Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 aug 2015 - Anul XX, nr. 198 (6010)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Imagini incredibile

Râul Bistriţa s-a făcut portocaliu. Cel mai mare dezastru ecologic din ultimul sfert de secol

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un adevărat dezastru ecologic s-a produs ieri după-amiază în zona Broşteni, de la fosta exploatare minieră Isipoaia. Râul Bistriţa a fost poluat cu peste un milion de litri de substanţe toxice provenite din fosta exploatare minieră, respectiv cupru, fier şi zinc. Timp de două ore, din fosta mină Isipoaia, care a aparţinut de Leşu Ursului, s-au scurs aluviuni care au contaminat grav râul Bistriţa, debitul crescând de la 15 litri/secundă la nu mai puţin de 150 de litri/secundă după ce două diguri au cedat la fosta exploatare minieră.

Daniel Drăgoi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, a apreciat că este cel mai grav accident ecologic din ultimii 25 de ani din judeţ, asta în condiţiile în care probele prelevate din apele râului Bistriţa nu au fost încă analizate în laborator.

Practic, râul Bistriţa a devenit portocaliu pentru câteva ore, o imagine de care oamenii din zonă nu au mai avut parte cel puţin în ultimii 25 de ani.

„ Am anunţat autorităţile din judeţul Neamţ despre această poluare masivă şi sperăm că populaţia nu va avea de suferit din cauza ei. Este o situaţie de forţă majoră pe care sper să o trecem cu bine”, a precizat Daniel Drăgoi, directorul SGA Suceava.

„S-a produs o acumulare de ape de mină în reţeaua de lucrări miniere subterane, iar această acumulare de ape a debuşat spre lucrările de închidere executate de MinBucovina la mina Isipoaia. Acumularea de ape a străpuns două diguri de beton armat, care au cedat, iar prin cele două conducte de evacuare de dimensiune mare, cu un debit de 150 de litri/secundă, de 10 ori mai mare decât normal, apa uzată s-a scurs în râul Bistriţa”, a precizat Adriana Iordache, director al Gărzii Regionale de Mediu Suceava.

Imediat după ce s-a declanşat alarma, la faţa locului au ajuns echipaje ale SGA Suceava, Garda de Mediu Suceava şi ISU Suceava. Din apele care au ajuns în râul Bistriţa au fost luate probe, dar pentru că cei de la ISU nu aveau reactorii necesari rezultatele vor fi cunoscute abia astăzi.

Mina Isipoaia a fost închisă total în 2013, iar în mod normal trebuia să fie una dintre exploatările sigure pentru mediu. Din păcate, s-a dovedit că lucrurile stau cu totul altfel şi un accident ecologic este posibil în orice clipă.

Potrivit proiectului de acord de mediu privind închiderea minei Isipoaia, care s-a finalizat în 2013, aici trebuiau supuse unui amplu proiect de ecologizare un grup social, atelier mecanic, şopron şi depozit cărbune, depozit, staţie de compresoare, platformă betonată, siloz de descărcare minereu, atelier vulcanizare, bazin de apă, staţii de aeraj, dar şi alte obiective folosite în perioada în care societatea funcţiona în mod normal. Mai exact, totul trebuia realizat pentru a se evita un dezastru ecologic similar cu cel înregistrat ieri după-amiază.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Râul Bistriţa s-a făcut portocaliu. Cel mai mare dezastru ecologic din ultimul sfert de secol.
 Vizualizări articol: 17608 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Râul Bistriţa s-a făcut portocaliu. Cel mai mare dezastru ecologic din ultimul sfert de secol5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(27 aug 2015, 11:46:01
Cei vinovati de dezastru sa plateasca , nu numai sa se constate , ci garda de mediu sa aplice masurile care se impun!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei