Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2015 - Anul XX, nr. 189 (6001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   22 imagini |   ø fişiere video

Critici

„Nu se poate construi moschee în ţara voievozilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a criticat sâmbătă, în cuvântul său ţinut în timpul slujbei de la Mănăstirea Putna, oficiată de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, decizia autorităţilor centrale de a aproba construcţia unei moschei de mari dimensiuni în Bucureşti, dar şi aprobarea Legii nr. 217/2015, privind interzicerea cultului persoanelor vinovate de genocid. Criticile au fost formulate în cuvântul pe care Preasfințitul Ambrozie l-a rostit în faţa a peste 6.000 de credincioşi veniţi sâmbătă la hramul Mănăstirii Putna.

Episcopul Giurgiului le-a transmis credincioşilor că „nu se poate construi moschee în ţara voievozilor” şi le-a transmis conducătorilor ţării că „e o mare povară să duci neamul pe umerii tăi, aşa cum spunea părintele Iustin Pârvu”. „Pe unii îi lasă genunchi şi unii s-au operat. Bine ar fi să nu ne lase mintea. Să nu ne lase mintea şi cugetul nostru românesc. Nu se poate construi moschee în ţara voievozilor, a ighemonilor”, a spus Preasfinţitul Ambrozie. El a amintit că deja există o moschee în parcul Carol, „o foarte frumoasă” moschee în Constanţa, dar şi un Consiliu Consultativ al Cultelor la care fiecare cult recunoscut preia preşedinţia prin rotaţie.

Înaltul ierarh a criticat vehement şi adoptarea Legii nr. 217/2015, privind interzicerea cultului persoanelor vinovate de genocid, subliniind că „nu se pot scoate legi noaptea împotriva propriului popor”. „Nu se poate să condamni intelectualitatea românească care a pătimit atât de mult, încât Petre Ţuţea spunea nu se pot povesti atrocităţile care s-au petrecut în temniţele şi închisorile româneşti, când voiau să-i reeduce la Piteşti sau când au murit şi au fost îngropaţi în gropi comune. Bunicul meu a luptat la Cotul Domului şi a văzut români murind acolo. Iar eu nu pot să accept că sunt nepot de bandit”, a mai spus Episcopul Giurgiului. El s-a întrebat cine condamnă astăzi Gulagul, dar şi deportările de orice fel, cum ar fi cele din îndepărtata Siberie, „acolo unde copiii se jucau cu craniile părinţilor morţi”, sau cea din Bărăgan. „Cine mai vorbeşte astăzi, pentru că s-a dat lege care condamnă? Noi nu îndemnăm la dezbinare sau la ură, dar vorbim de istorie”, a precizat Preasfinţitul Ambrozie.

 

„Niciodată biserica nu a mers împotriva neamului, statului şi ocârmuirii, oricum a fost ea, bună sau rea”

El a ţinut să atragă atenţia că Biserica Ortodoxă Română nu a fost consultată nici înainte ca autorităţile să aprobe construcţia unei moschei de mari dimensiuni în Bucureşti sau înainte de aprobarea Legii privind interzicerea cultului persoanelor vinovate de genocid. Episcopul Giurgiului consideră că autorităţile centrale nu pot să promoveze o lege făcută noaptea, necitită, nestudiată şi care nu a fost dezbătută în comisiile de specialitate, şi, mai mult, fără consultarea Bisericii Ortodoxe, „biserica naţională din România”. „Şi dacă suntem biserică naţională trebuie să fim consultaţi. Pentru că niciodată biserica nu a mers împotriva neamului, statului şi ocârmuirii, oricum a fost ea, bună sau rea. Trebuie să avem demnitate să mărturisim adevărul, altfel voievozii noştri se răsucesc în mormânt. Biserica neamului ar trebui întrebată. Nu suntem şovini. Suntem atât de primitori încât străinului îi dai casa şi masa ta. Dar asta până în momentul în care se leagă de credinţa copiilor tăi”, a mai spus Preasfinţitul Ambrozie.

Slujba de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului de la Putna a fost oficiată de un sobor de peste 50 de preoţi, printre care şi înalte feţe bisericeşti din Ucraina şi Republica Moldova, sobor condus de Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Ambrozie.

La finalul slujbei, Episcopul Giurgiului i-a dăruit stareţului Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, un tricolor şi două statui, una cu Ştefan cel Mare călare şi una a domnitorului Vlad Ţepeş, sculptate de copiii din taberele organizate la iniţiativa Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel.

 

Politicienii nu au lipsit nici anul acesta de la slujba de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului

La hramul Mănăstirii Putna au participat credincioşi din toate colţurile judeţului şi din ţară, mulţi dintre aceştia venind îmbrăcaţi în costume populare, cei cu care am vorbit spunându-ne că astfel vor să păstreze tradiţiile moştenite din strămoşi.

Printre cei care au venit sâmbătă la Mănăstirea Putna s-a numărat şi comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu. La slujba religioasă au asistat şi preşedintele PNL Suceava şi secretar general al partidului, senatorul Gheorghe Flutur, vicepreşedintele PNL pentru Regiunea de Nord-Est, deputatul Ioan Balan, senatoarea PNL Steliana Miron, viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi, lângă aceştia fiind prezent şi primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă.
Printre cei care au participat la slujbă s-a numărat şi prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Nu se poate construi moschee în ţara voievozilor”.
 Vizualizări articol: 3010 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Nu se poate construi moschee în ţara voievozilor”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sultanul și armata sa au fost total demoralizați ! trimis de
(17 aug 2015, 12:23:57
,,Atacul de noapte a fost o bătălie între o armată condusă de Vlad Țepeș, domnul Țării Românești (Valahia) și o armată condusă de sultanul Mehmed al II-lea al Imperiului Otoman, desfășurată în apropierea cetății de scaun a Țării Românești, Târgoviște, în noaptea de 17 iunie 1462. Campania a avut ca rezultat o victorie decisivă a românilor. Conflictul a pornit inițial de la refuzul lui Vlad de a plăti tribut otomanilor și a escaladat după ce Vlad a invadat Bulgaria și a tras în țeapă peste 23.000 de turci și bulgari. Mehmed a ridicat o armată uriașă cu obiectivul de a cuceri Țara Românească și a o anexa la imperiul său. Cele două armate au avut mai multe ciocniri, cea mai semnificativă fiind atacul de noapte în care Țepeș a atacat tabăra turcească în timpul nopții pentru a încerca să-l ucidă pe sultan. Deși atacul a cauzat pierderi mari turcilor, Mehmed a scăpat cu viață și și-a continuat marșul spre reședința de la Târgoviște, unde a dat peste alți 20.000 de turci și bulgari trași în țeapă. Sultanul și armata sa au fost total demoralizați și s-au retras din Țara Românească.”

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei