Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni găzduiește în perioada 19 – 24 iulie etapa națională a Concursului de comunicări științifice ale elevilor din clasele liceale la disciplina geografie. Competiția a reunit în urbea de pe Șomuz 118 elevi din toate județele țării, însoțiți de 40 de profesori, membri ai Societății de Geografie din România și reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării.
În cadrul deschiderii festive care a avut loc luni, 20 iulie, la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, profesorul de geografie Alexandru Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, a declarat că este o onoare pentru județul Suceava să găzduiască o astfel de competiție, iar instituția pe care o conduce oferă, alături de administrația locală, tot sprijinul pentru buna desfășurare.
Prilej de a demonstra importanța geografiei ca disciplină
Alexandru Rădulescu a declarat: „Este o mândrie pentru mine alegerea locației acestui concurs, fiind și o recunoaștere, o apreciere a actului didactic la disciplina geografie de aici, din Fălticeni. Sunt convins că această competiție va reaprinde și foarte multe orgolii, sunt sigur că toți participanții sunt foarte bine pregătiți, lucrările au un standard foarte ridicat și foarte multe dintre ele le vom vedea aplicate practic. Juriului îi va fi foarte greu să diferențieze lucrările prezentate, de aceea, din punctul meu de vedere, toți participanții sunt câștigători”.
Concursul de comunicări științifice ale elevilor din învățământul liceal, la disciplina geografie, are ca obiective dezvoltarea capacității de comunicare și dialog și dezvoltarea spiritului de competiție și fair-play. Temele comunicărilor sunt alese de elevi, prin consultarea cu profesorul coordonator, lucrările fiind însoțite de imagini (video, diapozitive etc.), planșe, fond audio și orice alt suport care poate contribui la o mai bună susținere orală.
Prof. dr. Steluța Dan, inspector general în Ministerul Educației și Cercetării Științifice pentru disciplina geografie, ne-a declarat: “Sesiunea anuală de comunicări științifice este un prilej foarte bun pentru a demonstra importanța geografiei ca disciplină, atât latura ei științifică, cât și componenta ei practică. Ne-am bucurat că Fălticeniul ne-a propus anul trecut să fie gazda acestei întâlniri, având în vedere rezultatele deosebite ale profesorilor și elevilor din această zonă. Am rămas impresionată duminică seara, la premierea elevilor olimpici, când prima elevă de liceu premiată a fost olimpica noastră internațională Lorena David, care peste două săptămâni va participa la Olimpiada Internațională de la Moscova, iar primul profesor citat a fost Marcel Porof, un om deosebit pentru care noi, geografii, avem un respect aparte, pentru că permanent a adus în competiții copii foarte buni”.
Cel mai important concurs al verii pentru elevii care îndrăgesc geografia
Concursul de comunicări științifice se desfășoară pe 3 secțiuni: geografie fizică, geografie umană, geografia mediului și constă în prezentarea lucrărilor de cercetare realizate de elevi. În cadrul secțiunii, elevul prezintă, oral, în fața comisiei, cele mai importante aspecte ale lucrării propuse, timp de 10 – 15 minute, după care urmează întrebările membrilor comisiei.
“Este cel mai important eveniment pentru elevii din toate județele țării care au venit la Fălticeni pentru a-și prezenta rezultatele muncii de cercetare din ultimul an”, am aflat de la prof. univ. dr. Mihai Ielenicz, de la Facultatea de Geografie a Universității din București, cel care le-a recomandat participanților să-și prezinte lucrările în propoziții scurte și nu în fraze lungi, cum le este obiceiul.
Inspectorul general adjunct Gabriela Scutaru, din cadrul IȘJ Suceava, i-a invitat pe elevii și profesorii care au ajuns la Fălticeni în aceste zile să cunoască o mică parte din istoria acestor locuri, un spațiu care a generat de-a lungul timpului atât de multă valoare.
Aplicație practică în județ
Marți și miercuri a avut loc susținerea lucrărilor pe secțiuni, urmând ca joi, toți cei 200 de invitați să participe la o aplicație practică pe traseul Fălticeni – Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc – Rarău – Moldovița – Rădăuți –Putna – Suceava – Fălticeni.
Evaluarea lucrărilor va fi realizată de comisia centrală a concursului, prezidată de prof. univ. dr. Mihai Ielenicz și formată din 16 membri – profesori de geografie cu performanțe deosebite în activitatea didactică.
Organizatorul local al concursului, prof. dr. Marcel Parcel, a declarat: „Ne face o deosebită onoare să găzduim la Fălticeni o astfel de activitate, având în vedere atât poziționarea localității în ierarhia competițiilor școlare, dar și faptul că geografia a fost, este și va fi una din cele mai iubite materii. Geografia este cea care ne-a oferit prilejul de a vedea lumea dintr-o perspectivă complexă, diferită, și ne-a reunit din nou astăzi pentru a ne readuce aminte că indiferent de perioada de timp în care ne-am afla, ne dă posibilitatea de a ne exprima liber, de a conștientiza că noi, oamenii, trăim și existăm numai interacționând cu mediul înconjurător. Această activitate creează legături între generații de elevi și nu numai, deoarece prin simpla expunere a ideilor, conceptelor elaborate și dezvoltate de ei, se reușește să se expună o perspectivă unică și originală a întregii Românii, iar dacă am integra toate lucrările existente și propuse an de an într-un volum, cu siguranță s-ar ilustra o evoluție în timp a teritoriului țării noastre din perspectiva aspectelor geografice și, de ce nu, s-ar putea scrie o altfel de istorie. Sperăm că fiecare zi pe care o veți petrece la noi va înscrie în memoria dumneavoastră amintiri inedite și va reprezenta o treaptă în ascensiunea către desăvârșirea conceptelor ce vizează o disciplină atât de vastă și de dinamică. Nu în ultimul rând, doresc să vă mulțumesc pentru că datorită dumneavoastră Fălticeniul a devenit pentru câteva zile un centru de greutate al românilor geografi, al tuturor celor care consideră geografia știința științelor, al tuturor celor care consideră această materie arta de a trăi frumos”.
Festivitatea de premiere se va desfășura vineri, 24 iulie, începând cu ora 9,30, la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”.
Concursul este organizat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar Județean Suceava în colaborare cu Filiala Suceava a Societății de Geografie din România și Colegiile “Nicu Gane”, “Vasile Lovinescu”, “Mihai Băcescu” din Fălticeni.