Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 aug 2015 - Anul XX, nr. 192 (6004)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Afaceri în familie

(GED) AXA Teodorovici din învăţământul sucevean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Afaceri dubioase la vârful învăţământului sucevean după ce zeci de unităţi şcolare din judeţ au încheiat contracte suspect de mari pentru servicii de medicina muncii cu firma al cărei acţionar unic şi administrator este nimeni altul decât Vasile-Cezar Teodorovici, fratele Cristinei Teodorovici, proaspăt demisă din funcţia de inspector şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava în urma scandalului transferurilor cu cântec.

Gedaxa Employees Financial&Health Protection SRL Suceava acţionează în judeţul Suceava din octombrie 2014, dar asta nu l-a împiedicat pe Vasile-Cezar Teodorovici să încheie contracte bănoase cu şcolile din judeţ şi înainte de acest an, în perioada când sediul firmei era la Botoşani. Din datele furnizate de reprezentanţii şcolilor din judeţ rezultă foarte clar că Gedaxa a fost o firmă nu scumpă, ci foarte scumpă în raport cu ceilalţi concurenţi de pe piaţa de profil. Cu toate acestea, mulţi directori au preferat să apeleze la serviciile acestei firme, plătind preţuri de până la 6 ori mai mari faţă de cele practicate de concurenţă.

La o primă vedere, luate bucată cu bucată, contractele nu au fost încheiate pentru sume prea mari, dar adunate şcoală cu şcoală şi an de an dau măsura unui adevărat tun financiar.

 

La ce preţuri a lucrat Gedaxa

Datele furnizate de reprezentanţii mai multor şcoli din judeţ arată că Gedaxa primea minim 68 de lei/persoană pentru fiecare an de învăţământ. De exemplu, Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” din Capu Câmpului are încheiate contracte în ultimii trei ani şcolari cu firma fratelui Cristinei Teodorovici. În 2012 preţul achitat a fost de 70 de lei/persoană, în 2013 a ajuns la 75 de lei/persoană, pentru ca în 2014 să scadă la 72 de lei/persoană.

La Şcoala Gimnazială Dărmăneşti, preţul a fost chiar şi mai mare. Pentru cei 47 de angajaţi ai instituţiei de învăţământ s-a plătit suma de 4.371 de lei, adică o medie de 93 de lei/persoană. Acelaşi preţ piperat de 93 de lei/persoană l-au achitat şi reprezentanţii Şcolii Gimnaziale Băneşti.

Pe listă mai apar şcolile gimnaziale din Zamostea, Adâncata şi Hânţeşti, cu menţiunea că prestatorul de servicii a fost aceeaşi firmă Gedaxa, dar din motive tehnice nu au putut fi transmise sumele achitate şi numărul persoanelor care au beneficiat de serviciile medicale oferite de oamenii lui Vasile-Cezar Teodorovici.

După cum se poate observa, cele mai multe şcoli sunt din mediul rural, dar printre cei care au apelat la Gedaxa se numără şi o unitate de învăţământ din municipiul Suceava. Este vorba de Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, care pentru anul 2014 a plătit o medie de 93 de lei/persoană, iar pentru 2012 şi 2013 le-a achitat celor de la Gedaxa câte 68 de lei/persoană.

Trebuie adăugat aici că solicitări similare au fost transmise către toate şcolile din judeţ, dar o parte dintre şefii instituţiilor de învăţământ nu au transmis încă datele, iar la Bălcăuţi directoarea s-a arătat extrem de deranjată de această cerere, închizând pur şi simplul telefonul în nas. O fi plătit sumele respective din buzunarul propriu şi nu din banul public, iar asta ar putea fi o scuză.

 

Celelalte firme de pe piaţă au luat mai puţin de jumătate din preţurile celor de la Gedaxa

Pentru comparaţie, o să prezentăm şi contractele care s-au încheiat de alte şcoli din judeţ, ai căror directori probabil nu s-au simţit datori în nici un fel faţă de Cristina Teodorovici. Astfel, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava a încheiat contracte în 2012, 2013 şi 2014 cu aceeaşi firmă, Simomed, plătind câte 15 lei/persoană. Aceeaşi sumă a fost achitată de Şcoala Gimnazială Arbore către SC Medical Test SRL, la fel cum s-a întâmplat şi cu firma medicului Ingrid Irimescu la Colegiul „Samuil Isopescu” Suceava. Şi Criselis Med a prestat servicii de medicina muncii pentru 15 lei/persoană, sumă plătită prin contract de Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava. Aceleaşi preţuri s-au încasat şi la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Baia, mai întâi de SC Medical Test SRL, în 2013, iar anul trecut de Alma Chimic Fălticeni.

La Şcoala Gimnazială Râşca s-au plătit în medie câte 25 de lei/persoană către SC San Kruk SRL, în timp ce Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava a achitat celor de la Simomed suma de 30 de lei/persoană, în acest tarif fiind inclus şi un EKG.

O privire sumară arată că Gedaxa a încasat de două ori şi ceva mai mult faţă de cele mai mari preţuri de pe piaţă. Comparaţia dintre preţul minim de 15 lei/persoană şi cel maxim încasat de Gedaxa, de 93 de lei/persoană, arată o diferenţă de 6,2 ori în favoarea firmei lui Vasile-Cezar Teodorovici.

 

Gedaxa, o firmă cu trei angajaţi, subcontracta serviciile la preţuri de 2,7-3,7 ori mai mici faţă de cele primite de la şcoli

Interesant este şi cum reuşeşte o firmă cu doar trei angajaţi, aşa cum este Gedaxa, să contracteze lucrări cu un număr mare de şcoli din judeţ. Răspunsul este simplu: Gedaxa încheie contracte la sume cuprinse între 68-93 de lei/persoană, iar mai apoi subcontractează serviciile care trebuie prestate către alţi medici specializaţi în medicina muncii. Potrivit unor oameni care au fost contactaţi de Vasile-Cezar Teodorovici, suma propusă pentru subcontractarea serviciilor este de aproximativ 25 de lei/persoană. Asta înseamnă că fratele fostei adjuncte a IŞJ Suceava bagă în buzunar între 43-68 de lei/persoană fără să ridice nici măcar un deget.

Un specialist în medicina muncii a explicat că în mod normal Gedaxa nici nu ar avea dreptul să presteze servicii de acest tip. Pe de o parte, potrivit codului CAEN înregistrat la Registrul Comerţului, firma Gedaxa nu are dreptul să deruleze servicii de medicina muncii. În dreptul firmei este trecut codul CAEN 6619, ceea ce potrivit Ordinului 337 din 2007 înseamnă „Activităţi auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activităţi de asigurări şi fonduri de pensii”. Atât şi nimic mai mult.

O altă problemă ridicată de specialiştii în medicina muncii este aceea că administratorul firmei, în cazul de faţă Vasile-Cezar Teodorovici, era obligat să aibă studii în domeniu şi, din datele pe care le deţinem, acesta nu a urmat astfel de cursuri.

 

Cristina Teodorovici: „Nu cunosc ce face fratele meu”

O parte dintre directorii de şcoli care au semnat contracte cu firma Gedaxa au recunoscut că această relaţie a venit pe filiera Cristina Teodorovici. „Nu ştiu dacă era implicată direct, dar cu siguranţă ştia ce se petrece. Spun asta pentru că în cursul anului trecut am fost chemat la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar în biroul doamnei inspector adjunct era fratele acesteia. Mi-a înmânat rezultatele analizelor medicale din şcoala noastră, iar pe masă am văzut şi alte fişe similare care urmau să fie predate altor colegi directori de şcoli”, a declarat unul dintre directorii care au încheiat contract cu firma Gedaxa.

Contactată telefonic în cursul zilei de ieri, Cristina Teodorovici a negat aceste aspecte. „Biroul meu este deschis mereu, deci putea intra oricine acolo”, este declaraţia năucitoare a fostului adjunct al IŞJ Suceava.

Mai mult, Cristina Teodorovici a declarat că „nu cunosc ce face fratele meu, şi asta pentru că relaţia mea cu el nu este prea bună de ceva timp. Nu cunosc şi nu mă interesează ce face el”.

 

Vasile-Cezar Teodorovici: „Până în momentul în care nu este şi un avocat de faţă nu avem ce discuta”

În tentativa de a obţine mai multe lămuriri despre aceste afaceri derulate pe bani publici l-am contactat şi pe Vasile-Cezar Teodorovici. Acesta s-a dovedit destul de irascibil şi de la bun început, fără a aştepta să afle măcar ceea ce dorim să-l întrebăm, a fost extrem de scurt: „Până în momentul în care nu este şi un avocat de faţă nu avem ce discuta”, a fost reacţia administratorului firmei Gedaxa, care mai apoi a închis telefonul.

Aşadar, aceasta este singura poziţie venită din partea lui Vasile-Cezar Teodorovici, care nu a dorit să spună nici măcar dacă are studii de specialitate care să-i permită să încheie contracte pe linie de medicina muncii cu şcolile din judeţ.

 

Cristina Teodorovici, afară din IŞJ, plus plângere penală la Parchet

În ultimele zile, Cristina Teodorovici a ţinut prima pagină nu doar a ziarelor locale, ci a fost prezentată masiv şi în presa naţională după ce a aprobat transferuri pe bandă rulantă, în cele mai multe dintre situaţii fără a fi respectată legislaţia în vigoare.

Din ancheta efectuată de Corpul de Control al Ministerului Educaţiei asupra transferurilor elevilor de clasa a IX-a de la un liceu la un alt liceu mai bun sau de la un profil la un altul, la Suceava a reieşit că din cele 523 de cereri de transfer au fost aprobate de comisia condusă de inspectorul adjunct Cristina Teodorovici 386 de cereri depuse în termenul prevăzut de lege şi şapte cereri făcute după acest termen. Din acest număr impresionant, conform secretarului de stat Vasile Șalaru, doar 38 au îndeplinit criteriul de medie, 12 s-au încadrat în criteriul ”gemeni, tripleţi” şi două au respectat criteriul vocaţional. Restul de 332 de solicitări ”au fost aprobate fără respectarea criteriului de medie, deci sunt ilegale”.

În urma acestor constatări, Ministerul Educaţiei a decis anularea transferurilor făcute cu încălcarea legii. În ceea ce-i priveşte pe cei responsabili de situaţie, Vasile Șalaru a declarat: ”Colegii noştri din Inspectoratul Școlar Suceava sunt cercetaţi disciplinar, iar pentru membrii comisiei vor fi sesizate organele de cercetare penală în privinţa posibilităţii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu”. Sesizarea penală îi vizează pe toţi cei cinci membri ai comisiei al cărei preşedinte a fost Cristina Teodorovici. Suplimentar pentru aceasta din urmă, ministerul a decis înlocuirea ei din funcţia de inspector adjunct al IȘJ. Nu cred că o recomandă pe doamna Teodorovici ceva ca să mai rămână la IȘJ”, a precizat secretarul de stat Șalaru.

La numărul elevilor intraţi la liceu ”pe uşa din spate”, după repartiţia computerizată, Suceava este campioana României. După repartizarea computerizată din acest an, cele mai multe cereri de transfer au vizat liceele „Petru Rareş” Suceava, unde s-au înregistrat 58 de cereri de transfer, „Mihai Eminescu” Suceava, cu 39 de cereri de înscriere, şi „Ştefan cel Mare” Suceava, cu 33 de solicitări. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului (GED) AXA Teodorovici din învăţământul sucevean.
 Vizualizări articol: 7019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
(GED) AXA Teodorovici din învăţământul sucevean5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asta înseamnă să fii mafiot trimis de
(20 aug 2015, 11:09:59
(ca să preiau tema unei expresii destul de vehiculate zilele acestea pe feisbuc)

Ce înseamnă să fii mafiot?
Înseamnă să pornești ca vânzător de covrigi în bazar, să te ridici apoi la statutul de mic buticar cu o dugheană prin Bortilenii de Câmpie și alta pe la Dărmănești (sau Dumbrăveni (draaqu-l mai știe pe cezărică unde și-a înțărcat afacerile), să vinzi apoi toate „afacerile” din Suceava și să-ți muți catrafusele în Eldorado-ul fiscal Botoșănean, pentru ca mai apoi să închei contracte suculente, stând cu botul înfipt în țâța dulce și lăptoasă a bugetului de stat.

Ce-nseamnă să fii mafiot?
Înseamnă să fii Cezar Teodorovici.
Fratele Cristinei Teodorovici, pupila de suflet al Cațavencului liberalismului de cumătrie sucevean, nimeni altul decât șîa băișanu.
2.   Cristina Uber Alles! trimis de
(20 aug 2015, 11:54:10
Și un bonus pentru DNA: există contracte de acest gen cu majoritatea primăriilor vechiului PNL (Băi Șanu) din județ. Hai băieți, e simplu, nu aveți nevoie mai mult de o săptămână să îi ridicați!!!
3.   ... trimis de
(20 aug 2015, 23:05:11
Pe cand o descindere si pe la Scoala Generala nr. 3 ?

Transferurile de la liceu sunt mici fata de ce scoruri se practica sa-ti bagi plodul la Gen.3

Nu conteaza ca ai domiciliul in Scheia sau Moara, bani sa iasa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei