Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 sep 2015 - Anul XX, nr. 202 (6014)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Centrul de dezvoltare locală

Peste 80 de voluntari, implicaţi într-un amplu proiect la Ciumârna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 80 de voluntari şi aproape 6.000 de ore de voluntariat desfăşurate în cadrul unui amplu proiect în satul Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei. Recent, Asociaţia Proiect Pro Europa, cu sediul în satul Ciumârna, a anunţat închiderea proiectului Centrul de Dezvoltare Locală (CDL) Ciumârna, proiect finanţat prin granturi norvegiene. Operatorul programului a fost Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), promotor al unor importante proiecte privind societatea civilă, dezvoltarea spiritului civic al cetăţenilor şi influenţarea unor politici publice mai bune. Profesoara Daniela Ceredeev, coordonatoarea proiectului desfăşurat în perioada 11 aprilie 2014 – 10 iulie 2015, ne-a spus că la Ciumârna a fost reamenajat un spaţiu multifuncţional care cuprinde: ludotecă (dotată cu jocuri, jucării, echipament sportiv etc.); minibibliotecă (carte şcolară, enciclopedii, dicţionare); sală de training pentru tinerii din Grupul Local de Tineret 4Kids şi pentru toţi tinerii cooptaţi în programe de formare personală/profesională; spaţiu expoziţional pentru concursuri şi ateliere de meşteşuguri (încondeiat ouă, pictură pe sticlă, măşti tradiţionale) şi creaţie plastică (handmade, reciclare, recondiţionare).

 

Workshopuri de meşteşuguri

Pe toată perioada proiectului, au fost organizate activităţi educative diverse: zile de joacă pentru copii, pe categorii de vârstă (3-6 ani, 7-10 ani, 11-14 ani), jocuri interactive de autocunoaştere şi comunicare, pentru tinerii de 14-16 ani, sesiuni de formare personală/profesională pentru tinerii şomeri sau pentru tinerii care au abandonat timpuriu şcoala, campanii de informare pe tema democraţiei participative şi combaterea discursului instigator la ură, campanii de informare pe teme diverse de sănătate şi prevenţie medicală, workshopuri de meşteşuguri specifice zonei (încondeiat ouă, sculptură în lemn, confecţionat măşti tradiţionale, pictură pe sticlă şi culinărit tradiţional) cu participarea unor meşteri populari din zonă, ateliere de creaţie plastică, handmade-uri, reciclare, recondiţionare, vizionări de filme documentare urmate de dezbateri pe diverse teme de interes.

„La nivel general, zilele de joacă valorifică valenţele educative ale jocului ca metodă dezinhibitorie, ce stimulează creativitatea şi exprimarea individualităţii, favorizează dialogul şi colaborarea, presupune încredere, entuziasm şi extrovertire”, a explicat profesoara Daniela Ceredeev.

 

Ateliere de creaţie

În fiecare lună, copiii au participat la câte 2-3 ateliere simultane de creaţie plastică: pictură pe sticlă şi pe obiecte ceramice; modelaj în lut; decorare/redecorare obiecte; felicitări în tehnica quilling, aranjamente florale; handmade-uri diverse, cusături cu fire vegetale, sacoşe şi poşete eco etc. Tema acestor ateliere a fost fixată de fiecare dată atât în funcţie de calendarul evenimentelor naţionale/internaţionale, cât şi de preocupările şi interesele celor mici – Ziua Educaţiei Nonformale, Ziua Mondială pentru Toleranţă, Ziua Internaţională a Copilului, Ziua Mondială a Mediului, Ziua Internaţională a Ştrumfilor, Ziua Drapelului Naţional etc.

La fiecare atelier au participat 45-50 de copii şi tineri din comunitatea Ciumârna şi din comunităţile învecinate: Vatra Moldoviţei, Paltinu, Moldoviţa şi Frumosu. Atelierele au fost moderate de tineri voluntari ai Grupului Local de Tineret 4Kids al Asociaţiei Proiect Pro Europa, formaţi în multiple sesiuni naţionale şi internaţionale, în cursuri şi tabere de instruire organizate în ţară, dar şi în Belgia, Olanda, Italia şi Franţa – Programul Tineret în Acţiune al Comisiei Europene. Toate produsele atelierelor au fost valorificate în expoziţii periodice ale centrului, apoi licitate pentru a se putea procura materiale pentru susţinerea activităţilor comunitare.

 

Ateliere de lectură şi scriere creativă

O componentă importantă a proiectului au reprezentat-o atelierele de lectură şi scriere creativă, flashmoburile de sensibilizare a comunităţii şi de stimulare a interesului pentru consumul cultural în rândul copiilor şi tinerilor. Activităţile în bibliotecă au reprezentat o completare a activităţilor curente ale CDL şi au avut de fiecare dată o altă tematică, stabilită, de asemenea, prin raportare la calendarul evenimentelor naţionale şi internaţionale, dar şi prin corelarea cu evenimente social-culturale locale şi regionale, ceea ce asigură un bun impact al fiecărui atelier public de acest fel.

Prin opt flashmoburi în spaţii nonformale au fost marcate: Ziua Mondială a Cărţii, Ziua Europei, Săptămâna Naţională a Voluntariatului, Ziua Internaţională a Prieteniei, Ziua Portului Tradiţional, Ziua Internaţională a Francofoniei, Ziua Patrimoniului Mondial, Ziua Internaţională a Muzeelor. Biblioteca CDL este deschisă permanent copiilor şi tinerilor din comunitate şi oferă nu numai un important fond de carte şcolară, enciclopedii, culegeri şi caiete de vacanţă, ci şi activităţi comune recreative şi interesante.

 

Mici scriitori în CDL

În timpul atelierelor săptămânale de scriere creativă mulţi dintre participanţi au descoperit bucuria de a scrie mici creaţii literare, şi astfel s-a născut ideea de a publica cele mai reuşite dintre creaţiile lor. Profesoara Daniela Ceredeev a completat că, de la începutul acestui an, au fost publicate patru volume: „Gânduri pentru mama” (volum colectiv de versuri şi creaţie literară de tip mozaic prin care 25 de copii cu vârste între 5 şi 12 ani şi şase tineri şi-au mărturisit sentimentele faţă de cele cărora le datorează viaţa); „Poveşti pentru Alexandra” – Ilinca-Maria Balabaşciuc, 13 ani; „Versuri pentru pici cu sclipici” – Stephanie Werkmeister, 11 ani; Maculator de voluntar (Anuarul Centrului de Dezvoltare Locală Ciumârna) – volum colectiv al voluntarilor din proiect.

 

Debate tematic – No hate speech

Debate şi photovoice au fost două dintre metodele de învăţare activă preferate de participanţii la activităţile Centrului de Dezvoltare Locală Ciumârna, dar şi cadru ofertant de exprimare a propriei individualităţi, de sensibilizare asupra unor probleme sociale şi culturale „nevralgice”. Tema celei mai reuşite sesiuni de debate a fost „Prietenie şi libertate” şi a abordat, într-o manieră adaptată categoriei de vârstă 12-16 ani, şi problematica programului „No hate speech”. Participanţii, printre care şi tineri asistaţi în Aşezământul „Sfântul Leontie” Rădăuţi, au dezbătut pe marginea ideii că prietenia adevărată se susţine pe anumite valori (onestitate, respect de sine şi de semeni, preţuire a celuilalt, cunoaştere şi autocunoaştere, acceptare şi recunoaştere),  şi înseamnă evoluţie personală şi comunitară în aceeaşi măsură.

 

Proiect de educaţie a adulţilor

La atelierele de încondeiat ouă, pictură pe sticlă şi/sau confecţionat măşti, moderate de voluntarii din grupurile locale informale (Grupul Local de Tineret, Organizaţia Locală de Bărbaţi şi Organizaţia Locală de Femei) au participat în medie câte 20-24 de oameni, persoane adulte din diferite ţări şi cu preocupări personale şi profesionale extrem de diferite, care au putut descoperi într-o manieră aplicată, personală şi creativă, spiritualitatea românească şi valorile neamului nostru. Am aflat de la coordonatoarea proiectului că interpretul Aurel Moldoveanu a susţinut un spectacol caritabil, în cadrului proiectului, adunându-se, în acest fel, fonduri necesare pentru a trimite 12 copii premianţi din Aşezământul Social de la Rădăuţi într-o tabără de câteva zile.

 

Proiectul anului 2014 în domeniul educaţie, la Gala Naţională a Voluntarilor

Centrul de Dezvoltare Locală Ciumârnaa fost premiat la Gala Naţională a Voluntarilor ca proiectul anului în domeniul educaţie. Evenimentul a fost organizat de Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România – VOLUM, la Bucureşti.

„Premiul ne-a fost înmânat de Liliana Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, care a afirmat public că CDL marchează o schimbare reală în educaţia nonformală şi este un proiect care produce o schimbare de mentalitate şi de percepţie a mediului rural în societate. Realizatoarea de televiziune Irina Păcurariu a apreciat public implicarea noastră în proiect şi rezultatele lui cuantificabile, adică 83 de voluntari implicaţi şi circa 5.810 ore de voluntariat desfăşurate”, ne-a mai spus profesoara Daniela Ceredeev.

Activităţile Centrului de Dezvoltare Locală Ciumârna nu s-au oprit odată cu închiderea proiectului. Ele continuăşi toţi cei interesaţi de dezvoltare personală şi voluntariat sunt aşteptaţi să se alăture echipei de la Ciumârna, coordonată de Daniela Ceredeev.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 80 de voluntari, implicaţi într-un amplu proiect la Ciumârna.
 Vizualizări articol: 2275 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 80 de voluntari, implicaţi într-un amplu proiect la Ciumârna5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei