Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 aug 2015 - Anul XX, nr. 200 (6012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Raport

Zeci de şcoli din judeţ nu sunt pregătite pentru începerea anului şcolar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de şcoli din judeţ vor fi prinse pe picior greşit odată cu începerea anului şcolar, acestea nefiind pregătite să-şi întâmpine elevii în condiţii optime. Cel puţin aceasta este una dintre concluziile raportului prezentat de inspectorul şcolar general Gheorghe Lazăr, vineri, la Prefectura Suceava.

Acesta a expus o serie de probleme cucare se confruntă şcolile la începutul anului şcolar, menţionând că în judeţ sunt o serie de unităţi unde au fost demarate lucrări de investiţii care nu au putut fi finalizate: şcolile gimnaziale “George Tofan” Bilca, Nr. 1 Gura Humorului, Plopi – Bogdăneşti, „Ioan Băncescu” Adâncata, Cotârgaşi, Sasca Mare, „Dimitrie Onciul” Straja, “Dimitrie Vatamaniuc” Sucevița, Gemenea, grădiniţele „Bamby” Vatra Dornei, Nr. 2 şi 3 Gulia şi Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea.

La Şcoala “Luca Arbure” din Arbore, la Gulia şi Hânțeşti este nevoie de montarea unor centrale termice, în timp ce unităţile gimnaziale din Fundu Moldovei, Moara Nica, Frumosu, Bucşoaia şi Ostra sunt nevoite să folosească microbuze şcolare nesigure, ce se află într-o stare precară de funcţionare.

Gheorghe Lazăr a mai atras atenţia asupra situaţiei de la Păltinoasa, unde şcoala funcționează de nouă ani într-un modul cu cinci săli de clasă, în timp ce clădirea nouă a şcolii nu poate fi folosită din cauza unor probleme de ordin juridic cu firma constructoare.

Totodată, Seminarul Teologic ”Mitropolitul Dosoftei” nu are spațiu propriu de funcționare, clădirea iniţială fiind distrusă într-un incendiu pe 8 ianuarie 2015, iar la Colegiul ”Andronic Motrescu” Rădăuți, acoperişul internatului a fost distrus de o furtună în luna iulie 2015.

De asemenea, unități din comuna Izvoarele Sucevei (şcolile primare Buc, Ploscii, Brodina Salaş, Cununa) funcționează în spații închiriate.

Pentru numeroase şcoli nu s-au identificat fonduri pentru reabilitarea spațiilor de învăţământ şi pentru construirea grupurilor sanitare în incinta unităţii, situaţii întâlnite la GPN şi Şcoala Primară Boureni, Şcoala Gimnazială Dorneşti, Şcoala Gimnazială Bucşoaia, Şcoala Gimnazială Ostra, şcolile din comunele Dărmăneşti, Muşenița, Mitocu Dragomirnei, Slatina, Todireşti, Vadu Moldovei.

De partea cealaltă,  Şcoala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Câmpulung, GPP „Albă ca Zăpada” Vatra Dornei şi GPP „Scufița Roşie” Vatra Dornei se confruntă cu lipsa de personal de întreținere suficient.

 

Doar o treime din şcoli au autorizaţie de funcţionare

Gheorghe Lazăr a făcut referire şi la autorizarea unităţilor şcolare din punct de vedere sanitar, capitol la care judeţul Suceava este codaş la nivel naţional.

Acesta a specificat că dintre cele 794 de unităţi şcolare, 291 au autorizaţie de funcţionare, 78 au condiţii civilizate din punct de vedere igienico-sanitar şi se află în diferite stadii de evaluare pentru obţinerea avizului, iar 425 sunt neautorizate.

„Cu excepţia şcolilor în curs de autorizare care realizează demersuri, majoritatea unităţilor neautorizate din punct de vedere sanitar sunt în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi, de exemplu lipsind grupurile sanitare, apa curentă, programul într-un singur schimb la grădiniţe, iar compoziţia apei este neconformă chimic şi bacteriologic, numărul de cabine la grupurile sanitare este insuficient în raport cu efectivele de elevi, sălile de clasă se află în clădiri cu regim de internat sau locuinţe sociale etc. De asemenea, se menţin în lista şcolilor neautorizate cele cu obiective aflate în reabilitare sau cu lucrări de investiţii sistate”, a menţionat Gheorghe Lazăr.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de şcoli din judeţ nu sunt pregătite pentru începerea anului şcolar.
 Vizualizări articol: 1837 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeci de şcoli din judeţ nu sunt pregătite pentru începerea anului şcolar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei