Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 aug 2015 - Anul XX, nr. 189 (6001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lege fentată

Admiterea la liceu, călcată în picioare, ani la rând, de Inspectoratul Şcolar Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clase de liceu supraaglomerate, cu un efectiv de peste 35 de elevi, boboci mutaţi de la un liceu la altul doar din pix, legi ignorate şi eforturi depuse de elevii corecţi trimise în derizoriu compun tabloul admiterii la liceu din judeţul Suceava.

Cu toate că admiterea se realizează printr-un mecanism transparent şi imparţial, respectiv repartizarea computerizată, Inspectoratul Şcolar Suceava dovedeşte că orice elev se poate transfera la un liceu mai bine cotat chiar dacă are medie prea mică la admitere.

Iar mecanismul transferurilor funcţionează bine mersi la instituţia suceveană de ani buni, numai din 2011 şi până în prezent fiind aprobate aproape 1.500 de solicitări de transfer, la nivelul claselor a IX-a, de la un liceu la un altul mai bun sau de la un profil către un alt profil, în cadrul aceluiaşi liceu.

Practica devenită „tradiţie” în învăţământul sucevean permite elevilor cu medii de admitere de 6 sau 7 să fie colegi cu elevi care au avut medii de admitere peste 9.

În fiecare an, justificările pentru care au fost aprobate cererile de transfer au fost aceleaşi: imposibilitatea efectuării navetei din cauza situaţiei materiale precare sau boală, cazuri de fraţi sau cereri de înscriere la liceu completate greşit.

Aceleaşi argumente au fost invocate şi în acest an, când din cele 523 de cereri de transfer, au fost aprobate aproape 400, argumente demolate însă de Corpul de control al Ministerului Educaţiei care, în urma controlului efectuat la Suceava, a depistat 300 de cereri ilegal aprobate de comisia condusă de adjuncta IŞJ Suceava Cristina Teodorovici.

 

Planuri de şcolarizare date peste cap

5.563 de absolvenţi de clasa a VIII-a au trecut în această vară prin emoţiile admiterii la liceu. Cum concurenţa pentru colegiile reputate din judeţ a fost acerbă, admişi au fost doar cei cu medii de admitere pe măsură, în limita capacităţii de şcolarizare, aprobată de Ministerul Educaţiei. În fiecare clasă au fost repartizați, conform planului de școlarizare, câte 28 de elevi. Însă după repartizarea făcută de minister, la Suceava a urmat un şir lung de mutări ale unor elevi de clasa a IX-a de la liceele la care fuseseră repartizați computerizat la alte licee din județ (mai bune), la diverse profiluri şi specializări, chiar dacă media lor de admitere nu le-a permis să acceadă în respectivele clase.

Cele mai multe dintre transferurile aprobate vizau colegiile de top - „Petru Rareş” Suceava (58 de cereri aprobate), „Ştefan cel Mare” Suceava (20 de cereri aprobate), „Mihai Eminescu” Suceava (16 cereri aprobate), motiv pentru care numărul elevilor din clase a ajuns de la 28 chiar şi la 35.

Astfel, planurile de şcolarizare de la cele mai râvnite licee, stabilite de ministerul de resort, au fost date peste cap de aceste transferuri, în mod abuziv. Marea majoritate a acestor transferuri vizau elevi cu medii mici, repartizaţi iniţial la licee slabe şi mutaţi ulterior, cu girul IŞJ Suceava.

 

Rezultatele raportului ajung astăzi pe masa ministrului

Corpul de control al Ministerului Educaţiei a verificat transferurile aprobate de Inspectoratul Şcolar Suceava săptămâna trecută, raportul final urmând să ajungă pe masa ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, astăzi. Primele rezultate ale controlului efectuat de Ministerul Educaţiei la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava relevă faptul că circa 300 dintre cererile de transfer nu au fost aprobate cu respectarea literei legii.

Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul ministerului de resort, a declarat că va sesiza organele penale. Odată cu declanşarea scandalului transferurilor, la Suceava sunt aşteptate şi schimbări importante la cârma IŞJ. Vasile Şalaru a precizat că, în următorul an şcolar, inspectorul general Gheorghe Lazăr şi adjuncta Cristina Teodorovici vor pleca de la conducerea învăţământului sucevean. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Admiterea la liceu, călcată în picioare, ani la rând, de Inspectoratul Şcolar Suceava.
 Vizualizări articol: 6949 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 17 voturi
Admiterea la liceu, călcată în picioare, ani la rând, de Inspectoratul Şcolar Suceava5.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hilar trimis de
(17 aug 2015, 12:20:14
Cel putin HILAR ce zice acest individ de la minister. Eu nu cred ca aceste 500 transferuri s-au facut dezinteresat. De ani de zile se stiu mismasurile facute la miscarea personalului didactic. Ma refer in special la detasari facute pe sub mana, fara ca posturile sa fi fost scoase la concurs dar si cu persoane de sex feminin "apropiate excesiv" ISJ-istilor.
Legea invatamantului prevede f clar ca treuiau sesizate organele de cercetare, dar nu s-a facut nimic. De ce? Sunt convins ca doar dintr-un motiv simplu: cred ca se ia sgaga numerar de catre cei de la ISJ (a se vedea vilele impresinante ale unor fosti sefi de la ISJ care nu pot sa le justifice cu salariile lor de bugetari) iar o parte, sub forma de miel de Paste, porc de Craciun, vin, afinata, etc, poate chiar malaies in calcaies, ajungeau la cei care trebuiau sa instiinteze acele organe. Nu mai mentionez ca notiunea de coruptie, asa cum e ea definita, inseamna favorizarea unui beneficiar pe orice cale, adica inclusiv detasare ilegala.
Finalizarea acestui caz? E evident: avertisment verbal (un fel parat la mama). Apoi, de la capat.
2.   Hotnews ora 12.44 trimis de
(17 aug 2015, 14:14:01
"Am aprobat raportul Corpului de Control cu aceste masuri, astfel ca vor fi sesizate organele de urmarire penala", a declarat o ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.”
-----
LA MULȚI ANI, dOMNULE iNSPECTOR gENERAL gHEORGHE lAZĂR!
LA MULȚI ANI, dOAMNĂ iNSPECTOR aDJUNCT cRISTINA tEODOROVICI!

LA MULȚI ANI, CU EXECUTARE!

Aportul domniilor voastre la depășirea planului cincinal și a producției de maimuțe la hectar merită răsplătit cu vreun jubileu în salină, la spart bolohani de sare cu capul cel intelectual, învestit de societate cu ÎNALTA RESPONSABILITATE a diriguirii treburilor învățământului preuniversitar.

LA MULȚI ANI!
3.   Examenele de admitere pot rezolva problema. trimis de
(17 aug 2015, 16:18:42
De notele mari obtinute de cei cu posibilitati materiale,pe tot parcursul scolii generale,tocmai in ideea de a avea medii mari la repartizarea computerizata nu spuneti nimic ?Totul s-ar putea rezolva simplu,prin introducerea examenelor de admitere.Simplu si eficient.
4.   Bazbunarea se va incheia in urmatoarele zile.... trimis de
(17 aug 2015, 18:50:56
Iata ca dl. Verginel, chiar daca nu a reusit sa ajunga Inspector General ( pt. ca nu l-a sprijinit partidul) ca sa faca putintica ordine in inspectorat, a reusit pe alte cai .... incurcate sunt caile Domnului....,,nimic nu se pierde, ci totul se transforma" - chiar si ura.
4.1  RE: Bazbunarea se va incheia in urmatoarele zile.... trimis de
(17 aug 2015, 22:00:18
Lasă ca nici doamna Monica nu e mai prejos. Anul acesta are șanse sa fie directoare? Ca de foarte mult timp sapa.
5.   Razbunare...dulce razbunare.... trimis de
(17 aug 2015, 19:04:05
Bravo, d-le Verginel! De data asta ti-a iesit ! Peste cateva zile se va termina dulcea razbunare ...
5.1  RE: Razbunare...dulce razbunare.... trimis de
(18 aug 2015, 00:19:59
Smenarii isi dau dedicatii intre ei. Verginel, vvinginel... da s-o stim si noi. Ai de capul vostru de inbuibati care ati avut bani de fiureat pt. a va face vile "mijto" ca cea din obcini ca a lu' vierginiel.
6.   Fiecare pasare pe limba ei moare... trimis de
(18 aug 2015, 10:57:05
Lazar si cu Verginel s-au sapat unul pe celalalt inca de la prima numire pe functie a lui Lazar. De atunci se tot vaneaza unul pe altul. In final va castiga un al treilea. Cine va fi ? Sper ca unul mai bun ca cei doi la un loc. Oameni capabili sunt in judet, probelma e ca nu prea vor sa fie bagati in cloaca cu ....porci. Cine se risca sa preia fraielele ISJ -ului, ISJ care e o bomba cu ceas. Mai decreme sau mai tarziu va expolda!! Cine se risca acum e un mare ......inconstient.....cu mana lunga sau.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei