Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 sep 2015 - Anul XX, nr. 209 (6021)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Afaceri

Investiţie de 20 de milioane de euro în reciclarea deşeurilor lemnoase, la EGGER Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Compania EGGER a investit în acest an 20 de milioane de euro într-o instalaţie de reciclare şi un punct de colectare a deşeurilor lemnoase, care, conform oficialilor companiei, consolidează fabrica pe care o deţine în Rădăuţi. Directorul tehnic al EGGER, Ioan Lucian Banciu, a prezentat ieri cea mai recentă investiţie, precum şi cifrele care arată ceea ce reprezintă EGGER Rădăuţi.

Instalaţia de reciclare este integrată pe platforma fabricii din Rădăuţi şi va reduce consumul de lemn proaspăt, utilizat la fabricarea de PAL. Colectarea lemnului reciclabil este realizată prin intermediul punctului EGGER Timberpak, situat la Cernica, unde se preiau şi se procesează diferite tipuri de deşeuri lemnoase.

”Noile investiţii fac parte din planurile grupului EGGER de a dezvolta fabrica din Rădăuţi într-o locaţie de producţie complet integrată. Am dezvoltat Timberpak şi instalaţia de reciclare cu scopul de a reduce cantitatea de lemn provenită din exploatările forestiere şi pentru a sprijini conservarea fondului forestier pe termen lung. Utilizarea sustenabilă a resurselor este o prioritate pentru noi şi este ferm ancorată în valorile noastre fundamentale”, a declarat directorul Ioan Banciu.

Capacitatea anuală de prelucrare a instalaţiei de reciclare este de 150.000 de tone de material lemnos: paleţi deterioraţi, mobilier vechi, deşeuri de plăci aglomerate din lemn, ambalaje din lemn, deşeuri lemnoase de la construcţii şi demolări, deşeuri lemnoase municipale sau biomasă (provenită din toaletarea spaţiilor verzi). Chiar dacă în România nu există încă o cultură a reciclării deşeurilor de lemn, compania austriacă a decis să implementeze această activitate, pe care în Germania şi Marea Britanie o desfăşoară încă din anii `90. Conform directorului Banciu, firmele de salubritate din România nu acordă importanţă reciclării lemnului, iar când o fac, preţurile sunt mari, comparativ cu alte state europene. Astfel, pentru o tonă de brazi care au fost utilizaţi ca pomi de Crăciun, EGGER a plătit 20 de lei, iar pentru paleţi deterioraţi, 120-150 de lei/tona, fără transport la platformă.

Banciu estimează că până la finalul anului, în cadrul Timberpak Cernica vor fi colectate aproximativ 15.000 de tone de lemn reciclabil, iar această cantitate va creşte progresiv, cu până la 20% în primii trei ani. Obiectivul EGGER pentru anul 2020 este colectarea a aproximativ 40.000 de tone de lemn reciclabil/an, echivalentul a 65.000 mc/an de lemn provenit din exploatări forestiere. ”Optimizarea permanentă a modului de utilizare a materiilor noastre prime face parte din politica EGGER pentru protejarea mediului”, a spus Ioan Banciu.

 

Firma austriacă foloseşte inclusiv paie la centrala pe biomasă

În ceea ce priveşte materia primă utilizată, directorul economic al companiei a afirmat că pentru producţia de OSB 70% din lemn provine din Ucraina. ”Fabricile de cherestea sunt principalul furnizor de materie primă pentru EGGER. Noi utilizăm lemn de calitate inferioară, lemn de foc şi materiale reciclabile”, a precizat Banciu.

Compania deţine în judeţul Suceava şi 600 de hectare plantate cu plopi cu ciclu scurt de rotaţie, aşa-numitul ”plop energetic”. Prima recoltare, de pe 150 ha, se va face în această iarnă. Întrebat despre efectul acestor plantaţii asupra calităţii solului, Ioan Banciu a precizat că nu există efecte negative, dimpotrivă, corectează surplusul de nitraţi. În judeţele Suceava şi Botoşani, EGGER mai are 1.600 ha de terenuri agricole pe care le cultivă. Din fluxul tehnologic al fabricii din Rădăuţi fac parte şi paiele şi deşeurile de floarea-soarelui, în cadrul centralei pe biomasă care asigură energia termică şi 2/3 din energia electrică pentru uz propriu. Cantitatea de paie cumpărată este de 10-11 mii de tone anual. 

Directorul Ioan Banciu a arătat că, datorită facilităţilor ultramoderne de protejare a mediului, EGGER este ”un pionier al industriei în ceea ce priveşte metodele de producţie ecologice”. În ceea ce priveşte fabrica de adezivi, cea de la Rădăuţi este a doua, după cea pe care grupul o deţine în Germania, la Wismar. A treia fabrică de acest tip a fost dată în funcţiune în acest an, în Marea Britanie, cu asistenţa tehnică a specialiştilor de la Rădăuţi.

 

EGGER Rădăuţi în cifre: peste 3 milioane de euro taxe în comuna Satu Mare, aproape 2 milioane de euro la Rădăuţi

Fabrica EGGER din Rădăuţi este una dintre cele mai mari investiţii greenfield (de la zero) în România, cu 485 de milioane de euro investiţi până acum şi aproximativ 750 de angajaţi.

Din 2006 până în iulie 2015, operaţiunile desfăşurate pe platforma EGGER din Rădăuţi au generat peste 53,55 de milioane de euro, sumă ce reprezintă totalul taxelor şi impozitelor locale, impozite pe profit, TVA, taxe şi autorizaţii, precum şi impozite pe construcţii speciale.

 

În cifre, EGGER Rădăuţi arată astfel:

Număr de angajaţi - 750 de persoane;

Locuri de muncă indirecte - aproximativ 2.000;

Suprafaţa fabricii - 76 ha;

Linii de producţie - PAL brut, PAL melaminat, hârtie impregnată, plăci OSB, centrală pe biomasă, instalaţie de adezivi şi răşini de impregnare;

Certificări - ISO 9001 (standard de calitate), ISO 14001 (Sistem de management de mediu);

8 milioane de euro investiţi pentru protecţia mediului, certificare TUV;

În Top 50 exportatori România, EGGER ocupă poziţia 34;

Cifra de afaceri a grupului EGGER (2014/2015) - 2,26 de miliarde de euro;

Total taxe locale la bugetul oraşului Rădăuţi - 1,75 de milioane de euro;

Total taxe locale bugetul comunei Satu Mare - 3,05 milioane de euro;

Total impozit pe profit - 4,85 de milioane de euro;

Total TVA - 21,04 milioane de euro;

Total impozit construcţii speciale - 0,8 milioane de euro;

Taxe şi autorizaţii construcţii - 1,6 milioane de euro;

Total contribuţii şi impozite angajator - 16,91 de milioane de euro.

 

În perioada menţionată, compania a efectuat sponsorizări de 569.441 de euro, prin proiecte pentru comunitatea locală: renovarea şi modernizarea a cinci săli de operaţie la Spitalul Municipal Rădăuţi, amenajarea a patru locuri de joacă pentru copiii din Rădăuţi, construirea a patru case la cheie pentru victimele inundaţiilor din 2010 şi acordarea de produse EGGER pentru victimele inundaţiilor, pentru şcoli, grădiniţe, biserici şi mănăstiri etc.

Grupul EGGER, cu sediul central în St. Johann, Austria, este una dintre cele mai importante companii internaţionale de prelucrare a lemnului. Înfiinţată în 1961, afacerea de familie deţine 17 unităţi de producţie în Europa cu aproximativ 7.400 de angajaţi. Compania are clienţi din lumea întreagă din industria mobilei, industria construcţiilor şi pieţele de bricolaj. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investiţie de 20 de milioane de euro în reciclarea deşeurilor lemnoase, la EGGER Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 3878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Investiţie de 20 de milioane de euro în reciclarea deşeurilor lemnoase, la EGGER Rădăuţi4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei