Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 sep 2015 - Anul XX, nr. 202 (6014)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Competiţie

Robot care simulează o explorare planetară, proiectat de elevi suceveni, în finala unui concurs naţional de robotică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Echipa RobotsRover a Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc s-a calificat în finala concursului naţional Exo-RO, concurs de robotică organizat pentru prima dată în România de Agenţia Spaţială Română, în colaborare cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială.

Echipajul sucevean îşi va da concursul alături de alte şapte echipe din ţară, din Bucureşti, Cluj, Eforie, Buzău, Focşani, în perioada 11-13 septembrie, la Vulcanii Noroioşi. Elevii care vor reprezenta Suceava la faza naţională - Paul Buzgan, Teodora Florescu, Călin Diaconu şi Radu Ursachi (rezervă) - sunt coordonaţi de profesorul Gabriel Anastasiu.

„Tânără, dar extrem de ambiţioasă, echipa RobotsRover își dorește ca prin participarea la Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu să crească popularitatea în rândul tinerilor a roboticii. Cei trei membri ai echipei vor prezenta în cadrul competiţiei ExoRO un sistem având la bază şase motoare controlate de o placă tip Shield, controlul roverului fiind realizat prin sistem wireless”, a menţionat profesorul Anastasiu.

 

Funcţiile robotului

Gabriel Anastasiu a mai explicat că acest concurs a presupus construirea un robot de mici dimensiuni, cu şenile, numit rover, care să simuleze o explorare planetară şi care să îndeplinească mai multe funcţii. În primul rând, va avea o misiune principală obligatorie pentru fiecare echipă, care constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini. Roverul este necesar să respecte masa maximă de 2,5 kg, lungimea de 40 cm, lăţimea de 30 cm şi înălţimea de 20 cm.

Misiunea secundară va fi aleasă de fiecare echipă în parte şi constă în măsurarea altor parametri locali cu ajutorul senzorilor aflaţi la bordul roverului.

„Misiunea secundară a roverului este studierea pH-ului solului cu ajutorul unui senzor poziționat în partea inferioară a aparatului, aflarea umidității aerului și analiza spectrală cu ajutorul unei camere video speciale amplasată pe rover pentru a detecta spectrele gazelor din jur și luminozitatea, dar şi realizarea unei hărţi pe baza unui sistem GPS”, a mai precizat Anastasiu.

Echipele finaliste vor fi evaluate luând în calcul următoarele elemente: valoarea educaţională (20%), realizările tehnice (50%), lucrul în echipă (15%), popularizarea proiectului ( 15%).

Pentru realizarea robotului, echipajul sucevean a avut sprijinul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor de la Universitatea din Suceava, prin Remus Prodan şi Gheorghe Pentiuc. Totodată, Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc i-a ajutat pe elevi cu bani, pentru deplasarea la Buzău. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Robot care simulează o explorare planetară, proiectat de elevi suceveni, în finala unui concurs naţional de robotică.
 Vizualizări articol: 2067 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Robot care simulează o explorare planetară, proiectat de elevi suceveni, în finala unui concurs naţional de robotică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei