educaţiei o derogare pentru aprobarea a 102 transferuri din cele peste 300 aprobate fără bază legală. Chiar dacă cele 102 transferuri nu se înscriu în litera legii (nu respectă alineatul 2 din articolul 54, referitor la criteriul mediei de admitere), acestea constituie cazuri speciale, iar neaprobarea lor ar putea duce la abandon şcolar.

Dintre cele 102 cereri 79 vizează distanţa mare de la domiciliu la şcoală, respectiv imposibilitatea efectuării navetei din cauza costurilor mari, zece vizează cazuri medicale grave, nouă - elevi aparţinând unor minorităţi, iar patru - copii orfani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Educaţiei va verifica dacă elevii transferaţi ilegal la alte licee vor studia unde au fost repartizaţi iniţial.
 Vizualizări articol: 1643 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Ministerul Educaţiei va verifica dacă elevii transferaţi ilegal la alte licee vor studia unde au fost repartizaţi iniţial3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alo ?! trimis de
(10 sep 2015, 07:31:15
Transferurile astea s-au făcut gratis ?De ce nu se duce ancheta până la capăt ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei