Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 sep 2015 - Anul XX, nr. 202 (6014)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Important

De astăzi, consultaţiile medicale gratuite se fac doar cu prezentarea cardului de sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cardul naţional de sănătate este, de astăzi, unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. Altfel spus, consultaţiile medicale gratuite, medicamentele compensate şi gratuite şi spitalizarea pacienţilor asiguraţi necesită prezentarea cardului de sănătate.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean, precizează, printr-un comunicat de presă, că asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis acest document la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa la CAS pentru verificare şi, după caz, pentru eliberarea cardului de sănătate. Asiguraţii cărora nu li s-a emis cardul de sănătate până la această dată pot beneficia de servicii medicale gratuite.

Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate trebuie să solicite eliberarea unui duplicat la CAS, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în sumă de 15,5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului, pe care o primesc atunci când depun cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere la CAS, în care vor menţiona motivele refuzului, şi vor restitui cardul, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale gratuite se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe cu termen de valabilitate de trei luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale; trebuie prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.

Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat, comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate este generată automat de sistem. Nu este necesar ca asiguratul să solicite acest lucru. El va primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.  

Anda Sălăgean a reamintit că procesul de tipărire şi distribuire a cardurilor de sănătate este continuu şi că acesta este motivul pentru care întotdeauna vor exista la casele judeţene carduri ale asiguraţilor cărora nu le-au putut fi înmânate prin poştă.

La nivelul judeţului Suceava, din cele aproximativ 407.000 de carduri tipărite pentru asiguraţii suceveni, poşta a returnat la CAS 20.950 de carduri care nu au putut fi înmânate beneficiarilor.

 

Programul de lucru la CAS de la ora 08.00 până la ora 20.00, în perioada 1-8 septembrie

Din cardurile nepredate, în perioada 9 ianuarie – 24 august a.c. CAS Suceava a distribuit 7.735 de carduri celor care le-au solicitat. De asemenea, de la 1 mai a.c., de când cardul de sănătate a devenit obligatoriu, până în data de 24 august a.c. au fost eliberate 2.216 adeverinţe de înlocuire a cardului naţional pentru asiguraţii care au pierdut/deteriorat cardul şi 890 de adeverinţe înlocuitoare pentru cei care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, acest card. În acelaşi interval CAS Suceava a eliberat 5.004 adeverinţe care atestă calitatea de asigurat pentru cei care nu au primit cardul naţional.

Pentru eliberarea celor circa 13.100 de carduri care sunt la sediul CAS Suceava, instituţia a stabilit un programul de lucru de la ora 08.00 până la ora 20.00 în perioada 1-8 septembrie, de luni până vineri.

În prezent, prin poştă sunt în curs de distribuire 1.700 de carduri tipărite pentru cei care l-au pierdut şi au solicitat adeverinţe de înlocuire.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean, a mai menţionat că până la această dată, în judeţ au fost activate 222.411 carduri, iar implementarea acestui sistem decurge în limite normale.

”Rugăm asiguraţii care au card naţional să nu solicite Casei de Asigurări de Sănătate Suceava adeverinţe de asigurat, deoarece dovada de asigurat este cardul naţional. De asemenea, rugăm asiguraţii să anunţe CAS Suceava, prin depunere/transmitere de documente doveditoare, despre orice modificare a calităţii de asigurat pentru ca instituţia noastră să poată opera în timp util aceste informaţii”, a mai precizat Sălăgean.

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu din data de 1 mai 2015, iar până la 1 septembrie a fost o perioadă de acomodare cu acest sistem. Începând cu luna mai a.c., este asigurată asistenţa tehnică, de către specialiştii compartimentului IT, atât pentru asiguraţi cât şi pentru furnizorii de servicii medicale. De asemenea, furnizorii care întâmpină probleme legate de utilizarea cardului de sănătate au la dispoziţie şi Helpdesk-ul din cadrul CNAS pentru a solicita lămuriri şi ajutor, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De astăzi, consultaţiile medicale gratuite se fac doar cu prezentarea cardului de sănătate.
 Vizualizări articol: 1383 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De astăzi, consultaţiile medicale gratuite se fac doar cu prezentarea cardului de sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei