Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 aug 2015 - Anul XX, nr. 186 (5998)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme

Reabilitarea termică a blocurilor din Suceava, blocată din cauza unor „Gică contra”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Programul de anvelopare termică a clădirilor, în vederea reducerii costurilor de încălzire şi a creşterii confortului celor care locuiesc în ele, este blocat la Suceava de ani de zile.

Cu toate că demersuri în acest sens au existat, atât pentru reabilitarea cu fonduri de la Guvern, cât şi pentru cele care pot fi făcute cu fonduri europene, la un moment dat s-au blocat, din cauza unora dintre beneficiarii finali.

Viceprimarul Lucian Harşovschi a prezentat ieri cele trei modalităţi prin care sucevenii îşi pot reabilita termic clădirile, cu sprijin de la administraţia locală,  de la Guvern ori de la Uniunea Europeană, dar şi problemele care s-au ivit pe parcurs.

 

Lucrări de reabilitare termică a blocurilor, neplătite din 2010

Singura dată când în Suceava s-au făcut lucrări de reabilitare termică a blocurilor prin intermediul administraţiei locale a fost în 2010. Totul a fost bine până când s-a ajuns la banii pe care trebuiau să îi achite locatarii pentru lucrările efectuate, pentru că, după ce s-au văzut cu toate problemele rezolvate, unii nu au mai vrut să plătească nimic.

„În prezent Primăria Suceava mai are restanţe de achitat către firmele care au executat acele lucrări de reabilitare termică, bani pe care ar fi trebuit să-i încasăm de la beneficiarii acelor lucrări. Valoarea totală a lucrărilor neachitate este de 10.342 de lei, chiar de s-au obţinut şi hotărâri de instanţă de recuperare a acestora”, a spus Harşovschi.

Viceprimarul a şi explicat de ce costurile de apartament au fost cam la fel de mari ca cele pentru o lucrare de izolare termică făcută de proprietari cu firme fantomă, „la negru”, în care s-a spus doar scârţ pe bloc şi s-a dat apoi culoare:

„Reabilitarea termică prin program guvernamental înseamnă, pe lângă izolarea termică a faţadei blocului şi înlocuirea tâmplăriei cu alta de tip termopan, izolarea termică a subsolului, dar şi a mansardei, precum şi izolarea ţevilor comune de pe casa scării. De aceea şi costurile erau mai mari în total, dar partea de cheltuială care îi revenea unui proprietar era de 2.300 – 3.500 de lei, în funcţie de suprafaţa blocului”.

Conform Ordonanţei 18 pe 2009, Primăria Suceava s-a implicat în reabilitarea unui număr de 16 imobile, pe străzi precum Mihai Viteazu, strada Scurtă, Samuil Isopescu, unde proprietarii apartamentelor au avut de achitat o cotă de 20%, primăria 30% iar Guvernul 50%.

 

Reabilitarea pe fonduri europene, blocată la stadiul de intenţie

O altă posibilitate de izolare termică a blocurilor este prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, prin care proprietarul pune 20%, primăria 20% iar diferenţa de 60% se acoperă din fonduri europene.

„Primăria a plătit proiectarea pentru şapte imobile cu 342 de apartamente, iar în momentul în care s-a cerut depunerea sumei de către beneficiari, primăria s-a lovit de reticenţa unora. În noul ghid al solicitantului pentru Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 vor fi fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor, dar proprietarii trebuie să fie de acord în unanimitate”, a spus Harşovschi.

O altă variantă de realizare a acestor lucrări de anvelopare termică a blocurilor este printr-un credit garantat de Guvern, la care banii se pun într-un cont, dar, până acum, nimeni nu s-a arătat dornic să opteze pentru această soluţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reabilitarea termică a blocurilor din Suceava, blocată din cauza unor „Gică contra”.
 Vizualizări articol: 1790 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Reabilitarea termică a blocurilor din Suceava, blocată din cauza unor „Gică contra”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei