Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 aug 2015 - Anul XX, nr. 199 (6011)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inadmisibil

Nici un vinovat pentru „portocaliul” râului Bistriţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poluarea masivă de pe râul Bistriţa din după-amiaza zilei de 26 august se pare că nu are nici un vinovat. Potrivit rapoartelor oficiale, nimeni nu este răspunzător de faptul că râul Bistriţa a devenit portocaliu în urma unor scurgeri masive de aluviuni în care se aflau substanţe neferoase.

În după-amiaza zilei de miercuri, râul Bistriţa a devenit o adevărată găleată de ape reziduale după ce două diguri de la fosta mină Isipoaia au cedat şi au dus la deversarea unor cantităţi impresionante de steril.

„O cauză posibilă a incidentului care a avut loc în data de 26 august 2015 o constituie acumularea de ape din infiltraţii de la suprafaţă, în perioade cu precipitaţii, sau din izvoare, combinată cu procese naturale de surpare a pereţilor unor galerii, având în vedere că reţeaua de galerii din subteran este foarte mare. Apa se poate acumula o perioadă mai mare de timp, după care se poate produce o debuşare masivă prin conductele de evacuare, care poate depăşi cu mult debitele înregistrate în mod normal”, este explicaţia oferită de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava.

Imediat după accidentul ecologic de mari proporţii de ieri au fost prelevate probe de apă atât de la mina Isipoaia, cât şi din apele râului Bistriţa.

„S-au constatat depăşiri ale fierului în apă peste nivelul maxim admis, dar şi în ceea ce priveşte manganul. Au fost alertate Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Broşteni, ISU Neamţ şi SGA Neamţ, care au monitorizat calitatea apei în aval de locul producerii incidentului. Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă şi nici nu a fost afectată vegetaţia din zonă”, au transmis cei de la SGA Suceava.

Mina Isipoaia este închisă din anul 2004, iar lucrările de ecologizare au fost finalizate în 2013. Mina a aparţinut de MinBucovina Vatra Dornei, societate care între timp a intrat în faliment.

Miercuri, timp de două ore, din fosta mină Isipoaia s-au scurs aluviuni care au contaminat grav râul Bistriţa, debitul crescând de la 15 litri/secundă la nu mai puţin de 150 de litri/secundă după ce două diguri au cedat în fosta exploatare minieră, care a aparţinut de Leşu Ursului.

Daniel Drăgoi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, a apreciat că este cel mai grav accident ecologic din ultimii 25 de ani din judeţ, râul Bistriţa fiind portocaliu, aşa cum extrem de rar se poate vedea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici un vinovat pentru „portocaliul” râului Bistriţa.
 Vizualizări articol: 1814 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nici un vinovat pentru „portocaliul” râului Bistriţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei