Zeci de profesori suceveni sunt nemulțumiți de notele obținute în urma contestațiilor pe care le-au depus după examenul de definitivat, aceștia acuzând că au primit note exagerat de mici din partea comisiei de reevaluare, diferențele fiind chiar și de trei puncte.
Dascălii pun sub semnul întrebării corectitudinea comisiilor care au făcut corectura și cred că profesorii evaluatori au verificat superficial tezele.
Aceștia s-au solidarizat și au înaintat cotidianului Monitorul de Suceava o scrisoare prin care subliniază că „examenul de definitivat de pe data de 9 iulie a fost o mare dezamăgire pentru profesorii suceveni și nu numai”.
Aceștia continuă cu câteva exemple ale unor candidați care au fost notați de prima comisie cu note aproape de limita promovabilității (nota minimă de promovare este 8) și care după soluționarea contestațiilor au primit note cu 2, chiar 3 puncte mai mici.
„Este frustrant ca de la o notă de peste 7 să ajungi, în urma contestațiilor, la puțin peste 4. Este batjocoritor. Profesorii au plătit cu nota, cu titulatura, pentru greșelile din foaia de examen, dar corect ar fi ca și una dintre cele două comisii care a greșit să fie sancționată”, se arată în memoriul înaintat de profesori.
Puși în fața a două note care reflectă o valoare diferită a cunoștințelor lor, candidații au cerut să-și vizualizeze lucrările, însă și această solicitare le-a fost respinsă, comunicându-li-se că își pot consulta lucrările doar cu ordin judecătoresc.
Pentru a solicita o a treia comisie pentru evaluarea tezelor, profesorii trebuie să se adreseze Ministerului Educației.
„Sunt cazuri în care profesori titulari nu promovează definitivatul și își pierd posturile, pierd titulatura. Un examen anulează un alt examen. Nepromovarea de trei ori a definitivatului îți anulează și diploma de psihopedagogie, ceea ce este hilar. Să îți fie anulate studiile, o diplomă”, ne-a mărturisit un cadru didactic.
Candidații se pot prezenta la definitivat doar în maximum trei sesiuni, susținute în cel mult cinci ani. Definitivatul este o testare obligatorie pentru cei care își doresc o carieră în învățământ. Cadrele didactice care nu obțin definitivarea în învățământ pot fi angajate în sistemul național de învățământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant. Promovarea definitivatului le asigură candidaților o catedră pe perioadă nedeterminată.
Înaintea examenului scris, candidații înscriși la examenul de definitivat au avut de susținut două inspecții speciale la clasă.
Despre acestea, profesorii suceveni opinează că sunt testări solicitante și contestă faptul că la nota finală a examenului de definitivat, notele obținute la inspecții nu sunt luate în considerare.
„Inspecțiile sunt a câte patru ore. Sunt perioade destul de stresante, pentru care ne pregătim mult, iar cerința noastră ar fi ca aceste note să aibă o pondere, cât de mică, la nota finală. Măcar de s-ar repeta examenul scris, dar nu și cele două inspecții”, spune un cadru sucevean.
Bâlbele comisiilor lovesc în imaginea profesorilor debutanți
Profesorii care au susținut definitivatul spun că toate bâlbele comisiilor, notele slabe cu care au fost notate tezele, corecturi puse sub semnul întrebării și procente slabe de promovabilitate nu fac decât să lovească în imaginea profesorilor debutanți, cărora li se pune o etichetă negativă.
„Se spune că suntem prost pregătiți, incompetenți, însă debutanții muncesc foarte mult pentru a-și clădi o carieră didactică. De asemenea, definitivatul este un examen cu un grad de dificultate foarte mare. Înainte acest examen se desfășura pe mai multe zile, undeva la finele verii. Acum nu avem timp suficient să ne pregătim, examenul e organizat imediat cum se termină anul școlar, este un efort pentru noi”, ne spune un candidat.
Candidații care se simt batjocoriți vor să-și continue demersurile și nu exclud organizarea unui protest pentru ca nemulțumirile lor să fie auzite de factorii de decizie.
„De la 7 am ajuns la 5. Nu pot sa înțeleg, am învățat, am scris, m-am evaluat și când am văzut nota de la recorectare am crezut că e o glumă. Dar gluma a ajuns la stadiu de bătaie de joc la nivel național. Dacă e de ieșit în stradă, venim cu plăcere”, a consemnat un candidat sucevean pe un site de socializare.
Am contactat Inspectoratul Școlar Județean Suceava pentru a cere lămuriri în privința diferențelor mari dintre notarea inițială și cea de după contestații.
Purtătorul de cuvânt al instituției, insp. Mariana Drumea, a menționat că Inspectoratul nu își asumă responsabilitatea evaluării lucrărilor, acestea fiind repartizate în toată țara, în centre desemnate de Ministerul Educației.
„Inspectoratul Școlar nu poate rezolva problema aceasta și nu poate explica aceste diferențe fiindcă nu este de competența sa, însă suntem solidari cu candidații nemulțumiți. Eventualele demersuri trebuie făcute către Ministerul Educației”, a explicat Drumea. Aceasta a mai arătat că în cazul unor diferențe mari de notare, metodologia de concurs nu prevede anchetarea comisiilor de evaluare, așa cum se procedează în cazul examenului de bacalaureat.
La examenul de definitivat din acest an au fost înregistrate 105 contestații. După soluționarea acestora, 32 de note au rămas nemodificate, 54 au fost scăzute, iar 19 note au crescut. Procentul final de promovabilitate a fost de 41,3%.