Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 aug 2015 - Anul XX, nr. 196 (6008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Necesitate

Noul operator de termoficare al Sucevei va fi desemnat săptămâna aceasta

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câştigătorul licitaţiei prin care sistemul de termoficare din municipiul Suceava va fi încredinţat unui operator privat pentru următorii 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 10 ani, va fi anunţat săptămâna aceasta.

Șeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, a făcut apel la membrii comisiei de negociere care se ocupă de această licitaţie foarte importantă pentru întregul oraş, să urgenteze analiza ofertelor tehnice şi economice depuse de cei trei ofertanţi, pentru că există riscul să intrăm în iarnă fără a avea un nou operator.

„Am discutat cu membrii comisiei de licitaţie şi am convingerea că în această săptămână se va ajunge la o concluzie clară privind soarta termoficării în Suceava. Este necesar ca până la 1 septembrie să avem desemnat un operator de termoficare, să putem face strategia de încălzire a oraşului. Chiar dacă desemnăm acum operatorul, contractul se va încheia abia peste 30 de zile, adică de la 1 octombrie. Dar până atunci, dacă vom avea desemnat operatorul de termoficare, putem discuta cu el şi cu producătorul de energie termică, Bioenergy, despre măsurile care trebuie luate pentru a se face rezervele necesare de masă lemnoasă pentru iarna care vine, să putem asigura populaţiei căldura şi apa caldă, în perioada următoare”, a spus edilul sucevean.

Miza acestui contract este foarte importantă deoarece îi priveşte în mod direct pe membrii celor aproape 20.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare al Sucevei, care au nevoie de apă caldă şi de căldură, la un preţ convenabil şi care vor să li se asigure servicii cât mai bune de către noul operator, care se va ocupa de această activitate pentru următorii 20 sau chiar 30 de ani.

Desemnarea unui nou operator, care să înlocuiască falimentara Termica, ce mai are mandat să presteze această activitate doar până la 30 septembrie, este necesar să se facă cât mai rapid, pentru că procesul de predare-primire al acestui sistem de termoficare al oraşului se va dovedi a fi unul foarte greoi, atât în plan fizic, cât şi juridic, din cauza alambicatelor situaţii în care se află sutele de kilometri de conducte, sutele de pompe care asigură presiunea apei calde în reţea, zecile de puncte termice din oraş şi nu în ultimul rând, gestiunea acestui sistem în relaţia cu consumatorii de energie termică.

„Transferul de la Termica către noul operator al sistemului de termoficare se poate prelungi chiar şi mai mult de o lună de zile, de aceea este necesar să cunoaştem acest operator, să putem începe demersurile necesare, ca cel târziu pe 15 octombrie, când începe oficial şi sezonul rece, să fie funcţional”, a concluzionat primarul Sucevei.

Cei trei ofertanţi care vor să preia activitatea prestată până acum de Termica sunt Thermonet, Transagent SRL şi Veolia Energie.

Thermonet este compania înfiinţată de actualul producător de energie termică, Bioenergy Suceava, împreună cu compania Elsaco, care a modernizat mai multe dintre punctele termice din oraş şi gestionează repartitoarele din locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

Transagent este noua societate de termoficare a Consiliului Local Suceava, înfiinţată ca variantă de rezervă în cazul în care Termica intră în faliment şi nu mai poate presta acest serviciu public.

Veolia Energie este membră a grupului francez Dalkia în România, care se ocupă de administrarea sistemelor de termoficare din mai multe oraşe din România – Iaşi, Ploieşti, Tulcea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul operator de termoficare al Sucevei va fi desemnat săptămâna aceasta.
 Vizualizări articol: 1926 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noul operator de termoficare al Sucevei va fi desemnat săptămâna aceasta0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
(25 aug 2015, 12:34:37
Nu este vorba de nici o licitatie ca nu au fost intrunite conditiile unei licitatii. Acum este in curs o negociere cu firmele Thermonet, Transagent si Veolia Energie. Cele trei firme cu care se negociaza nu detin instalatiile complexe si scumpe cu care sa faca transportul energiei termice, aceste instalatii fiind dupa cum bine se stie in patrimoniul Termica distrusa de edil. Cu regret, putem spune ca aceste probleme au depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, nu incredintari sau negocieri directe, are mari avantaje tehnico – economice.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei