Evaluarea mandatelor

Directorii școlilor din județ își așteaptă notele pentru activitatea din acest an școlar



Aproape 300 de directori și directori adjuncți ai unităților educaționale din județul Suceava trec în această perioadă prin emoțiile evaluărilor, evaluări ce se vor finaliza cu câte un calificativ care să reflecte activitatea acestora din anul școlar 2014-2015. Directorilor le expiră detașarea în data de 30 august, iar dacă nu vor obține rezultate bune la evaluarea activității aferentă anului școlar 2014-2015, vor pierde fotoliul de director.
Într-o primă fază, în perioada 1-15 iulie, managerii s-au autoevaluat și și-au acordat singuri calificative în funcție de modul în care au administrat școala în acest an școlar. Ei au completatcâte o fișă de autoevaluare și au întocmit și un raport de analiză asupra activității desfășurate în școală.
Fișa de evaluare a directorilor conține o serie de indicatori de performanță, managerii trebuind să-și aprecieze activitatea din domeniile: Curriculum, Resurse umane, Resurse financiare și materiale, Dezvoltare și relații comunitare. Fiecare din cele patru domenii are o serie de itemi (proiectare, organizare, conducere, control, motivare, implicare, formare etc.), pentru fiecare directorii trebuind să-și acorde un punctaj.
În urma evaluării, punctajul obținut determină acordarea calificativului, astfel: pentru 86-100 de puncte – calificativul “Foarte bine”, pentru 71-85 de puncte – calificativul “Bine”, pentru 61-70 de puncte – “Satisfăcător” și pentru 0-60 de puncte – “Nesatisfăcător”.
Documentele completate de directori au fost depuse la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, unde vor fi evaluate de inspectori cu atribuții teritoriale. Punctajul propus de inspector va fi analizat de Consiliul de Admninistrație al instituției, care va acorda calificativul final în perioada 1-5 septembrie.
Directorii care vor obține calificativul “Nesatisfăcător” vor trebui să părăsească funcția de conducere. Cu toate că aceste evaluări sunt văzute mai mult ca o formalitate, dacă un director de școală nu obține calificativul „Foarte bine”, acesta nu se poate înscrie la gradele din învățământ sau la obținerea gradațiilor de merit.
În 2014, toți directorii de școli au primit calificativul „Foarte bine”, cu excepția directorului de la școala gimnazială din Putna.
Cei care vor să-și păstreze fotoliile de conducere ar putea susține concurs
La începutul acestui an, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța că din acest an directorii de școli vor ocupa posturile prin concurs.
Acesta a arătat că scopul acestui concurs este acela de a selecta persoanele cele mai competente pentru a manageria cu succes instituțiile de învățământ preuniversitar. Până în prezent, ministerul încă nu a finalizat un calendar pentru desfășurarea acestui concurs. Ultimul concurs pentru directori a avut loc în 2008. Toți directorii de școli din țară sunt numiți cu delegație de către inspectoratele școlare teritoriale.



Recomandări

Suceava a întrecut Bucureștiul la notele de 10 de la titularizare. Cine sunt cei cinci candidați cu nota maximă

Suceava a întrecut Bucureștiul la notele de 10 de la titularizare. Cine sunt cei cinci candidați cu nota maximă
Suceava a întrecut Bucureștiul la notele de 10 de la titularizare. Cine sunt cei cinci candidați cu nota maximă

Guvernul îi trimite pe directorii de școli 14 ore/ săptămână la catedră. „Cineva, acolo sus, crede că avem prea mult timp liber!”

Guvernul îi trimite pe directorii de școli 14 ore/ săptămână la catedră. „Cineva, acolo sus, crede că avem prea mult timp liber!”

Zece reviste școlare din județul Suceava, calificate la etapa națională. Șapte dintre acestea au fost recompensate cu premii

58 de școli din România și Republica Moldova cu peste 2.100 de elevi și profesori au participat la ediția a XXIII-a a Festivalului Interjudețean „Zilele Sportului Școlar”, de la Putna

58 de școli din România și Republica Moldova, cu peste 2.100 de elevi și profesori, au participat la ediția a XXIII-a a Festivalului Interjudețean „Zilele Sportului Școlar”, de la Putna