Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iul 2015 - Anul XX, nr. 166 (5978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Procesiunea de Sfântul Ilie, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe străzile din zona centrală a municipiului Fălticeni a fost purtată ieri racla cu Sfintele Moaşte ale Sfinţilor Epictet şi Astion.

După Utrenie, Acatistul Sfântului Ilie Tesviteanul şiSfânta Liturghie închinată Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul municipiului Fălticeni, în prezenţa a numeroşi credincioşi, a soborului de preoţi, a primarului Cătălin Coman şi a viceprimarului Constantin Bulaicon, racla a fost purtată pe un baldachin pe traseul Biserica Sf. Ilie – Spitalul Municipal Fălticeni - Biserica Adormirea Maicii Domnului – Primărie – Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” - Biserica Sf. Ilie.

Primul popas a fost făcut în faţa Spitalului Municipal, unde soborul de preoţi s-a rugat pentru sănătatea celor aflaţi în această unitate medicală.

Următoarea oprire a fost la Biserica Adormirea Maicii Domnului, unde sfintele moaşte au fost întâmpinate de credincioşi şi de preotul paroh Adrian Brădăţanu. Aici soborul de preoţii s-a  rugat pentru îndeplinirea dorinţelor celor care locuiesc în urbea de pe Şomuz, dar şi pentru cei trecuţi la cele veşnice. În faţa Primăriei Fălticeni preoţii şi sfintele moaşte au fost aşteptate de funcţionarii instituţiei, împreună cu primarul Cătălin Coman. Au fost rostite rugăciuni pentru poporul român şi conducătorii localităţii, pentru pace între oameni şi dezvoltarea oraşului. În centrul municipiului, în apropierea Monumentului Eroilor au fost rostite rugăciuni întru pomenirea înaintaşilor martiri căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea ţării. La fiecare oprire, procesiunea era întâmpinată de alte câteva zeci de oameni, credincioşii înghesuindu-se să atingă racla şi să fie stropiţi cu agheasmă de preoţi.

Proiectul procesiunilor religioase în municipiul Fălticeni a fost realizat pentru prima oară în anul 2006 de regretatul preot Theodor Marian. Ca şi în anii precedenţi, procesiunea a avut loc cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi al Rădăuţilor.

„Pe lângă spectacole folclorice, activităţi culturale, în fiecare an la Fălticeni există şi o împlinire religioasă la care participă credincioşii urbei şi cei din împrejurimile oraşului Fălticeni. Pelerinajul pe care îl organizăm în fiecare an este o mărturisire de credinţă. Să fii pelerin şi să faci pelerinaj înseamnă să mărturisim credinţa noastră, să fim mărturisitori vii ai ortodoxiei în faţa lui Dumnezeu. Sfântul Ilie a fost ales ocrotitor al acestui ţinut încă din anul 1430, când a luat fiinţă biserica Sfântul Ilie. Acest obicei îl dorim neîntrerupt în fiecare an de acum înainte”, a spus preotul paroh Ionel Marian de la Biserica Sfântul Ilie din Fălticeni.

În timpul pelerinajului, acompaniat de prapuri, cruci şi toacă, s-au intonat cântări specifice, iar un preot i-a binecuvântat pe credincioşi cu apă sfinţită, fiind stropite şi câteva clădiri de interes public, cum ar fi Piaţa agroalimentară, Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”, Poliţia Municipiului Fălticeni, spitalul municipal, Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, Ambulatoriul de specialitate, Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Primăria Municipiului Fălticeni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesiunea de Sfântul Ilie, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Procesiunea de Sfântul Ilie, la Fălticeni3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei