Ministerul Educaţiei a suplimentat banii alocaţi Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) cu destinaţia investiţii, în 2015 întrând în vistieria instituţiei 1.600.000 de lei. Cu toate că suma este mai mare decât cea repartizată în 2014, este totuşi insuficientă pentru investiţiile necesare din campusul studenţesc. De menţionat este faptul că, pentru 2015, reprezentanţii USV au solicitat Ministerului Educaţiei, pentru capitolul investiţii, 10 milioane de lei.
Cei 1.600.000 de lei primiţi de instituţie sunt direcţionaţi către lucrările de modernizare a campusului sucevean, lucrări ce fac parte dintr-un proiect amplu de reabilitare, cu o durată de cinci ani, ale cărui costuri se ridică la circa 12 milioane de lei. Lucrările sunt programate să fie finalizate în noiembrie 2017.
Şantier în campus
În această vară au fost reluate lucrările în campusul universitar, iar până la începerea anului universitar se lucrează la modernizarea campusului, mai exact la reorganizarea aleilor pietonale, iluminat, facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi.
Ing. Cătălin Velicu, directorul general administrativ al USV, a explicat că „deocamdată s-a amânat demolarea Casei Albe din interiorul campusului. Se lucrează la aleile dintre cămine şi cantină, se reorganizează aleile de circulaţie, dat fiind faptul că apar şi alei carosabile pentru a permite accesul maşinilor de intervenţie. Acesta era unul dintre punctele prioritare în proiect, să facem posibil accesul acestor maşini”.
Şase milioane de lei, necesari pentru modernizarea căminului 1
Dat fiind faptul că spaţiile de cazare ale Universităţii “Ştefan cel Mare” deservesc peste o mie de studenţi, printre priorităţile conducerii instituţiei se numără şi asigurarea unor condiţii bune de cazare pentru studenţii din afara municipiului şi nu numai.
Cătălin Velicu a mai precizat că sunt demarate lucrări şi la căminele studenţeşti, excepţie făcând căminul 5, care este nou. Acesta a mai arătat că prioritare sunt atât lucrările de igienizare, cât şi acţiunile de deratizare şi dezinsecţie, activităţi ce se impun în fiecare toamnă pentru ca studenţii instituţiei să se poată caza în condiţii bune.
Cât priveşte căminul 1, de fete, acesta va fi doar „cosmetizat”, dat fiind faptul că necesită o serie de reparaţii majore pentru care încă nu s-a găsit finanţare.
Căminul 1 este singurul care nu a fost reabilitat în aceeaşi măsură ca celelalte, este amenajat cu camere de câte patru locuri, are grup sanitar şi duşuri comune şi nu este reabilitat termic.
“Este o nerealizare, să-i spunem aşa, faptul că nu s-a reuşit şi modernizarea căminului 1. Acolo se va face o supraînălţare a clădirii pentru a se mai câştiga câteva locuri de cazare şi totodată trebuie făcută o recompartimentare pentru ca un grup sanitar să deservească cel mult două camere. Pentru acestea ar fi nevoie de circa şase milioane de lei”, a punctat Cătălin Velicu.
Şapte milioane de lei, necesari pentru finalizarea proiectului de reabilitare şi sistematizare
La finele anului 2012, USV a dat startul proiectului denumit “Reabilitare amenajări exterioare şi sistematizare verticală campus”, ce prevede reamenajarea campusului de pe strada Universităţii. Până în prezent, în cadrul proiectului s-a cheltuit suma de 5.354.000 de lei, fiind necesari încă 7.068.000 de lei.