În cadrul Zilelor Dornei, în perioada 20- 22 iulie se desfășoară cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național pentru copii și tineret „Dorna, plai de joc și cântec”. Manifestarea, aflată la cea de-a VIII-a ediție, a început luni, 20 iulie, la Primăria din Vatra Dornei, unde a avut loc întâlnirea ansamblurilor participante cu autoritățile locale. În acest an participă ansambluri din țară, dar și din Turcia și Cehia. Cuvântul de bun venit din partea gazdelor a fost adresat de prof. Vasile Moroșan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, de primarul Ilie Boncheș și de viceprimarul Nicușor Cojocaru.
La deschiderea oficială a festivalului a participat și Daniela Călugăru, inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale, care a scos în evidență importanța activităților nonformale desfășurate în cluburile și palatele copiilor din țară, arătând totodată cât de benefic este ca tinerii să-și formeze anumite deprinderi pentru viață în aceste instituții și să-și dezvolte talentul. Aprecierea acestor tipuri de activități cultural-artistice a fost făcută și de președinta juriului festivalului, conferențiar dr. Eugenia Maria Pașca. Au mai luat parte la deschiderea festivalului Petre Horvat, reprezentantul Centrului Cultural Bucovina, col.(r) Ioan Abutnăriței, reprezentantul CJ Suceava, autorități locale, profesori instructori și tinerii artiști.
Parada portului popular
De la ora 16,30, după o ploaie puternică, pe traseul Casa de cultură – primărie – Parcul Central a avut loc parada portului popular, care a adunat pe traseu multă lume, printre care și mulți turiști aflați în stațiune. La paradă au participat și patru de cai de rasă de la Caii Bucovinei. În acest an, parada a fost deschisă de Fanfara „Rotaria” a Palatului Copiilor Vaslui, urmată de Ansamblurile folclorice „Plaiurile Dornelor” și „Balada Dornelor” din Vatra Dornei, Ansamblul folcloric „Yalova” din Turcia, Ansamblul „Horenacek” din Cehia, „Tufeneanca” din Olt, „Doina Casimcei” din Tulcea, „Codrulețul” din Botoșani, „Cununa” din Sălaj, „Poienița” din Poiana Stampei, „Bistrița Aurie” din Ciocănești. Vor mai evolua Ansamblurile „Ciobănașul” din Rădăuți, „Cununa Someșeană” din Bistrița Năsăud și „Arcanul” din Câmpulung Moldovenesc.
Parcul Central din stațiunea Vatra Dornei este animat de aceste spectacole concurs, iar miercuri, 22 iulie, vor fi decernate premiile și va avea loc Spectacolul de gală. Tot miercuri dimineață, participanții la festival vor lua parte la o activitate ce va avea loc la cota 1.300, pe Dealu Negru, la telescaun, sub titlul „Jocul popular ne unește”. Aici, fiecare grup are la dispoziție 20 de minute pentru a exemplifica și a-i învăța pe ceilalți participanți un dans popular din zona folclorică pe care o reprezintă.
Turiștii aflați în orașul stațiune au ocazia să participe în mod gratuit la spectacolele oferite de copii și tineri din diverse zone ale țării. Acestea au loc pe scena din Parcul Central din apropierea Izvorului Sentinela. Pe timpul desfășurării Festivalului „Dorna, plai de joc și cântec”, în Parcul Central este organizat Târgul național al copiilor meșteșugari.
Festivalul „Dorna, plai de joc și cântec” este organizat de Clubul Copiilor Vatra Dornei, cu sprijinul IȘJ Suceava, al Ministerului Educației, al Primăriei și Consiliului Local Vatra Dornei, dar și cu sprijinul unor sponsori.