Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2015 - Anul XX, nr. 189 (6001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Momente tensionate

Corina Creţu nu a putut să intre în curtea interioară a Cetăţii de Scaun la inaugurarea lucrărilor de reabilitare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu a aşteptat câteva minute bune, sâmbătă seara, pentru a putea intra în curtea interioară a Cetăţii de Scaun a Sucevei, aceasta fiind închisă pe toată durata Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”. Corina Creţu a venit la Suceava pentru a inaugura lucrările de reabilitare şi modernizare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, însă în momentul în care a intrat în incinta monumentului istoric a constatat că o mare parte din spaţiile reabilitate sunt închise. Şi asta pentru că, aşa cum au spus autorităţile sucevene, lipsa personalului a făcut imposibilă asigurarea pazei şi protecţiei atât pentru turişti, cât şi a instalaţiilor montate în cetate prin intermediul proiectului european de reabilitare.

Corina Creţu a fost însoţită de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, de parlamentarii Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu, dar şi de directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ion Mareş, şi de directorul acestei instituţii, Emil Ursu, acesta din urmă venind special din concediu medical pentru acest moment. Momentele stânjenitoare au avut loc când oficialităţile au ajuns în faţa porţii de la curtea interioară a cetăţii. În momentul respectiv s-a constatat faptul că  nimeni dintre cei prezenţi nu avea cheia de la poartă, astfel încât turul oficial pentru vizitarea cetăţii a fost întrerupt câteva minute bune până când cineva a găsit în cele din urmă cheia.

Pe lângă oficialităţi s-au apropiat şi numeroşi turişti aflaţi la ora respectivă în Cetatea de Scaun a Sucevei, cu speranţa că în cele din urmă vor reuşi să vadă curtea interioară. Cu toate acestea, curtea interioară a fost deschisă doar pentru oficialităţi, care în cele din urmă au reuşit să vadă toate zidurile reconstruite parţial ale Cetăţii de Scaun. Fără doar şi poate punctul principal de atracţie este capela Cetăţii de Scaun a Sucevei, care a fost reconstruită în totalitate şi care urmează să fie amenajată în perioada următoare. Pe tot parcursul vizitei oficiale, la poarta curţii interioare a stat un agent de pază, astfel încât nici un turist nu a putut să intre. Nici după finalul vizitei, când comisarul european a ieşit din curtea interioară, nu a mai fost permis accesul publicului, deşi câteva zeci de turişti aşteptau în speranţa că vor putea vizita întreaga cetate.

În ceea ce o priveşte pe Corina Creţu, aceasta nu a dorit să facă vreun comentariu cu privire la întreaga situaţie, ea vizitând în continuare Cetatea de Scaun şi taberele ordinelor de cavaleri venite la ediţia de anul acesta a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”.

 

Nechifor: Va trebui să angajăm o firmă de pază specializată

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat sâmbătă seară că decizia de a se închide unele spaţii din incinta cetăţii a fost luată pentru că în condiţiile în care la festivalul medieval vin mii de persoane nu se poate asigura paza zonelor respective, dar nici siguranţa turiştilor. „Va trebui să luăm în calcul o formulă prin care să angajăm o firmă de pază specializată. Trebuie să facem diferenţa dintre un festival medieval care se întâmplă acum la cetate şi vizitarea cetăţii în perioadele în care nu avem astfel de evenimente. Şi la Bucovina Rock Castle nu avem cum să deschidem cetatea în totalitate, pentru că nu avem cum să asigurăm siguranţa celor care vin ca turişti. Asta ne interesează, să nu avem evenimente neplăcute. Şi vom face eforturi cu personalul care există să asigurăm funcţiunea cetăţii”, a spus Nechifor, care a mai precizat că se ia în discuţie şi montarea unui sistem de supraveghere video a cetăţii.

El a adăugat că în perioada următoare va fi achiziţionat şi un generator de energie electrică, investiţie care nu era prevăzută în proiectul de reabilitare a cetăţii. Şeful CJ Suceava a explicat că achiziţionarea acestui generator este necesară pentru a putea asigura funcţionarea videoproiectoarelor pentru spectacolele de lumini şi lasere şi în cazul unor întreruperi în furnizarea energiei electrice. Cătălin Nechifor a ţinut să sublinieze faptul că în perioada următoare turiştii care vor vizita cetatea vor avea parte şi de spectacolele de umbre şi lasere de pe ziduri. „Eu personal recomand tuturor celor care sunt interesaţi să vină seara pentru că e un spectacol absolut superb şi unic în România”, a spus Nechifor.

 

Emil Ursu spune că obţinuse o sponsorizare pentru suplimentarea numărului de paznici pentru spaţiile din incintă

La rândul său, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, aflat în concediu medical, a ţinut să precizeze că în momentul de faţă cetatea beneficiază de un serviciu externalizat de pază, însă „din păcate există un singur post”, la care se adaugă doi muzeografi, iar în schema de personal mai sunt încă şapte posturi. Emil Ursu a subliniat că deşi era în concediu medical a discutat cu firma de pază de la cetate să asigure o sponsorizare cu încă patru posturi pentru a asigura paza spaţiilor din incintă. „Mai departe nu comentez, fiind în concediu medical”.

Nu în ultimul rând, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei a arătat că pe perioada festivalului, la care au venit mii de oameni, trebuia suplimentat numărul de paznici şi sporită siguranţa în întreg perimetrul cetăţii care a fost închis. „Administrativ nu am avut cum să facem posibil ca să fie şi aici asigurate paza şi siguranţa. În primul rând pentru persoanele care vizitează, siguranţa pentru ziduri, dar şi pentru aparatura existentă în interior”, a spus Mareş.

Cert este că la ediţia de anul acesta a festivalului medieval Cetatea de Scaun a Sucevei, reabilitată printr-un proiect european, nu a putut să fie vizitată în totalitate, lucru care a stârnit nemulţumirea multora dintre cei care au venit zilele acestea să viziteze monumentul istoric şi să participe la spectacolele medievale.

Proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun şi a zonei de protecţie a acesteia a avut o valoare de 44 de milioane de lei şi a constat în intervenţii de restaurare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, consolidarea acesteia, reconstrucţia parţială a zidurilor, refacerea şi amenajarea căilor de acces către monument, în interiorul zonei de protecţie, lucrări şi dotări pentru asigurarea iluminatului interior şi exterior, a iluminatului de siguranţă precum şi a celui decorativ.

Pentru creşterea gradului de atractivitate a cetăţii, în perimetrul monumentului turiştii vor avea parte de un spectacol de sunet şi lumini, unic în ţară. Înainte de a intra în cetate, vizitatorii vor putea urmări pe ziduri proiecţii de umbre fragmentare de călăreţi, aceste spectacole continuând în mai multe zone ale cetăţii. Astfel de proiecţii vor mai avea loc la intrarea în cetate (schimbul de gardă), în camera de arme, în curtea interioară, vizitatorii urmând să aibă parte de spectacole cu umbre cu dueluri ale cavalerilor, gardieni în mişcare, iar la final imaginea lui Ştefan cel Mare va fi proiectată cu raze laser. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Corina Creţu nu a putut să intre în curtea interioară a Cetăţii de Scaun la inaugurarea lucrărilor de reabilitare.
 Vizualizări articol: 3415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 10 voturi
Corina Creţu nu a putut să intre în curtea interioară a Cetăţii de Scaun la inaugurarea lucrărilor de reabilitare3.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei