Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2015 - Anul XX, nr. 189 (6001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Doliu

Universitarul Dorel Cernomazu a trecut la cele veşnice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prof. univ. dr. Dorel Cernomazu, inventator renumit, neobosit cercetător, un căutător de nou, autorul a aproape 400 de invenţii, dintre care peste 150 brevetate, a trecut la cele veşnice în noapte dintre vineri spre sâmbătă, la Roman.

Cernomazu suferise o intervenţie chirurgicală pe cord deschis în urmă cu trei luni de zile, la un spital din Iaşi. Universitarul va fi îngropat la Suceava, cel mai probabil miercuri. Inventatorul avea 68 de ani.

Vasluian de origine, Cernomazu era cadru titular la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, instituţie în cadrul căreia activa din 1990.

 

„Prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu a fost unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori din România, câştigător a numeroase premii şi medalii la târgurile de inventică”

Universitatea din Suceava a transmis că „prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu a fost unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori din România, câştigător a numeroase premii şi medalii la târgurile de inventică, printre care Marele Premiu Euroinvent 2013, Ordinul DaVinci pentru inventică și titlul <Inventator de elită>, clasa I, acordat de Comisia de Inventică a Academiei Române. Dorel Cernomazu, cadru didactic al Departamentului de Electrotehnică din Universitatea <Ștefan cel Mare> Suceava, a realizat în cei 40 de ani de activitate peste 380 de invenții în domeniile transformatoarelor electrice, micromotoarelor neconvenţionale şi energetică solară, invenții brevetate sau aflate acum în curs de cercetare a brevetabilității, va rămâne mereu in inima cunoscuților ca un om de mare caracter, ca un coleg şi mentor desăvârșit”.

Dintre distincţiile cu care a fost recompensat universitarul sucevean mai amintim: medalia de argint “Henri Coandă” primită în 1992 şi medalia de aur “Henri Coandă” primită în 1994 din partea Comisiei de Inventică a Academiei Române, medalia jubiliară a revistei ,,Ştiinţă şi Tehnică” acordată în 1979, Ordinul pentru Învăţământ în grad de comandor (2005), Ordinul „Gogu Constantinescu” în grad de comandor (acordat în 2007 pentru rezultate remarcabile obţinute în activitatea de cercetare ştiinţifică, de promovare a inventicii, precum şi pentru contribuţia la recunoaşterea internaţională a creativităţii româneşti).

Totodată, Dorel Cernomazu a fost recompensat cu peste 50 de premii la saloanele naţionale şi internaţionale de inventică.

 

Realizările ştiinţifice

Printre realizările sale ştiinţifice se numără cărţi cuprinzând rezultatele cercetărilor proprii (dintre care două monografii în limba franceză), manuale universitare, lucrări de stagiu acceptate la Biblioteca Centrala Universitară a Universităţii de Ştiinţe şi Tehnologii din Lillie – Franţa, peste 154 de lucrări ştiinţifice, dintre care unele se regăsesc în paginile unor reviste de prestigiu din ţară şi din străinătate (SUA, Australia, Franţa, Germania, Grecia, India, Canada, Spania, Chile, Luxemburg, Malta, Turcia, Slovacia, Cipru, Armenia, Republica Moldova etc.).

În 2012, Dorel Cernomazu a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitarul Dorel Cernomazu a trecut la cele veşnice.
 Vizualizări articol: 2609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Universitarul Dorel Cernomazu a trecut la cele veşnice4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei