Pe străzile din zona centrală a municipiului Fălticeni a fost purtată ieri racla cu Sfintele Moaște ale Sfinților Epictet și Astion.
După Utrenie, Acatistul Sfântului Ilie Tesviteanul șiSfânta Liturghie închinată Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul municipiului Fălticeni, în prezența a numeroși credincioși, a soborului de preoți, a primarului Cătălin Coman și a viceprimarului Constantin Bulaicon, racla a fost purtată pe un baldachin pe traseul Biserica Sf. Ilie – Spitalul Municipal Fălticeni – Biserica Adormirea Maicii Domnului – Primărie – Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” – Biserica Sf. Ilie.
Primul popas a fost făcut în fața Spitalului Municipal, unde soborul de preoți s-a rugat pentru sănătatea celor aflați în această unitate medicală.
Următoarea oprire a fost la Biserica Adormirea Maicii Domnului, unde sfintele moaște au fost întâmpinate de credincioși și de preotul paroh Adrian Brădățanu. Aici soborul de preoții s-a rugat pentru îndeplinirea dorințelor celor care locuiesc în urbea de pe Șomuz, dar și pentru cei trecuți la cele veșnice. În fața Primăriei Fălticeni preoții și sfintele moaște au fost așteptate de funcționarii instituției, împreună cu primarul Cătălin Coman. Au fost rostite rugăciuni pentru poporul român și conducătorii localității, pentru pace între oameni și dezvoltarea orașului. În centrul municipiului, în apropierea Monumentului Eroilor au fost rostite rugăciuni întru pomenirea înaintașilor martiri căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării. La fiecare oprire, procesiunea era întâmpinată de alte câteva zeci de oameni, credincioșii înghesuindu-se să atingă racla și să fie stropiți cu agheasmă de preoți.
Proiectul procesiunilor religioase în municipiul Fălticeni a fost realizat pentru prima oară în anul 2006 de regretatul preot Theodor Marian. Ca și în anii precedenți, procesiunea a avut loc cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților.
„Pe lângă spectacole folclorice, activități culturale, în fiecare an la Fălticeni există și o împlinire religioasă la care participă credincioșii urbei și cei din împrejurimile orașului Fălticeni. Pelerinajul pe care îl organizăm în fiecare an este o mărturisire de credință. Să fii pelerin și să faci pelerinaj înseamnă să mărturisim credința noastră, să fim mărturisitori vii ai ortodoxiei în fața lui Dumnezeu. Sfântul Ilie a fost ales ocrotitor al acestui ținut încă din anul 1430, când a luat ființă biserica Sfântul Ilie. Acest obicei îl dorim neîntrerupt în fiecare an de acum înainte”, a spus preotul paroh Ionel Marian de la Biserica Sfântul Ilie din Fălticeni.
În timpul pelerinajului, acompaniat de prapuri, cruci și toacă, s-au intonat cântări specifice, iar un preot i-a binecuvântat pe credincioși cu apă sfințită, fiind stropite și câteva clădiri de interes public, cum ar fi Piața agroalimentară, Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”, Poliția Municipiului Fălticeni, spitalul municipal, Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, Ambulatoriul de specialitate, Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Primăria Municipiului Fălticeni.
Sărbătoare
Procesiunea de Sfântul Ilie, la Fălticeni
