Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iul 2015 - Anul XX, nr. 166 (5978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De după gard

Traficul de ţigări din zona Siret, controlat de un bărbat cu cetăţenie dublă, româno-ucraineană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Traficul de ţigări în zona Siret a avut de-a lungul timpului sute de participanţi, dar cei care au gestionat această activitate se pot număra pe degete. Printre aceştia se numără comisarul-şef Nelu Fediuc, fost şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, actualmente trimis în judecată în două dosare care vizează fapte de corupţie sau asimilate celor de corupţie. Fediuc nu a fost singurul care a profitat de pe urma celor care se ocupau cu traficul de ţigări de contrabandă. Un personaj extrem de interesant, dar poate mai puţin cunoscut, este Ivan Vitaliy Nymyzhan. Are cetăţenie dublă, româno-ucraineană, şi locuieşte peste „gard”, la Tereblecea, în Ucraina. Despre Nymyzhan se ştie că se ocupă cu traficul de ţigări de mult timp, încă din perioada 2008-2009, dar până acum nimeni nu a putut dovedi implicarea sa directă în aceste afaceri. Asta până acum câteva luni, când Ivan Vitaliy Nymyzhan a fost înregistrat şi dat în vileag în timp ce dădea şpagă 4.000 de euro unui lucrător vamal din România pentru ca acesta să închidă ochii la traficul cu ţigări şi să permită tranzitarea frontierei de stat a unor maşini încărcate cu mii de pachete de ţigări. În urmă cu câteva zile, pe numele cetăţeanului româno-ucrainean a fost emis un mandat de arestare în lipsă pentru o perioadă de 30 de zile de către judecătorii de la Tribunalul Suceava.

 

Pentru 19 baxuri de ţigări, mită de 2.000 de euro

Pe 18 martie 2015, Ivan Vitaliy Nymyzhan l-a abordat pe un vameş român, căruia i-a propus să-l ajute în operaţiunile de trafic de ţigări prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Pentru a facilita trecerea unui microbuz în care se aflau 19 baxuri cu ţigări, Nymyzhan l-a plătit pe vameş cu suma de 2.000 de euro

„Nymyzhan Vitaliy Ivan l-a contactat pe vameş cu pretextul că are drum la Suceava pentru a face cumpărături, să se întâlnească pentru a-i oferi suma de 2.000 de euro cu titlu de mită în schimbul înţelegerii avute cu acesta de a permite şi a efectua un control superficial autoutilitarei. După ce i-a înmânat suma de 2.000 de euro, Nymyzhan Vitaliy Ivan s-a arătat interesat de continuarea colaborării cu acesta, dându-i de înţeles că va mai primi şi alte sume de bani dacă lucrătorul vamal va continua să îşi încalce atribuţiile de serviciu, permiţându-i lui Nymyzhan Vitaliy Ivan să introducă în România, prin PTF Siret, cantităţi însemnate de ţigări”, se arată în propunerea de arestare preventivă transmisă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, către instanţele de judecată.

O altă sumă similară de bani a fost oferită câteva zile mai târziu, dar singurul amănunt pe care Nymyzhan nu-l ştia era acela că lucrătorul vamal colabora în realitate cu organele de anchetă şi a predat toţi banii primiţi.

 

A scăpat de reţinere ca prin urechile acului

Lui Ivan Vitaliy Nymyzhan i se pregătise prinderea în flagrant, numai că norocul a făcut ca bărbatul să nu mai treacă frontiera de stat în ziua de 21 aprilie 2015, când a fost organizată acţiunea coordonată de procurorii DNA Suceava. Practic, el nu a mai trecut frontiera, aşa cum obişnuia s-o facă în mod curent pentru a superviza transportul de marfă, şi asta pentru că a fost avertizat cu privire la percheziţiile care se efectuează în oraşul Siret şi descinderile din zona Vămii.

Ca urmare a avertizărilor primite, Nymyzhan Vitaliy Ivan nu a mai trecut în partea românească, aşa cum obişnuia imediat după introducerea în ţară a ţigărilor, motiv pentru care nu a fost pus în executare nici mandatul de aducere emis faţă de acesta. Ulterior, bărbatul a fost dat în consemn naţional, iar propunerea sa de arestare preventivă a fost admisă abia în cursul lunii iulie.

Chiar dacă nu a fost prezent la termenul de judecată de la Tribunalul Suceava, Nymyzhan a contestat legalitatea mandatului şi cel mai probabil cererea sa va fi judecată la instanţa superioară.

 

Cum acţiona gruparea condusă de Nymyzhan

Pentru ca activitatea de contrabandă cu ţigări să se poată derula prin PTF Siret, gruparea condusă de Ivan Nymyzhan era obligată să atragă de partea ei lucrători vamali şi poliţişti de frontieră, ceea ce se pare că s-a şi întâmplat de mai multe ori.

„Pentru transportul ţigărilor, a adaptat mijlocul de transport, prin crearea unor locaşuri ascunse, disimulate, în pereţii autoturismului, iar pentru a nu deconspira activitatea desfăşurată şi pentru a evita să fie prins de autorităţi şi tras la răspundere penală/contravenţională, Nymyzhan Ivan Vitaliy foloseşte, de regulă, un autoturism înmatriculat pe numele altei persoane, tot cu dublă cetăţenie, astfel ca să poată fi utilizate ambele paşapoarte, cel ucrainean şi cel românesc, iar persoana să nu mai poată fi înregistrată la intrarea pe arteră, pe partea română”, se arată în propunerea de arestare preventivă a DNA Suceava.

Totuşi, această prudenţă nu l-a oprit să-şi creeze renumele că deţine controlul asupra a tot ceea ce mişcă prin PTF Siret.

Elocventă este declaraţia unui martor: „Mi-a precizat că deţine mai multe bus-uri cu care <cară marfă> prin PTF Siret, deşi mai tot timpul tranzita PTF-ul Siret pedestru”. 

Un alt bărbat a povestit cum a ajuns Nymyzhan unul dintre cei mai potenţi afacerişti din zona de frontieră, partea ucraineană, şi totul prin relaţiile de „afaceri” cu oameni din România.

„Nymyzhan Vitaliy Ivan se ocupă cu contrabanda de ţigări prin vama ucraineană-română, mergând foarte des în România, existând zile în care făcea şi câte 8-10 drumuri în România. În ultimii 3-4 ani acesta şi-a construit o casă cu două etaje în Tereblecea, la parterul căreia are şi un restaurant. În anul 2014, acesta şi-a mai construit un restaurant, tot în Tereblecea, având ca destinaţie organizarea de nunţi. De asemenea, în această perioadă a schimbat mai multe maşini, în prezent deţinând un autoturism marca Mercedes Vito verde şi un microbuz de culoare albă”, este descrierea făcută lui Ivan Vitaliy Nymyzhan.

 

Complicii din România ai lui Nymyzhan, liberi ca păsările cerului

Interesant este că în acest dosar în care s-a dispus recent arestarea în lipsă a lui Nymyzhan, judecătorii au decis că partenerii de afaceri din România pot fi lăsaţi în libertate fără nici un fel de restricţie. Vasilică Şuleap, din Siret, şi Dumitru Daniel Sofronie, din Mihăileni - Botoşani, sunt liberi ca păsările cerului, în timp ce Dumitru Lăcustă, un alt individ arestat în acest dosar, ar putea pleca şi el acasă după ce s-a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar.

„Examinând probatoriul administrat în cauză, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că la data de 19 martie 2015 inculpatul Şuleap Vasilică s-a întâlnit şi a discutat cu suspectul Nymyzhan Vitaliy Ivan aproximativ un minut în faţa bisericii catolice din localitatea Siret. La data de 26 martie 2015, între inculpat şi suspectul Nymyzhan Vitaliy Ivan au avut loc două convorbiri telefonice, la ora 17.48 şi la ora 20.51, la care s-a făcut referire în referatul cu propunerea de arestare preventivă, care nu conţin aspecte relevante care să demonstreze activitatea infracţională constând în cumpărarea de ţigări. Deşi se reţine că în aceeaşi zi Şuleap Vasilică a cumpărat cantitatea de ţigări introdusă în ţară de către liderul grupului, Nymyzhan Vitaliy Ivan, nu rezultă din nici o probă acest aspect”, s-a arătat  în motivarea Curţii de Apel Suceava prin care Şuleap şi Sofronie au fost lăsaţi în libertate fără nici un fel de restricţie.

 

Microbuz prins în flagrant cu 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă

Ancheta DNA vizează fapte comise în perioada 2013-2015 şi se opreşte la două infracţiuni de dare de mită din luna martie a acestui an, plus un flagrant organizat pe 21 aprilie. Capul grupării i-a oferit câte 2.000 de euro unui lucrător din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Siret, pentru a i se facilita tranzitarea ilegală, prin punctul de trecere, a 19 baxuri de ţigări din Ucraina. Ţigările erau ascunse în locaşuri disimulate, în maşini, conform unor înţelegeri anterioare.

Tentativele de mituire au fost însă raportate la DNA, iar în dimineaţa zilei de 21 aprilie 2015 a fost organizat un flagrant pentru depistarea transportului de contrabandă. În acea zi, Dumitru Daniel Sofronie a fost prins în flagrant, la volanul unei maşini înmatriculate în Botoşani, în timp ce se deplasa pe E 85, la intrarea în Siret dinspre Vamă, în calitate de antemergător al unui al doilea autoturism, condus de un anume Vasile Constantin Bambuc, cetăţean româno-ucrainean, care transporta, în locaşurile ascunse ale maşinii, peste 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă şi 58 de sticle de whisky. Vasilică Şuleap se pare că era de fapt beneficiarul celor 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă.

În noaptea de 20 spre 21 aprilie Şuleap s-a deplasat în zona PTF Siret, dar acolo a observat mai multe maşini de jandarmi, ceea ce i-a dat de gândit. A înţeles imediat că treaba se îngroaşă, iar când şi-a dat seama că percheziţiile domiciliare îl vizează şi pe el a încercat să dea bir cu fugiţii. În acest sens a împrumutat maşina unui prieten şi după alte câteva ture prin zona „de conflict” a plecat din Siret. Cum devenise evident că Vasilică Şuleap nu va veni acasă de bună-voie, pe numele său a fost emis un mandat de punere în executare şi a fost dat în consemn la frontiere. A fost prins de poliţiştii de frontieră după câteva ore bune şi astfel a putut ajunge în faţa procurorilor la audieri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traficul de ţigări din zona Siret, controlat de un bărbat cu cetăţenie dublă, româno-ucraineană.
 Vizualizări articol: 3982 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Traficul de ţigări din zona Siret, controlat de un bărbat cu cetăţenie dublă, româno-ucraineană3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E vara, e trafic "micutz" pe site trimis de
(21 iul 2015, 18:24:00
Boss, bagam niste prostani cu bani ? Tigari, masini, fete si baetzi, deci avem reteta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei