Primăria Suceava a alocat, de la bugetul local, peste 3,6 milioane de euro pentru construirea de noi biserici și reparații capitale la cele vechi, în timpul celor 11 ani de mandat ai primarului Ion Lungu. Acesta a declarat, ieri, în conferință de presă, că suma exactă cheltuită de la buget în ultimii 11 ani pentru biserici este de 3.605.777 de euro, adică 327.797 de euro pe an.
Cu ajutorul consistent al primăriei s-au finalizat și s-au sfințit 15 biserici, construite echitabil în toate cartierele orașului: în cartierul Obcini, trei biserici – ”Sfânta Cruce”, ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, ”Sfânta Parascheva”; în cartierul George Enescu – Zamca, tot trei: ”Sfinții Trei Ierarhi”, ”Sfântul Spiridon”, ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. În Centru s-a ridicat biserica ”Nașterea Maicii Domnului”, ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” în Cimitirul Pacea vechi, ”Înălțarea Domnului” în Cimitirul Pacea nou, ”Sfântul Vasile cel Mare” și ”Acoperământul Maicii Domnului” în Burdujeni, ”Sfântul Gheorghe” la Burdujeni gară, ”Izvorul Tămăduirii” și ”Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt” în Burdujeni Sat. Au beneficiat de reparații capitale și au fost resfințite trei biserici, două în Ițcani – ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, și ”Adormirea Maicii Domnului” pe Serpentine. Este aproape de prima sfințire Catedrala ”Nașterea Domnului” de pe Mărășești. Lungu a mai spus că tot din bani de la bugetul local a susținut la biserici proiecte sociale guvernamentale sau europene – centrul de zi și cel de noapte de la ”Sfânta Vineri” și centrul social de la ”Sfânta Înviere”, unde este un proiect european.
”Eu zic că aceste fonduri au fost corect cheltuite”
”Acești bani au fost la capitolul Cultură și nu se puteau folosi în altă parte. Sigur, puteam face mai multe evenimente culturale, dar am avut și o șansă sau mai degrabă o neșansă, că primăria, neavând instituții culturale în subordine, n-a avut un efort financiar pe acest palier. Începând din acest an, vom avea Centrul Cultural Bucovina, care va presupune cheltuieli destul de mari, din acest capitol”, a spus Ion Lungu.
El a arătat că, pentru comparație, la învățământ în acești 11 ani s-au alocat 20 de milioane de euro, la infrastructură pentru cultură 5 milioane de euro cofinanțare la Centrul Tradițiilor Populare și la Centrul Cultural Bucovina. Primarul de Suceava a declarat că populația are nevoie atât de școli, cât și de biserici, mai ales în această perioadă, când ”alte religii amenință Biserica Ortodoxă”, iar finanțarea construcției de biserici este o formă de apărare a identității spirituale, care este o obligație constituțională: ”În Constituție scrie că noi, autoritățile, trebuie să apărăm identitatea spirituală”.
”Eu zic că aceste fonduri au fost corect cheltuite. Suntem într-o situație destul de delicată la granițele țării, suntem amenințați de alte religii, alte civilizații, alte culturi. Asta este realitatea, eu ca primar, noi ca autorități trebuie să sprijinim Biserica Ortodoxă, care este biserica noastră majoritară, să ajutăm și să dăm posibilitatea ca cei care vor să meargă la biserică – și e bine ca oamenii să meargă la biserică – să aibă această posibilitate în toate cartierele. Avem biserici suficiente la această dată, numai lumea să dorească să meargă la biserică. Primăria și-a făcut datoria, eu ca primar sunt creștin, sprijin biserica și cred că am făcut un lucru bun”, a declarat primarul Lungu. El a mai subliniat că Primăria Suceava a cheltuit anual de zece ori mai puțin decât orașe similare, la evenimente cum ar fi Zilele Orașului, sărbătorile de iarnă, revelion. ”Noi am cheltuit cam 100.000 de lei în fiecare an, alții au cheltuit și 1 milion de lei, adică 10 miliarde de lei vechi pe an. Noi am cheltuit cam un miliard de lei vechi pe an”, a mai spus Lungu.