Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2015 - Anul XX, nr. 189 (6001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului

Pelerini din ţară şi străinătate au sărbătorit-o pe Sfânta Maria, la Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Important loc de pelerinaj atât pentru catolicii din ţară, cât şi pentru cei din străinătate, loc de rugă şi meditaţie, Bazilica din Cacica a constituit punctul de întâlnire a mii de credincioşi, cu prilejul sfintei sărbători a Adormirii Maicii Domnului.

Şi în acest an, Cacica a fost cel mai important loc de pelerinaj catolic din Moldova, credincioşii închinându-se la icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, copie a Madonei Negre din Polonia, locul unde orice rugăciune rostită primeşte răspuns, după credinţa oamenilor.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului a fost Sfânta Liturghia Solemnă pontificală a hramului, celebrată sâmbătă de episcopul de Iaşi - PSPetru Gherghel, alături fiindu-i episcopul auxiliar de Iaşi – PS Aurel Percă, arhiepiscop emerit din Italia de la Roma - ÎPS Agostino Marchetto, episcop militar din Ungaria - PS László Bíró şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate.

La slujba de sâmbătă au asistat autorităţi centrale, judeţene şi locale. 

 

·        Moment de o însemnătate deosebită în viaţa întregii comunităţi catolice 

 

Liturghia de hram a început de la ora 11.00, când mulţimea s-a reunit în piaţeta din faţa Basilicii pentru a rosti rugăciuni de cinstire a Sfintei Fecioare.

Purtând buchete de busuioc la ei, credincioşii au înfruntat soarele dogoritor şi au asistat la întreaga slujbă.

La debutul ceremoniei, Excelenţa Sa Petru Gherghel a rostit credincioşilor salutul său: „Mă bucur să vă salut pe toţi. Pe toţi pelerinii veniţi astăzi la acest sanctuar. Mă bucur să o fac împreună cu rectorul acestui Sanctuar şi cu iubire faţă de fiecare în parte. În chip deosebit vreau să salut aici unul dintre prietenii noşti, pelerin astăzi, aici, venit de la Roma, de la Sfântul Părinte, arhiepiscopul Agostino Marchetto, care va avea un cuvânt pentru credincioşii noştri, mai ales pentru cei care au fost şi sunt în emigraţie. Mă bucur să-l salut pe episcopul László Bíró, episcopul pentru militari, armată, din Ungaria, împreună cu un grup mare de pelerini”.

„Formăm astăzi o familie mare, o familie frumoasă, în jurul aceleiaşi mame, mamă pentru toţi cei care îl iubesc pe Dumnezeu, mamă pentru creştinii de orice dominaţiune, mamă care ne iubeşte. Mă bucur să-i salut pe toţi ce care astăzi sunt uniţi aici cu noi, prin iubirea lor, cu toţii ne bucurăm acum, ajutaţi de Ea, ocrotiţi de Ea, simţindu-ne fiii Ei, să-l întâlnim pe Isus la celebrarea Sfintei Liturghii”, le-a vorbit Petru Gherghel credincioşilor.

La rândul său, Agostino Marchetto şi-a îndreptat rugile către românii plecaţi în afara ţării, care stau departe de familii, cerând pentru ei, dar şi pentru cei rămaşi, un „supliment” de speranţă, reînnoirea speranţei.

„Am venit în pelerinaj ca şi voi, poate puţin mai de departe, venind de la Roma. Pelerinajul exprimă viaţa fiecăruia dintre noi, este imaginea călătoriei noastre pe pământ. De multe ori acest pelerinaj este o cale a crucii. Este o cale a crucii pentru cei care pleacă în această ţară, dar şi pentru cei ce rămân aici şi sunt despărţiţi între ei. De aceea avem nevoie de speranţă, să reînnoim speranţa. Marea speranţă este plinătatea viziunii creştine, dar şi speranţa unei vieţi mai bune. Să ne rugăm împreună cu fraţii noştri care sunt departe de noi, acei dragi ai noştri, care au plecat mai departe, în alte ţări. Să cerem pentru noi, pentru ei, care sunt departe, un supliment de speranţă, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, ridicată la cer”, a punctat Marchetto în cuvântul său.

La predică, PS Aurel Percă i-a îndemnat pe pelerini să se întărească în convingerea că este o patrie dincolo, unde Maria îi aşteaptă. Aceasta cu atât mai mult cu cât omul modern suferă de o amnezie a veşniciei.

Episcopul a precizat că acest pelerinaj de la Cacica este ca o călătorie în care „ne oprim pentru a verifica dacă suntem pe drumul bun. Obosiţi, ne ridicăm privirea. În zare vedem o lumină strălucitoare. E Maria care înseamnă mângâiere pentru poporul creştin. Ridicarea Mariei cu sufletul şi trupul la cer ne cheamă să privim mai departe de orizontul acestui pământ şi mai ales să privim în sus. Ceva mai frumos, mai bun pentru noi trebuie să vină de acum”.

Slujba Pontificală a hramului de la Biserica Romano-Catolică de la Cacica a fost precedată de slujbe în limbile maghiară, germană şi polonă.

 

Tabără de zeci de corturi în jurul sanctuarului

În mod oficial, pelerinajul a început din ziua de 14 august, la ora 10.00, în ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, printr-o celebrarecare i-a avut ca protagonişti pe pelerinii deja sosiţi din toate colţurile ţării. Astfel, în jurul sanctuarului de la Cacica s-a format o adevărată tabără cu sute de corturi.

Tot vineri a avut loc Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului, când sute de tineri din toate diecezele catolice, care au străbătut pe jos drumul Păltinoasa - Cacica, purtând steagurile parohiilor de unde provin, au fost primiţi la Cacica.

Un moment emoţionant al zilei de vineri l-a constituit procesiunea cu lumânările aprinse, în timp ce miile de glasuri ale celor prezenţi au rostit refrenul: "Ave, ave, ave Maria!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pelerini din ţară şi străinătate au sărbătorit-o pe Sfânta Maria, la Cacica.
 Vizualizări articol: 1609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Pelerini din ţară şi străinătate au sărbătorit-o pe Sfânta Maria, la Cacica5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei