Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 aug 2015 - Anul XX, nr. 177 (5989)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

După aproape 5 ani

Statuia domnitorului Petru Muşat va fi readusă în centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Statuia domnitorului Petru Muşat va fi readusă, în cele din urmă, în centrul Sucevei, ea urmând să fie amplasată pe un soclu construit în apropierea Palatului Administrativ. Viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi a anunţat ieri că cea de-a treia licitaţie organizată pentru reamplasarea provizorie a statuii lui Petru Muşat a fost câştigată de compania suceveană General Construct SA. Harşovschi a amintit că la primele două licitaţii nici o firmă nu s-a arătat interesată de preluarea acestui contract.

La a treia licitaţie, organizată vinerea trecută, General Construct a fost singura companie care a prezentat o ofertă pentru reamplasarea statuii domnitorului Petru Muşat, valoarea investiţiei fiind de 58.254,10 lei, fără TVA.

Statuia domnitorului Petru Musat a fost mutată de pe esplanada Casei de Cultură din Suceava în luna februarie 2011, pentru a permite realizarea lucrărilor la parcările subterane din centrul municipiului. De atunci şi până în prezent, statuia a fost lăsată în curtea laboratorului de restaurare al Muzeului Bucovinei, aflat la câţiva metri de Cimitirul Pacea din Suceava. După finalizarea lucrărilor la parcările subterane, în anii ce au urmat au existat mai multe încercări de a readuce statuia în zona centrală a Sucevei, toate însă fără succes.

După câştigarea licitaţiei, compania General Construct trebuie să readucă statuia lui Petru I Muşat în centrul Sucevei, pe noul amplasament, până la finalul lunii septembrie 2015.

Viceprimarul Lucian Harşovschi a mai precizat că statuia va fi amplasată provizoriu în apropierea Palatului Administrativ, în condiţiile în care amplasamentul final al acesteia este propus a fi în zona complexului Curţii Domneşti. „Având în vedere că situl arheologic al Curţii Domneşti va fi supus unor studii şi proiecte de restaurare, până la finalizarea acestor studii s-a considerat necesară şi oportună o repunere în valoare a monumentului. Astfel, s-a propus reamplasarea temporară a statuii lui Petru Muşat pe strada Ştefan cel Mare, pe spaţiul verde din apropierea clădirii Palatului Administrativ”, a spus Lucian Harşovschi.

Pentru amplasarea statuii, în parcul de lângă Palatul Adminstrativ dinspre esplanada Casei de Cultură va fi amenajat un scuar care va fi placat cu granit pe o suprafaţă de 123 de metri pătraţi, iar soclul va fi construit astfel încât să respecte cât mai mult forma, gabaritul şi aspectul soclului iniţial al statuii.

Statuia lui Petru I Mușat din Suceava este un monument din bronz închinat voievodului moldovean Petru I Mușat (1375-1391). Monumentul a fost realizat de sculptorul Paul Vasilescu și a fost dezvelit în anul 1976 . Statuia elogiază personalitatea voievodului care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava și din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 august 1388). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statuia domnitorului Petru Muşat va fi readusă în centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 1996 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Statuia domnitorului Petru Muşat va fi readusă în centrul Sucevei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Canapele pentru ceaiul de la ora 5 (rețetele lui Bacalbașa) Cu ceva vreme în urmă, era de bon-ton să primești musafiri la ceai, in amiezile parfumate (și toride) de vară. Uite, o dupa-amiaza de iulie, ca aceasta, de acum, în gradina casei, sub perdeaua de glicină ori de mâna-maicii-domnului... Citeşte