Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 sep 2015 - Anul XX, nr. 204 (6016)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În ultimii 11 ani

Primăria Suceava a dat de la buget peste 3,6 milioane de euro pentru construirea de biserici în oraş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Suceava a alocat, de la bugetul local, peste 3,6 milioane de euro pentru construirea de noi biserici şi reparaţii capitale la cele vechi, în timpul celor 11 ani de mandat ai primarului Ion Lungu. Acesta a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că suma exactă cheltuită de la buget în ultimii 11 ani pentru biserici este de 3.605.777 de euro, adică 327.797 de euro pe an.

Cu ajutorul consistent al primăriei s-au finalizat şi s-au sfinţit 15 biserici, construite echitabil în toate cartierele oraşului: în cartierul Obcini, trei biserici - ”Sfânta Cruce”, ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, ”Sfânta Parascheva”; în cartierul George Enescu - Zamca, tot trei: ”Sfinţii Trei Ierarhi”, ”Sfântul Spiridon”, ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. În Centru s-a ridicat biserica ”Naşterea Maicii Domnului”, ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” în Cimitirul Pacea vechi, ”Înălţarea Domnului” în Cimitirul Pacea nou, ”Sfântul Vasile cel Mare” şi ”Acoperământul Maicii Domnului” în Burdujeni, ”Sfântul Gheorghe” la Burdujeni gară, ”Izvorul Tămăduirii” şi ”Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt” în Burdujeni Sat. Au beneficiat de reparaţii capitale şi au fost resfinţite trei biserici, două în Iţcani – ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, şi ”Adormirea Maicii Domnului” pe Serpentine. Este aproape de prima sfinţire Catedrala ”Naşterea Domnului” de pe Mărăşeşti. Lungu a mai spus că tot din bani de la bugetul local a susţinut la biserici proiecte sociale guvernamentale sau europene – centrul de zi şi cel de noapte de la ”Sfânta Vineri” şi centrul social de la ”Sfânta Înviere”, unde este un proiect european.

 

”Eu zic că aceste fonduri au fost corect cheltuite”

”Aceşti bani au fost la capitolul Cultură şi nu se puteau folosi în altă parte. Sigur, puteam face mai multe evenimente culturale, dar am avut şi o şansă sau mai degrabă o neşansă, că primăria, neavând instituţii culturale în subordine, n-a avut un efort financiar pe acest palier. Începând din acest an, vom avea Centrul Cultural Bucovina, care va presupune cheltuieli destul de mari, din acest capitol”, a spus Ion Lungu.

El a arătat că, pentru comparaţie, la învăţământ în aceşti 11 ani s-au alocat 20 de milioane de euro, la infrastructură pentru cultură 5 milioane de euro cofinanţare la Centrul Tradiţiilor Populare şi la Centrul Cultural Bucovina. Primarul de Suceava a declarat că populaţia are nevoie atât de şcoli, cât şi de biserici, mai ales în această perioadă, când ”alte religii ameninţă Biserica Ortodoxă”, iar finanţarea construcţiei de biserici este o formă de apărare a identităţii spirituale, care este o obligaţie constituţională: ”În Constituţie scrie că noi, autorităţile, trebuie să apărăm identitatea spirituală”.

”Eu zic că aceste fonduri au fost corect cheltuite. Suntem într-o situaţie destul de delicată la graniţele ţării, suntem ameninţaţi de alte religii, alte civilizaţii, alte culturi. Asta este realitatea, eu ca primar, noi ca autorităţi trebuie să sprijinim Biserica Ortodoxă, care este biserica noastră majoritară, să ajutăm şi să dăm posibilitatea ca cei care vor să meargă la biserică - şi e bine ca oamenii să meargă la biserică – să aibă această posibilitate în toate cartierele. Avem biserici suficiente la această dată, numai lumea să dorească să meargă la biserică. Primăria şi-a făcut datoria, eu ca primar sunt creştin, sprijin biserica şi cred că am făcut un lucru bun”, a declarat primarul Lungu. El a mai subliniat că Primăria Suceava a cheltuit anual de zece ori mai puţin decât oraşe similare, la evenimente cum ar fi Zilele Oraşului, sărbătorile de iarnă, revelion. ”Noi am cheltuit cam 100.000 de lei în fiecare an, alţii au cheltuit şi 1 milion de lei, adică 10 miliarde de lei vechi pe an. Noi am cheltuit cam un miliard de lei vechi pe an”, a mai spus Lungu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava a dat de la buget peste 3,6 milioane de euro pentru construirea de biserici în oraş.
 Vizualizări articol: 1968 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 9 voturi
Primăria Suceava a dat de la buget peste 3,6 milioane de euro pentru construirea de biserici în oraş2.359

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bani BINE cheltuiti !!! trimis de
( 3 sep 2015, 14:39:17
Desigur au fost bani bine cheltuiti. Ce ne faceam noi oare fara cruci de aur pe catedrala ? E binestiut faptul ca lui Isus i-au placut nespus de mult AURUL, bogatia in general si opulenta. ... poate ca am citit biblii diferite !!!
2.   Dupa politica Lungu o sa scrie carti cu numele: trimis de
( 3 sep 2015, 23:57:07
"Arta de a saraci un oras European" 11 ani domnul Lungu, cu gandirea lui simpla, nu a avut in ce investi banii, asa ca ce a facut cu ei? Jumate i-a luat acasa, jumate la biserica, ca doar cu Dumnezeu el a reusit sa scape atatia ani.
Ca sa intelegeti ce inseamna 3,6 milioane de Euro asta inseamna: terminarea Centurii in 2 ani nu 7, construirea a cel putin 3 poduri noi peste raul Suceava, investitii si evitarea inchiderii unor fabirici, poate ultimele din oras, investitii in infrastructura care puteau fi facute acum ani de zile.
Acum ca avem catedrala asta, sa ne ajute Dumnezeu sa nu mai avem primari ca Lungu care nu au nici o idee cum sa foloseasca banii nostri.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei