Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 sep 2015 - Anul XX, nr. 208 (6020)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   33 imagini |   ø fişiere video

Manifestare

A X-a ediţie a Festivalului Fructelor de Pădure de la Coşna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vremea nu a ţinut în acest an cu organizatorii celei de-a X-a ediţii a Festivalului Fructelor de Pădure de la Coşna, ploaia şi vântul puternic de sâmbătă după-amiază şi duminică dimineaţă determinându-i pe unii producători de produse tradiţionale din fructe de pădure să renunţe la a mai participa la această manifestare.

Au fost prezenţi gospodarii din Coşna şi din comunele învecinate cu tot ceea ce înseamnă fructe de pădure: în stare proaspătă, sub formă de dulceaţă, compot, sirop, băuturi, şerbet, prăjituri pe bază de fructe de pădure, alifii, ceaiuri şi mai nou, oţet din fructe de pădure cu miere de albine.

Aşa cum am aflat chiar de la producătorii locali, oţetul cu miere de albine are proprietăţi nutritive şi medicamentoase datorită conţinutului înalt de vitamine, minerale şi fibre din fructe, care ajută tranzitul intestinal, având efecte antivirale, antioxidante, anti-inflamatoare şi de reglare a tensiunii date de fructele de pădure. Alcoolul obţinut din fructe de pădure este transformat, în faza a doua a fermentării, în oţet prin fenomenul de oxidare, fiind indicat să se facă o fermentare alcoolică odată cu pulpa, în scopul de a se obţine cât mai multe substanţe din fructe.

 

Produsele tradiţionale promovate de G.A.L. – “Bazinul Dornelor”

Festivalul Fructelor de Pădure de la Coşna a inclus în program şi o întâlnire  a Asociaţiei „Grupul  de Acţiune Locală – Bazinul Dornelor”. G.A.L. – “Bazinul Dornelor” promovează dezvoltarea durabilă a teritoriului Bazinului Dornelor şi a localităţilor limitrofe, cu implicarea factorilor interesaţi privaţi şi publici, prin acţiuni care să permită valorificarea capacităţilor şi resurselor umane, naturale şi culturale locale.

G.A.L. – “Bazinul Dornelor” a accesat un proiect prin care sunt promovate produsele tradiţionale din această zonă, iar în cadrul întâlnirilor de la Iaşi, din comunele din zonă şi duminică, la Coşna producătorii au învăţat cum să-şi promoveze produsele, să le eticheteze, astfel încât munca gospodinelor să capete plus-valoare.

 

Dulceţurile şi siropurile sunt la mare căutare

Turiştii aflaţi sâmbătă şi duminică la Coşna au fost invitaţi să deguste din preparatele expuse, mulţi dintre ei cumpărând dulceţuri şi siropuri. Au fost expuse şi ciuperci, dar şi salate şi zacuscă, având ca ingredient principal ciupercile. Cei interesaţi au putut afla de la gospodine reţete pentru prepararea de prăjituri şi torturi având la bază fructele de pădure, dar şi reţete de preparare a ciupercilor.

“Am venit împreună cu mama mea, Cristina Mustea, cu prăjituri, siropuri, dulceţuri, afinată, zmeurată şi multe altele. Ca element de noutate pentru ediţia din acest an este dulceaţa de trandafir şi trandafirata, dar şi merişorată, o băutură făcută din merişoare. Ploaia ne-a creat emoţii, am crezut că nu vom vinde nimic, nu va veni nimeni, dar până acum sunt mulţumită, am vândut siropuri, dulceţuri”, ne-a spus Diana Mustea.

Standul la care am găsit-o pe Raluca Ioana Zancu se distingea de restul prin modul de expunere.

“Am expus în borcănele de diferite capacităţi, de la cele de 100 de grame până la 1 kilogram de dulceaţă. Noi am făcut nişte cursuri să ne expunem şi să ne ambalăm în mod atractiv produsele şi am pus în aplicare ceea ce am învăţat pentru a pune în valoare ceea ce producem pentru a atrage cumpărătorii. Panglica cu tricolor am pus-o pentru că sunt produse tradiţionale”, a precizat Ralunca Zancu.

 

Cuplurile de aur au fost felicitate de autorităţile locale

Festivalul a ajuns la cea de-a zecea ediţie prin strădania localnicilor, pentru care prepararea fructelor de pădure este o îndeletnicire care le aduce şi venit, scopul manifestării fiind promovarea produselor realizate în gospodăriile din Coşna.

“Realizarea acestui festival nu ar fi posibilă fără munca susţinută a unei întregi echipe. Trebuie să îi felicit pe cei care s-au implicat în organizare, pe sponsorilor şi pe gospodinele care s-au întrecut în măiestrie cu preparatele din fructe de pădure. Vom felicita şi în acest an cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie: Gheorghe şi Ana Irimescu, Toader şi Elena Pralea, Petru şi Elvira Pardău. Le doresc ani mulţi şi fericiţi, în pace, bucurie şi prosperitate”, ne-a declarat Gavril Pardău, primarul comunei Coşna.

Festivitatea de premiere a cuplurilor de aur a avut loc duminică, după slujba oficiată de un sobor de preoţi de la parohiile din Coşna pe scena amenajată pe stadionul din centrul comunei.

 

Spectacol folcloric

Atmosfera a fost întreţinută de cunoscuţi solişti şi ansambluri folclorice din judeţele Suceava şi Bistriţa-Năsăud, printre care s-au numărat Grupul de copii “Speranţa” din Coşna, Ansamblul “Coşnencuţa”, Ioan Seleşi, Ansamblul “Ciprian Porumbescu” din Suceava, Ansamblul “Poieniţa” din Poiana Stampei, Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dornelor”, Vatra Dornei, Margareta Clipa, Grupul vocal „Flori de pe Dorna” din Poiana Stampei, Alexandru Brădăţan, Ansamblul Folcloric din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa- Năsăud, Mina Buga, etc. 

 

Competiţii sportive

Sâmbătă, în prima zi a Festivalului Fructelor de Pădure au avut loc mai multe întreceri sportive care s-au bucurat de participarea tinerilor şi elevilor din comună. La concursurile de alergare rezistenţă şi viteză, desfăşurate pe trei categorii de vârstă, atât la fete, cât şi la băieţi, s-au evidenţiat Cristina Dorofteiesei, Ioana Todaşcă, Iulia Dorofteiesei, Ramona Todaşcă, Iulian Todaşcă, Constantin Georgescu, Andrei Spânu, Sergiu Nica, etc. Câştigătorii concursului de tenis de masă au fost Alexandru Todaşcă – locul I; Andrei Rogojan – locul II şi Andrei Dârlă – locul III. Campionatul de fotbal a reunit cinci echipe din Bazinul Dornelor, câştigătoare fiind FC Dabovas. Câştigătorii au fost recompensaţi cu diplome şi premii în bani, FC Dabovas primind şi o frumoasă cupă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A X-a ediţie a Festivalului Fructelor de Pădure de la Coşna.
 Vizualizări articol: 2201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
A X-a ediţie a Festivalului Fructelor de Pădure de la Coşna5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei