Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 aug 2015 - Anul XX, nr. 187 (5999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Anchetă

Inspectoratul Şcolar Suceava, suspectat de cea mai mare fraudă din ţară în cazul transferurilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a intrat în vizorul Ministerului Educaţiei, instituţia fiind suspectată de cea mai mare fraudă din ţară în cazul transferurilor aprobate elevilor de clasa a IX-a.

Suspiciunile de fraudă care planează asupra instituţiei, precum şi numărul exagerat al cererilor de transfer validate an de an de IŞJ Suceava au determinat ministerul de resort să extindă ancheta în acest caz. Astfel, Corpul de control al Ministerului Educaţiei va verifica toate transferurile elevilor de clasa a IX-a din ultimii cinci ani, din judeţul Suceava.

De altfel, situaţia de la Suceava, unde circa 400 decereri de transfer, la nivelul claselor a IX-a, au fost aprobate (de la un liceu la un alt liceu mai bun sau de la un profil la un altul), a declanşat controale pe această temă în toate inspectoratele din ţară.

Aceste transferuri au fost aprobate după repartizarea computerizată şi le permite elevilor să se transfere şi să înveţe la licee unde media lor de admitere nu le-ar fi permis să acceadă şi să treacă astfel de rezultatele admiterii computerizate.

Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul ministerului de resort, a explicat: „Ca urmare a celor întâmplate în acest an la Suceava, am dat dispoziţie să se verifice toate transferurile din ultimii cinci ani. În toate inspectoratele din România. E pentru prima dată la nivelul ministerului când se fac aceste verificări”.

Întrebat dacă are cunoştinţă de judeţe în care numărul transferurilor este tot de ordinul sutelor, Şalaru a declarat că Suceava e „campioana României” la transferuri, urmată de Prahova, cu 202 cereri aprobate, şi Bihor, cu peste 170 de cereri validate.

„Ca exemple de bună practică vă pot daIaşi, Bacău, Botoşani, unde sunt zero transferuri. La Vaslui sunt trei cazuri pe care le vom verifica”, a specificat Şalaru.

 

Secretar de stat: ”În condiţiile în care există suspiciuni de şpagă, sesizăm organele penale”

Corpul de control al Ministerului Educaţiei desfăşoară controlul la IŞJ Suceava începând de miercuri, raportul final urmând să ajungă pe masa ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, luni, 17 august.

Şalaru a menţionat că în cazul în care suspiciunile referitoare la comiterea unor ilegalităţi se confirmă, atât Gheorghe Lazăr, inspectorul şcolar general, cât şi Cristina Teodorovici, inspector şcolar adjunct, vor pleca de la vârful Inspectoratului Şcolar.

„În condiţiile în care cele sesizate se constată de Corpul de control şi nu neapărat la dimensiunea asta, la orice dimensiune, eu nu îi voi face ministrului Educaţiei propunerea ca cei doi să continue la conducerea Inspectoratului Şcolar. Iar în condiţiile în care există suspiciuni de şpagă, să o spunem pe aia dreaptă, vom sesiza organele penale. Pe mine nu mă interesează greşeala profesorilor. Mă interesează faptul că sunt afectate interesele elevilor care cu 9,60 au picat la un anumit liceu, pe când elevi cu 8,50 intră cu o aprobare a inspectoratului”, a afirmat Şalaru.

Mai mult de atât, membrii comisiei care au validat transferurile, comisie condusă de Cristina Teodorovici, vor avea calificativele anuale diminuate.

Directorii liceelor la care se face transferul nu contestă aceste mutări, chiar dacă numărul elevilor din clasă creşte peste limita legală, din cauza faptului că finanţarea se face „pe cap” de elev.

După repartizarea computerizată din acest an, cele mai multe cereri de transfer au vizat liceele „Petru Rareş” Suceava, unde s-au înregistrat 58 de cereri de transfer, „Mihai Eminescu” Suceava, cu 39 de cereri de înscriere, şi „Ştefan cel Mare” Suceava, cu 33 de solicitări.

 

Lazăr: „Cererile au fost validate în folosul elevilor”

Gheorghe Lazăr, şeful IŞJ Suceava, a arătat că toate cererile au fost validate în folosul elevilor pentru ca ei să se dezvolte şi să se pregătească în domeniul în care doresc.

„Trebuie să ne gândim că, la un anumit moment, unii elevi nu au dat potenţa necesară pentru o notă mare la matematică sau limba română, dar ei vor să înveţe într-un anumit domeniu şi nu cred că noi ar trebui să le oprim traseul pe care doresc să-l urmeze”, a argumentat Lazăr. Acesta a mai opinat că susţine reintroducerea examenului de admitere la liceu, astfel încât fiecare unitate şcolară să-şi poată stabili propriile criterii de admitere a viitorilor săi elevi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspectoratul Şcolar Suceava, suspectat de cea mai mare fraudă din ţară în cazul transferurilor.
 Vizualizări articol: 6620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.78/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 9 voturi
Inspectoratul Şcolar Suceava, suspectat de cea mai mare fraudă din ţară în cazul transferurilor3.859

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   La educatie santem "fruntasi" ? trimis de
(14 aug 2015, 20:52:27
Ma tot intrebam care a fost scopul ascuns al unui mare trust "sa bage" chestia aia cu violurile. Credeam ca e vara, ca lumea nu se uita, ca sant oportunisti si vor expunere maxima si pe timp de vara. Dar privind mai atent am realizat ca aia sant disperati sa nu ramana in curul gol si sa-i termine MAFIA din toate domeniile care MERGE MAI DEPARTE. La aia de la trustul ala , le tremura izmanutza de mor ca din septembrie o sa vina iar "violatorii" la putere. Ma gandesc cu groaza la anii 2008-2011 cand securistii de la servicii au dat drumul la "violatorii" din toata tara astfel ca simteam ca asist la un film sinistru si mafiot cu "caiboi" si manele si propagarea unei atitudini de analfabet tupest, violent si smenar.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei