Poluarea masivă înregistrată săptămâna trecută pe râul Bistrița, după ce milioane de litri de apă acumulată în fosta mină Isipoaia au ajuns accidental în râu, este în atenția autorităților județene și guvernamentale.
Mina Isipoaia, închisă din anul 2004 și intrată în ecologizare până în 2013, este în proces de monitorizare. Ieri, la Prefectura Suceava a avut loc o întâlnire a reprezentanților instituțiilor statului cu atribuții în domeniu – Prefectură, Garda de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), ISU, unde s-a analizat ce trebuie făcut pentru a se preveni accidente ca cel de săptămâna trecută. Miercuri, 9 septembrie a.c., va fi la Suceava o nouă ședință de lucru, la care vor participa și reprezentanți ai Direcției Generale Resurse Minerale și Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale, ai MinBucovina și Convertin (societatea care se ocupă de închiderea minelor). Atunci se va discuta despre oportunitatea realizării unei stații de epurare, soluție pe care autoritățile sucevene o consideră cea mai indicată deoarece este foarte clar că apele care se acumulează în mina închisă trebuie evacuate controlat.
Acumularea de ape de suprafață sau izvoare, combinată cu surpare de galerii – posibila cauză a accidentului
Analizele efectuate la probele de apă recoltate din râul Bistrița după accident au arătat că la indicatorii fier și mangan limitele maxime admise au fost depășite, dar nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă și nu a fost afectată vegetația în zonă. Potrivit SGA, gravitatea poluării a fost mai curând ca impact vizual, după ce apele s-au făcut portocalii din cauza fierului și manganului, decât din punct de vedere al deteriorării calității. SGA precizează într-un comunicat de presă că, în aval de incident, tronsonul de râu de la Crucea până la acumularea de apă Izvorul Muntelui nu constituie sursă de alimentare centralizată cu apă pentru populație sau industrie, prin urmare nu au fost probleme nici din acest punct de vedere.
Mina de la Isipoaia a aparținut de exploatarea minieră Leșu Ursului. În după-amiaza zilei de 26 august a.c., timp de două ore, din fosta mină Isipoaia s-au scurs în Bistrița aluviuni, cu un debit care a crescut de la 15 litri/secundă la 150 de litri/secundă. Cauza posibilă a incidentului ar fi, conform SGA, o acumulare de ape din infiltrații de la suprafață, în perioade cu precipitații, sau din izvoare, combinată cu procese naturale de surpare a pereților unor galerii, având în vedere că rețeaua de galerii din subteran este foarte mare. ”Apa se poate acumula o perioadă mai mare de timp, după care se poate produce o debușare masivă prin conductele de evacuare, care poate depăși cu mult debitele înregistrate în mod normal”, este explicația oferită de reprezentanții SGA. Un fenomen similar s-a petrecut în 2010, la mina Mestecăniș.
Reacție
După poluarea masivă a râului Bistrița, se caută soluții pentru evacuarea apelor din mina Isipoaia
