Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 aug 2015 - Anul XX, nr. 196 (6008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statistică

125 de minori au intrat în sistemul de protecţie a copilului de la începutul acestui an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

125 de copii au ajuns în grija statului, în perioada 1 ianuarie - 24 august, după ce au fost neglijaţi de părinţi, de rudele în grija cărora au fost lăsaţi în timp ce părinţii erau plecaţi la muncă în străinătate, în unele cazuri fiind vorba de minori care provin din familii dezorganizate, în care alcoolul şi scandalurile erau la ordinea zilei, făcându-le mult rău celor mici. În 14 cazuri, copiii au ajuns să beneficieze de serviciile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava prin ordonanţe preşedinţiale emise de instanţă judecătorească.

Este şi cazul a cinci minori neglijaţi de propriile mame care au fost luaţi în grija statului pentru că se aflau în situaţie de risc. Cu vârste cuprinse între un an şi 12 ani, minorii locuiau într-o casă sărăcăcioasă din satul Capu Codrului, comuna Păltinoasa, cu un hol şi o cameră, ambele foarte mizerabile, cu pământ pe jos, împreună cu mamele lor, cu una dintre bunici şi cu doi unchi. Bieţii copii asistau deseori la beţiile şi scandalurile pe care le provocau cei cinci adulţi din casă, fapt care i-a afectat mult. Serviciul de Urgenţe din cadrul Protecţiei Copilului Suceava a propus emiterea ordonanţei preşedinţiale pentru plasamentul în regim de urgenţă al copiilor. Pentru unul dintre copii, datorită vârstei fragede, s-a instituit măsura plasamentului la un asistent maternal profesionist, iar pentru ceilalţi patru copii s-a instituit măsura plasamentului la un aşezământ social din Rădăuţi.

 

Neglijaţi de mame, salvaţi de stat

Printre cei 125 de copii care au ajuns în grija statului de la începutul acestui an se numără şi trei frăţiori cu vârste cuprinse între 4 şi 9 ani, după ce mama care le-a dat viaţă i-a ţinut flămânzi, în mizerie şi de multe ori nesupravegheaţi. Femeia este căsătorită din anul 2003 şi are patru copii, unul dintre ei ajungând în grija statului încă de la naştere. Tatăl copiilor este plecat la muncă în străinătate. Din ancheta realizată de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava rezultă că bărbatul îi trimitea soţiei bani pentru a-i îngriji pe copii, însă aceasta îi folosea în alte scopuri. Mama a fost informată, consiliată şi responsabilizată cu privire la modul de creştere, educare şi îngrijire a minorilor, fiind monitorizată o perioadă îndelungată de Protecţia Copilului. Cu toate acestea, femeia nu şi-a respectat angajamentele, minorii fiind în continuare neglijaţi. În aceste condiţii, s-a dispus instituirea plasamentului în regim de urgenţă pentru cei trei copii, statul fiind cel care i-a salvat pe minori din sărăcia şi ignoranţa „impuse” de mamă.

Tot în grija statului a ajuns la începutul lunii august şi nou-născutul abandonat de mamă pe un câmp de pe raza satului Vadu Moldovei. După ce a fost externat din spitalul din Fălticeni, băieţelul a fost preluat de Protecţia Copilului. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava au decis, în urma anchetelor sociale realizate la locuinţa bunicilor şi după ce au primit o adresă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, că cel mai bine pentru bebeluş ar fi ca în următoarea perioadă să fie îngrijit de un asistent maternal profesionist.

 

După ce a fost luată de stat, a revenit în braţele mamei

De la începutul anului, 123 de copii au ieşit din sistemul de protecţie a copilului Suceava. Din statisticile DGASPC rezultă că în municipiul Suceava sunt cei mai mulţi copii şi tineri (151) care beneficiază de măsuri speciale de protecţie, fiind urmat de Fălticeni (81), Gura Humorului (70), Dolhasca (51), Câmpulung Moldovenesc (40), Vatra Dornei (39), Păltinoasa (39), Şcheia (35), Baia (32), Mitocu Dragomirnei (29), Pătrăuţi (28).

O parte dintre copiii care au ajuns în evidenţele Protecţiei Copilului Suceava de la începutul acestui an (35) au fost reintegraţi în familia naturală sau cea lărgită. Este cazulunei fetiţe, Maria Tereza, care a rezultat în urma unei relaţii de concubinaj, tatăl nedorind să-şi recunoască fiica. După naştere, starea de sănătate a mamei s-a agravat, fiind diagnosticată cu tulburare psihică acută de postpartum, motiv pentru care a fost internată într-o unitate sanitară. Întrucât nu s-au putut identifica rude până la gradul IV inclusiv care să se ocupe de creşterea, ocrotirea şi educarea nou-născutului, s-a impus instituirea plasamentului în regim de urgenţă la un asistent maternal. În perioada plasamentului, mama naturală s-a interesat de soarta fiicei ei atât telefonic, cât şi prin întâlniri la sediul DGASPC Suceava şi vizite la domiciliul asistentului maternal profesionist. Femeia a fost consiliată şi evaluată social şi psihologic, s-a căsătorit între timp, are o locuinţă proprie şi are surse de venit permanente, date care au făcut ca instanţa judecătorească să dispună reintegrarea minorei în familia mamei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 125 de minori au intrat în sistemul de protecţie a copilului de la începutul acestui an.
 Vizualizări articol: 1582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
125 de minori au intrat în sistemul de protecţie a copilului de la începutul acestui an5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei