Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 iul 2015 - Anul XX, nr. 175 (5987)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

Proiect

Ieri a fost inaugurat Punctul de informare turistică construit în curtea interioară a Bisericii „Învierea Domnului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Punctul de informare turistică construit în curtea interioară a Bisericii „Învierea Domnului” din municipiul Suceava a fost inaugurat ieri, în prezenţa unui public numeros. La parterul clădirii a fost inaugurată o sală de expoziţii – sală polivalentă, iar la etaj va fi amenajat Paraclisul „Sf. Ioan Rusul”, în care se vor oficia slujbele din timpul posturilor de peste an. Parohul Bisericii “Învierea Domnului”, pr. Dumitru Irimia, a fost cel care a anunţat şi finalizarea proiectului cu bani europeni pentru restaurarea bisericii şi construirea Punctului de informare turistică, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5, domeniul major de intervenţie 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe”.

Perioada de implementare a proiectului, în valoare totală de 3.808.233,06 lei, a fost octombrie 2013 - iulie 2015. Valoarea eligibilă a proiectului a fost de 1.708.009 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 1.673.848,82 de lei, iar 34.160,18 lei a constitut cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.

 

„Un proiect de anvergură pentru noi, o parohie cu posibilităţi reduse”

Preotul paroh Dumitru Irimiaa declarat: „Proiectul a fost pentru noi o poveste frumoasă, care nu se termină aici. A fost un proiect de anvergură pentru noi, o parohie cu posibilităţi reduse spre foarte reduse, şi nu ne-a fost uşor să-l ducem la capăt. Începând cu anul 2007, parohul de atunci al Bisericii istorice <Învierea Domnului>, preotul Vasile Irimia, împreună cu membrii Consiliului parohial, a iniţiat demersuri în vederea atragerii de fonduri europene pentru punerea în valoare a monumentului. Iniţial, proiectul a fost considerat neeligibil şi s-au cerut mai multe clarificări. Cei care au iniţiat proiectul au hotărât, în aceste condiţii de stagnare, să ridice cu fonduri proprii Punctul de informare turistică. Aşa se face că până la aprobarea proiectului cu finanţare externă, Parohia a început lucrările la Punctul de informare turistică, după ce a încheiat un contract cu firma SC SUCT Suceava”.

Lucrările de restaurare a Bisericii „Învierea Domnului” au fost executate de firma General Construct Suceava. Arhitectul lucrărilor de restaurare-consolidare, refacerea acoperişului Bisericii „Învierea Domnului” este Gheorghe Bratiloveanu.

 

Mulţumiri celor care au sprijinit proiectul

Preotul protopop Vasile Irimia ne-a spus că în sala de la parterul Punctului de informare turistică vor fi organizate diverse evenimente culturale, expoziţii, lansări de carte etc., ateliere de creaţie. Tot aici, copii defavorizaţi, fără posibilităţi materiale, dar care vor să înveţe, vor fi meditaţi gratuit de câţiva profesori care au răspuns pozitiv solicitării părintelui protopop Irimia. După ce a prezentat (şi cu ajutorul imaginilor) traseul parcurs de firmele de construcţii, de toţi factorii care, într-un fel sau altul, au ajutat la finalizarea proiectului, mulţi oameni care au pus suflet în tot ceea ce au făcut la Parohia „Sf. Inviere”, parohul acesteia, pr. Dumitru Irimia, le-a mulţumit tuturor pentru faptul că l-au ajutat să ducă la bun sfârşit proiectul, mulţumind inclusiv credincioşilor care cumpărând o lumânare, punând un acatist sau donând o sumă de bani, în calitate de ctitori, au contribuit la proiect.

Tot cu ajutorul unor oameni cu suflet mare s-a amenajat şi sala de expoziţii de la parterul Punctului de informare turistică, unde se află câteva tablouri donate de pictorul Ion Grigore, câteva vitrine cu obiecte de cult ortodox şi greco-catolic, cărţi vechi şi documente. Anul viitor, a mai completat pr. Dumitru Irimia, se va sfinţi Paraclisul „Sf. Ioan Rusul”, unde mai sunt de făcut unele lucrări. Parohia „Sfânta Înviere” din municipiul Suceava fiinţa deja la anul 1528, fiind menţionată într-un document din timpul lui Petru Rareş. Contextul istoric a făcut ca ea să-şi întrerupă activitatea spre sfârşitul secolului al XVIII-lea. A fost reînfiinţată pe 1 ianuarie 1957, prin decizia nr. 17.396/1956 a Mitropoliei Moldovei şi Sucevei. Pentru mai multe informaţii despre activitatea Parohiei „Sfânta Înviere” din municipiul Suceava puteţi accesa site-ul oficial al acesteia: www.treiclopote.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ieri a fost inaugurat Punctul de informare turistică construit în curtea interioară a Bisericii „Învierea Domnului”.
 Vizualizări articol: 2059 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Ieri a fost inaugurat Punctul de informare turistică construit în curtea interioară a Bisericii „Învierea Domnului”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocană de hribi și mânătărci (rețeta lui Radu Anton Roman) Se zice din batrani ca pe cei stinsi trebuie sa-i pomenesti pana la inmormantare si-apoi pana la 40 de zile, amintindu-i cu intamplarile lor luminoase, vesele, c-asa li se linisteste sufletul. Pe Radu Anton Roman expansivul si generosul, caldul si... Citeşte