La Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni s-a desfășurat, în perioada 19 – 24 iulie, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice ale Elevilor din clasele liceale la disciplina geografie (SNCSEDG). Competiția a reunit 118 elevi din toate județele țării, însoțiți de 40 de profesori, membri ai Societății de Geografie din România și reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării.
Au fost acordate premii la cele trei secțiuni, Geografie fizică, Geografia mediului și Geografie umană de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice, sponsorul oficial BCR, Societatea de Geografie din România (SGR), de Filiala Suceava a SGR, Alevia și Editura CD PRESS.
Județul Suceava a fost reprezentat de mai mulți elevi de liceu la etapa finală a Concursului național de comunicări științifice la geografie, doar Ana-Maria Cotun, de la Colegiul Național „Nicu Gane”, și Ștefana Chelba, de la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, reușind să urce pe podium, iar alți doi elevi obținând mențiuni.
„În această sesiune s-a observat un lucru care pe noi, Comisia centrală, ne-a bucurat foarte mult și care demonstrează că avem copii extraordinari. Punctajul mai mare a fost la prezentarea elevilor, demonstrând pasiunea copiilor pentru participarea la această activitate, pregătirea foarte bună a elevilor pentru acest concurs. Discuțiile cu copiii au fost extraordinare, ocazie cu care am constatat că sunt pasionați și pătrunși de tema pe care au cercetat-o. Mulți sunt geografi în devenire și le doresc să își atingă țelul și să obțină rezultate cât mai bune în activitatea lor”, ne-a declarat prof. dr. Steluța Dan, inspector general în Ministerul Educației și Cercetării Științifice pentru disciplina geografie.
Chiar dacă nu au luat medalii, toți participanții au fost câștigători
Comisa centrală de evaluare a fost condusă de profesorul universitar doctor Mihai Ielenicz, de la Facultatea de Geografie din București – președinte, și inspectorul general profesor doctor Steluța Dan, din cadrul Ministerul Educației și Cercetării Științifice – președinte executiv. Celor doi li s-au adăugat 18 profesori de la Inspectoratele Școlare Județene și colegii naționale din județele Alba, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Neamț, Sibiu, Teleorman și Timiș.
„Pentru mine toți sunteți câștigători, toți sunteți pe aceeași linie, din mai multe puncte de vedere: odată că ați participat aici, a doua că ați cunoscut noi colegi din alte centre școlare, în al treilea rând că ați cunoscut această regiune, și vă recomand să reveniți pentru a o vizita, deoarece aveți foarte mult de câștigat. În al doilea rând, vreau să aduc mulțumiri profesorilor însoțitori care cu multă răbdare v-au dat sfaturi cum să vă pregătiți, cum să vă prezentați în fața comisiei și v-au încurajat. Vă rog să mă credeți că membrii comisiei au făcut tot posibilul ca dumneavoastră să fiți cât mai corect apreciați”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Ielenicz.
Ana-Maria Cotun, de la Colegiul Național “Nicu Gane”, a obținut locul I la secțiunea Geografie fizică
Ana-Maria Cotun, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național “Nicu Gane”, a obținut locul I la Secțiunea geografie fizică, cu lucrarea ”Particularități paleomorfologice din bazinul mijlociu al râului Moldovița”. La această secțiune au participat cei mai valoroși 35 de liceeni din România. Ana-Maria Cotun a câștigat în primăvară premiul I la Olimpiada Națională la Geografie, iar lucrarea științifică cu care a cucerit aurul la concursul de la Fălticeni se bazează pe o analiză comparativă între doi afluenți ai râului Moldovița. Materialul a fost pregătit timp de patru luni, eleva din Fălticeni studiind și documentându-se din numeroase cărți de specialitate, dar făcând și numeroase deplasări în teren. Elaborarea temei de studiu s-a făcut sub îndrumarea profesorilor Marcel Porof și Gelu Clitnovici.
“Cu această lucrare am participat și la etapa județeană, unde am câștigat locul I. Pentru concursul național, am îmbunătățit-o, am realizat o nouă prezentare scrisă, căreia membrii comisiei de evaluare i-au acordat 42 de puncte pentru conținutul științific. La proba orală am obținut 46,50 puncte din 50 posibile. Iubesc geografia din clasa a V-a, de când am început să lucrez cu domnul profesor Porof, iar din clasa a VII-a au apărut și primele rezultate naționale”, ne-a declarat Ana-Maria Cotun, cea care va reprezenta județul Suceava și la Olimpiada Internațională de Geografie din Rusia, care va avea loc în perioada 11 – 17 august.
Cu un total de 88,50 de puncte, fălticeneanca Ana-Maria Cotun s-a plasat pe primul loc în concurs, locul II a fost ocupat de Octavian Soare, de la Colegiul Național ”Sfântul Sava” din București, cu 88,25 puncte, iar poziția a treia a fost ocupată de Dragoș Stancu, de la Colegiul Național “Vlaicu Vodă”, din Curtea de Argeș, cu 83,75 puncte.
Ștefana Chelba, de la Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, a obținut medalia de bronz
La secțiunea Geografia mediului locul I a fost ocupat de Andreea Palachiță, cl. a X-a, Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” Onești, cu 93,25 puncte, pe locul II s-a situat Cosmin Florin Matifălean, cl. a XI –a, Colegiul “Nicolae Titulescu” din Brașov cu 92,5 puncte, iar pe locul III, Ștefana Chelba, Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, cu 90,60 puncte.
La secțiunea Geografie umană, locul I a fost ocupat de Cristian Mușetescu, cl. a XI-a, Colegiul “Emil Racoviță” Brașov, cu 87,50 puncte, pe locul II s-a clasat Uma – Elena Humelnicu, de la Liceul Teoretic “Emil Racoviță” Galați, cu 87 puncte, iar pe locul III s-a clasat Dan Denis Gavriloaie, de la Colegiul Tehnic “Infoel” Bistrița-Năsăud, cu 85 de puncte. Fălticeneanca Ana Maria Apetroaei, elevă în clasa a XI –a la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”, a obținut mențiune.
Profesorul doctor Marcel Porof, recompensat cu Diploma Carol I
Au mai fost acordate cinci premii ale Societății de Geografie din România, Filiala Suceava, elevilor Ana – Maria Cotun, Ana – Maria Apetroaei, Lorena Târnovanu, Elena – Diana Văcărița și Ștefana Chelba. Pentru merite deosebite în dezvoltarea geografiei, în realizarea de lucrări de referință privind cunoașterea spațiului românesc, promovarea geografiei și a imaginii României în plan european și mondial și pentru buna organizare a Concursuluide comunicări științifice ale elevilor din clasele liceale la disciplina geografie, profesorul doctor Marcel Porof, președintele Filialei Suceava a SGR, a fost recompensat cu Diploma Carol I, cel care fost sufletul înființării Societății de Geografie și Steagului Societății de Geografie din România, pe spatele căruia scrie „iubire și credință față de țară și popor, demnitate și respect față de geografie”. Cu Diplomă de recunoștință a Societății de Geografie din România au fost recompensați toți cei care și-au adus contribuția științifică și logistică pentru desfășurare a SNCSEDG.