Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 iul 2015 - Anul XX, nr. 168 (5980)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criză

Circa 6.000 de crescători de vaci din comunele sucevene nu şi-au primit de câteva luni banii cuveniţi pentru laptele predat firmei Eurolactis

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi crescători de vaci din comuna Vadu Moldovei reclamă că nu şi-au primit din martie - aprilie banii pe laptele pe care l-au vândut firmei Eurolactis SRL Vadu Moldovei.

O fermieră din Vadu Moldovei, Domnica Onofrei, ne-a declarat că problemele la plată au apărut încă de anul trecut, din septembrie, dar oamenii tot au sperat că lucrurile se vor rezolva şi au continuat să predea laptele tot la această firmă. ”Am trei tone de lapte dus, pentru care nu am primit banii. De cinci ani dăm laptele la ei şi asta se poate verifica simplu cu carnetele în care se trece zilnic ce cantitate predă fiecare şi cu statele de plată. De câte ori am încercat să-l contactăm pe director, domnul Benone Silivaş, ni s-a tot spus să avem răbdare. Acum nici nu mai răspunde la telefon”, a spus femeia.

În aceeaşi situaţie sunt alte peste 100 de persoane din comună şi alte câteva mii din satele din jur. Oamenii sunt disperaţi că, după ce primesc o sumă derizorie pe litrul de lapte, 70-80 de bani pe litru, nici măcar nu sunt plătiţi la timp.

 

Criza din Grecia, propagată până la Vadu Moldovei 

Reprezentanta firmei Eurolactis, contabila Alina Paşparugă, ne-a confirmat problemele la plata laptelui, însă îndeamnă oamenii să mai aibă răbdare cel puţin până în data de 1 septembrie. Ea afirmă că firma are de recuperat o creanţă pe cale judecătorească, or până în septembrie judecătorii sunt în vacanţă şi nu se întâmplă nimic. ”Suntem cu plata la luna aprilie. Am fost opt ani împreună, am avut un preţ corect şi am plătit la timp. Sperăm ca producătorii să înţeleagă situaţia”, a spus Alina Paşparugă.

Situaţia pe care o au de înţeles producătorii este că Eurolactis a intrat în faliment şi s-a ”transformat” în Lactalpina, cu aceiaşi oameni. Datoriile către cei circa 6.000 de producători de la care această societate colectează lapte se ridică la 400.000 de lei (4 miliarde de lei vechi). Contabila afirmă că, dintre cei 6.000 de producători, 4.900 au semnat şi contracte cu firma, iar cei care ar reclama situaţia grea a societăţii ar fi tocmai printre cei care nu au contract. ”Aceştia nu au avut o relaţie fair play cu noi, nu au vrut să semneze un contract care îi leagă de centrul de colectare şi în baza căruia sunt aplicate reduceri de preţ atunci când laptele nu este de calitatea cerută”, a afirmat contabila de la Eurolactis. Ea a mai spus că situaţia financiară a firmei este afectată inclusiv de criza  din Grecia, din cauza unor contracte pe care le au cu o firmă care face export pe piaţa grecească. Prin urmare, crescătorii de vaci din Suceava nu au prea multe variante: vând în continuare lapte pe datorie, cu speranţa că în câteva luni îşi vor primi banii, caută altă firmă care să le cumpere producţia de lapte sau încearcă să-şi recupereze banii pe cale judecătorească. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa 6.000 de crescători de vaci din comunele sucevene nu şi-au primit de câteva luni banii cuveniţi pentru laptele predat firmei Eurolactis.
 Vizualizări articol: 2607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Circa 6.000 de crescători de vaci din comunele sucevene nu şi-au primit de câteva luni banii cuveniţi pentru laptele predat firmei Eurolactis5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei