Participarea Sucevei la competiţia de desemnare a Capitalei Culturale Europene în 2021 se va face printr-un slogan simplu, uşor de reţinut, care va utiliza obligatoriu cuvântul Bucovina.
Aceasta este concluzia discuţiilor purtate recent de conducerea Primăriei Suceava cu reprezentanţii comisiei care se ocupă de realizarea strategiei culturale a municipiului.
„Căutăm sloganul pentru competiţia de desemnare a Capitalei Europene a Culturii, care este foarte important şi pe care trebuie să-l avem până pe 10 octombrie. În urma discuţiilor, destul de intense, s-a stabilit un singur lucru, că acesta trebuie să cuprindă neapărat cuvântul Bucovina. Ne trebuie un slogan scurt, uşor de reţinut, care să conţină Bucovina”, a spus primarul Ion Lungu.
Recent, acesta a fost la Bucureşti, unde, pe lângă alte probleme ale Sucevei, s-a ocupat şi de candidatura la acest proiect, solicitată de o parte din suceveni.
„Am avut o discuţie la Ministerul Culturii, la Direcţia Relaţii Internaţionale, care gestionează proiectele pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii. M-am lămurit cu ceea ce trebuie să facem noi până pe 10 octombrie – trebuie să depunem acel apel de candidatură, cu anexele solicitate. Vom face asta, dar dosarul trebuie să includă strategia culturală, care este cea mai importantă piesă. În măsura în care suntem selectaţi la preselecţie vine o comisie mixtă de la Bucureşti, cu experţi români şi de la UE, să facă vizite în teren. Abia după aceea se face selecţia finală. Ne-am luat rolul în serios, ar fi pentru noi o performanţă să trecem de etapa de preselecţie, deşi este destul de târziu”, a adăugat Lungu.
Pentru a da o „greutate” mai mare candidaturii Sucevei, prin utilizarea brandului Bucovina, se va merge şi pe atragerea altor localităţi din judeţ în acest proiect.
„Avem şi noi atuurile noastre – acest brand Bucovina, care ar fi cel mai mare avantaj. Vrem să angrenăm în acest proiect şi alte localităţi din judeţ, deşi dosarul de candidatură se depune de o singură localitate. Am avut discuţii pe această temă cu preşedintele CJ, Cătălin Nechifor”, a mai spus edilul sucevean.
Un avantaj pentru Suceava se dovedeşte a fi şi alocarea, an de an, de fonduri consistente nu doar pentru acte culturale, ci şi pentru unităţi de cult, care sunt încadrate tot la capitolul bugetar Cultură, în ultimii cinci ani fiind înregistrate astfel finanţări de cinci milioane de euro, ceea ce creşte punctajul municipalităţii sucevene.