Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 iul 2015 - Anul XX, nr. 168 (5980)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Competiţie

La Fălticeni se desfăşoară etapa naţională a Concursului de comunicări ştiinţifice ale elevilor de liceu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni găzduieşte în perioada 19 – 24 iulie etapa naţională a Concursului de comunicări ştiinţifice ale elevilor din clasele liceale la disciplina geografie. Competiţia a reunit în urbea de pe Şomuz 118 elevi din toate judeţele ţării, însoţiţi de 40 de profesori, membri ai Societăţii de Geografie din România şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

În cadrul deschiderii festive care a avut loc luni, 20 iulie, la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, profesorul de geografie Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a declarat că este o onoare pentru judeţul Suceava să găzduiască o astfel de competiţie, iar instituţia pe care o conduce oferă, alături de administraţia locală, tot sprijinul pentru buna desfăşurare.

 

Prilej de a demonstra importanţa geografiei ca disciplină

Alexandru Rădulescu a declarat: „Este o mândrie pentru mine alegerea locaţiei acestui concurs, fiind şi o recunoaştere, o apreciere a actului didactic la disciplina geografie de aici, din Fălticeni. Sunt convins că această competiţie va reaprinde şi foarte multe orgolii, sunt sigur că toţi participanţii sunt foarte bine pregătiţi, lucrările au un standard foarte ridicat şi foarte multe dintre ele le vom vedea aplicate practic. Juriului îi va fi foarte greu să diferenţieze lucrările prezentate, de aceea, din punctul meu de vedere, toţi participanţii sunt câştigători”.

Concursul de comunicări ştiinţifice ale elevilor din învăţământul liceal, la disciplina geografie, are ca obiective dezvoltarea capacităţii de comunicare şi dialog şi dezvoltarea spiritului de competiţie şi fair-play. Temele comunicărilor sunt alese de elevi, prin consultarea cu profesorul coordonator, lucrările fiind însoţite de imagini (video, diapozitive etc.), planşe, fond audio şi orice alt suport care poate contribui la o mai bună susţinere orală.

Prof. dr. Steluţa Dan, inspector general în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice pentru disciplina geografie, ne-a declarat: “Sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice este un prilej foarte bun pentru a demonstra importanţa geografiei ca disciplină, atât latura ei ştiinţifică, cât şi componenta ei practică. Ne-am bucurat că Fălticeniul ne-a propus anul trecut să fie gazda acestei întâlniri, având în vedere rezultatele deosebite ale profesorilor şi elevilor din această zonă. Am rămas impresionată duminică seara, la premierea elevilor olimpici, când prima elevă de liceu premiată a fost olimpica noastră internaţională Lorena David, care peste două săptămâni va participa la Olimpiada Internaţională de la Moscova, iar primul profesor citat a fost  Marcel Porof, un om deosebit pentru care noi, geografii, avem un respect aparte, pentru că permanent a adus în competiţii copii foarte buni”.

 

Cel mai important concurs al verii pentru elevii  care îndrăgesc geografia

Concursul de comunicări ştiinţifice se desfăşoară pe 3 secţiuni: geografie fizică, geografie umană, geografia mediului şi constă în prezentarea lucrărilor de cercetare realizate de elevi. În cadrul secţiunii, elevul prezintă, oral, în faţa comisiei, cele mai importante aspecte ale lucrării propuse, timp de 10 – 15 minute, după care urmează întrebările membrilor comisiei.

“Este cel mai important eveniment pentru elevii din toate judeţele ţării care au venit la Fălticeni pentru a-şi prezenta rezultatele muncii de cercetare din ultimul an”, am aflat de la prof. univ. dr. Mihai Ielenicz,  de la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti, cel care le-a recomandat participanţilor să-şi prezinte lucrările în propoziţii scurte şi nu în fraze lungi, cum le este obiceiul.

Inspectorul general adjunct Gabriela Scutaru, din cadrul IŞJ Suceava, i-a invitat pe elevii şi profesorii care au ajuns la Fălticeni în aceste zile să cunoască o mică parte din istoria acestor locuri, un spaţiu care a generat de-a lungul timpului atât de multă valoare.

 

Aplicaţie practică în judeţ

Marţi şi miercuri a avut loc susţinerea lucrărilor pe secţiuni, urmând ca joi, toţi cei 200 de invitaţi să participe la o aplicaţie practică pe traseul Fălticeni – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Rarău – Moldoviţa – Rădăuţi –Putna – Suceava – Fălticeni.

Evaluarea lucrărilor va fi realizată de comisia centrală a concursului, prezidată de prof. univ. dr. Mihai Ielenicz şi formată din 16 membri – profesori de geografie cu performanţe deosebite în activitatea didactică.

Organizatorul local al concursului, prof. dr. Marcel Parcel, a declarat: „Ne face o deosebită onoare să găzduim la Fălticeni o astfel de activitate, având în vedere atât poziţionarea localităţii în ierarhia competiţiilor şcolare, dar şi faptul că geografia a fost, este şi va fi una din cele mai iubite materii. Geografia este cea care ne-a oferit prilejul de a vedea lumea dintr-o perspectivă complexă, diferită, şi ne-a reunit din nou astăzi pentru a ne readuce aminte că indiferent de perioada de timp în care ne-am afla, ne dă posibilitatea de a ne exprima liber, de a conştientiza că noi, oamenii, trăim şi existăm numai interacţionând cu mediul înconjurător. Această activitate creează legături între generaţii de elevi şi nu numai, deoarece prin simpla expunere a ideilor, conceptelor elaborate şi dezvoltate de ei, se reuşeşte să se expună o perspectivă unică şi originală a întregii Românii, iar dacă am integra toate lucrările existente şi propuse an de an într-un volum, cu siguranţă s-ar ilustra o evoluţie în timp a teritoriului ţării noastre din perspectiva aspectelor geografice şi, de ce nu, s-ar putea scrie o altfel de istorie. Sperăm că fiecare zi pe care o veţi petrece la noi va înscrie în memoria dumneavoastră amintiri inedite şi va reprezenta o treaptă în ascensiunea către desăvârşirea conceptelor ce vizează o disciplină atât de vastă şi de dinamică. Nu în ultimul rând, doresc să vă mulţumesc pentru că datorită dumneavoastră Fălticeniul a devenit pentru câteva zile un centru de greutate al românilor geografi, al tuturor celor care consideră geografia ştiinţa ştiinţelor, al tuturor celor care consideră această materie arta de a trăi frumos".

Festivitatea de premiere se va desfăşura vineri, 24 iulie, începând cu ora 9,30, la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”.

Concursul este organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava în colaborare cu Filiala Suceava a Societăţii de Geografie din România şi Colegiile “Nicu Gane”, “Vasile Lovinescu”, “Mihai Băcescu” din Fălticeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Fălticeni se desfăşoară etapa naţională a Concursului de comunicări ştiinţifice ale elevilor de liceu.
 Vizualizări articol: 1796 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
La Fălticeni se desfăşoară etapa naţională a Concursului de comunicări ştiinţifice ale elevilor de liceu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei