Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 aug 2015 - Anul XX, nr. 187 (5999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie dramatică

Activitatea Spitalului Rădăuţi ar putea fi blocată, iar profesorii şi angajaţii primăriei riscă să nu-şi mai primească banii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, i-a invitat pe toţi parlamentarii suceveni să participe vineri, 21 august 2015, la o întâlnire în care vor fi prezentate toate demersurile efectuate până în prezent pentru deblocarea municipiului Rădăuţi, precum şi pentru a susţine soluţiile ce vor fi găsite în acest sens. Constantin Harasim a declarat că îşi doreşte ca parlamentarii suceveni să susţină în regim de urgenţă toate demersurile identificate pentru deblocarea situaţiei de la Rădăuţi, prin promovarea unor proiecte de acte normative care să reglementeze situaţiile de vid legislativ identificate.

Reamintim că municipiul Rădăuţi este condus în momentul de faţă doar de secretarul primăriei, Marinică Sofroni. Asta în condiţiile în care primarul ales, Aurel Olărean, este suspendat din funcţie, iar Consiliul Local a fost desfiinţat, motiv pentru care municipiul nu mai poate avea nici viceprimar. Constantin Harasim a amintit şi de faptul că în lipsa Consiliului Local, municipiul Rădăuţi nu poate beneficia de banii primiţi la rectificarea bugetară din luna iulie a acestui an. De precizat că la solicitarea prefectului, recent a avut loc o şedinţă de lucru la care au participat specialişti ai Prefecturii şi Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, în urma căreia s-a ajuns la concluzia nu poate fi operată o rectificare bugetară în lipsa Consiliului Local, fiind o atribuţie exclusivă a acestuia. Totodată, s-a solicitat punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, al Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Afacerilor Interne. „Ca o consecinţă a imposibilităţii rectificării bugetului local al municipiului Rădăuţi pentru trimestrul IV al acestui an, se previzionează blocarea activităţii Spitalului Municipal Rădăuţi, imposibilitatea achitării salariilor profesorilor şi a drepturilor de natură salarială stabilite prin hotărâri judecătoreşti, precum şi imposibilitatea achitării salariilor pentru angajaţii proprii, deşi sumele necesare au fost alocate de Guvern. Raportat la problemele cu care se confruntă cetăţenii municipiului Rădăuţi, la nivelul instituţiei noastre s-a căutat identificarea unor soluţii urgente”, a spus Harasim.

 

Prefectul propune organizarea de alegeri pentru Consiliul Local

El a subliniat că având în vedere necesitatea şi urgenţa reglementării unei situaţii care, datorită circumstanţelor sale excepţionale, impune adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri a interesului public, din administraţie, sănătate şi învăţământ, soluţia identificată pentru această problemă este completarea articolului 132 din Legea nr. 115/2015, în sensul organizării de alegeri parţiale pentru Consiliul Local în perioada imediat următoare, prin excepţie de la termenul de un an prevăzut în textul acestui act normativ. „În formularea acestui proiect de ordonanţă de urgenţă, s-a avut în vedere faptul că, prin organizarea de alegeri parţiale pentru alegerea Consiliului Local Rădăuţi, s-ar debloca în totalitate activitatea acestei autorităţi a administraţiei publice locale în condiţiile în care viceprimarul ales poate exercita atribuţiile primarului pe durata suspendării mandatului acestuia sau a vacanţei funcţiei”, a declarat Harasim. El a mai adăugat că în consultarea cu parlamentarii îşi doreşte identificarea de noi soluţii care ar putea rezolva problemele municipiului Rădăuţi.

Prefectul Constantin Harasim a mai declarat că ţinând cont de situaţia excepţională din Rădăuţi, Prefectura a solicitat punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, al Ministerului Afacerilor Interne şi cel al Finanţelor Publice, oferind şi soluţii de rezolvare, prin înaintarea a trei proiecte de ordonanţă de urgenţă care ar putea debloca mai multe probleme cu care se confruntă acest municipiu.

 

Actele de urbanism ar putea fi emise de Consiliul Judeţean Suceava

Harasim a arătat că una dintre problemele importante care trebuie rezolvate este cea care ţine de emiterea actelor de urbanism, această activitate fiind în continuare blocată. El a explicat că în urma recomandărilor primite de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice se are în vedere încheierea unui parteneriat tehnic pe termen limitat între Consiliul Judeţean şi Primăria Rădăuţi pentru emiterea de către administraţia judeţeană a actelor de urbanism.

„O problemă ce urmează a fi rezolvată constă în identificarea persoanei abilitate să semneze formularul F3 – avizul primarului, document necesar emiterii autorizaţiilor de construire prevăzut în art.22, alin.3 din ordinul ministrului MDRL nr.839/2009, sens în care s-a solicitat punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, a precizat Constantin Harasim.

Prefectul a adăugat că o problemă pentru care nu au fost identificate soluţii în actualele acte normative este legată de deblocarea activităţii Comisiei locale de fond funciar din Rădăuţi. Harasim a spus că potrivit prevederilor legale actuale, pentru funcţionarea comisiei se impune obligativitatea prezenţei primarului sau, după caz, a viceprimarului la şedinţele comisiei. El a mai precizat că în acest caz s-a solicitat punctul de vedere al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie cu atribuţii de coordonare şi control al comisiilor locale şi judeţene de fond funciar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activitatea Spitalului Rădăuţi ar putea fi blocată, iar profesorii şi angajaţii primăriei riscă să nu-şi mai primească banii.
 Vizualizări articol: 1481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Activitatea Spitalului Rădăuţi ar putea fi blocată, iar profesorii şi angajaţii primăriei riscă să nu-şi mai primească banii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei