Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iul 2015 - Anul XX, nr. 166 (5978)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Nuntă de aur la Biserica cu hramul “Sfântul Ilie”, protectorul municipiului Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

35 de cupluri din Fălticeni care au împlinit 50 de ani de căsătorie au fost sărbătorite duminică, 19 iulie 2015, de Primăria şi Consiliul Local Fălticeni. Prima parte a evenimentului s-a desfăşurat la Biserica Sfântul Ilie, unde preoţii din protopopiatul Fălticeni au oficiat o slujbă de mulţumire la care au asistat copiii, nepoţii şi strănepoţii ”cuplurilor de aur”, consilierii locali, conducerea primăriei, în frunte cu primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Constantin Bulaicon.

Naşi la nunta de aur au fost Alexandru şi Florina-Claudia Iftimie, doi tineri care s-au căsătorit la Fălticeni la începutul acestei luni. Momentul a fost unul emoţionant, ”mirii şi miresele”, în mare parte trecuţi de venerabila vârstă de 80 de ani, amintindu-şi cu plăcere de anii în care s-au căsătorit în faţa lui Dumnezeu. 

 

Au venit în faţa altarului în costume populare, la fel ca acum 50 de ani

Pentru că în urmă cu 50 de ani s-au căsătorit îmbrăcaţi în costume populare, soţii Gheorghe şi Maria Ştefan au venit şi după 50 de ani în faţa altarului tot în straie tradiţionale. Cei doi ne-au spus că portul tradiţional şi vechile tradiţii trebuie păstrate, pentru că fac parte din identitatea noastră, iar în urmă cu 50 de ani, mirii şi nuntaşii purtau costume populare, dansau pe muzică populară românească şi mâncau la nuntă doar bucate tradiţionale.

“Au fost 50 de ani de căsnicie pentru care trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu şi le dorim tuturor cuplurilor să ajungă 50 de ani. Au fost ani şi buni, au fost şi ani grei, am lucrat în Filatura de in şi cânepă la tors ud, cu mâinile în apă, soţul la pieptănat în mult praf, dar am învins toate greutăţile şi am ajuns să sărbătorim nunta de aur. De-ar mai fi şi acuma cum a fost atunci ar fi bine... Ca cei tineri să ajungă 50 de ani de căsnicie ar trebui ajutaţi de cei care ne conduc, să aibă unde să muncească, să nu mai plece unul într-o parte şi altul în altă parte. Plecatul unuia dintre soţi la muncă în străinătate le afectează căsnicia. În căsnicia noastră am avut parte de răbdare, înţelegere şi rugăciune la Dumnezeu. Dacă se pierde credinţa şi identitatea naţională se pierd toate”, ne-au spus Gheorghe şi Maria Ştefan.

În cuvântul de învăţătură, preotul paroh Ionel Marian le-a spus celor prezenţi că au adăugat o pagină în cartea de aur a oraşului Fălticeni, carte care se scrie de 10 ani,  la Biserica Sfântul Ilie.

„Astăzi sărbătorim nuntă de aur, cu fini de aur şi oameni de aur. Sunteţi oameni de aur şi să rămâneţi oameni de aur pentru că cei mai tineri au nevoie de dumneavoastră. Priviţi la înaintaşii voştri, urmaţi-le pilda vieţii şi păziţi-le credinţa. În cei 50 de ani v-au ajutat trei cuvinte, care înseamnă şi trei virtuţi, să ajungeţi şi să trăiţi acest moment: răbdare, rugăciune şi respect. În cei 50 de ani aţi alergat la trei altare, altarul lui Dumnezeu, altarul căsniciei şi altarul muncii. Vă dorim lungime de zile şi sporire întru toate faptele cele bune. Sunteţi pildă pentru noi, pentru copiii dumneavoastră, pentru nepoţi. Vă dorim împreună cu socrul cel mare, care este domnul primar, petrecere frumoasă, bucurie şi sănătate. L-am numit pe domnul primar socrul cel mare pentru că la o nuntă totul pleacă de la socrul cel mare. El este cu cheltuiala şi cu onorurile”, a spus preotul Ionel Marian.

 

Recunoştinţă din  partea administraţiei locale

La sfârşitul festivităţii, primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Constantin Bulaicon au oferit, din partea administraţiei locale, flori, diplome şi un premiu financiar, fiecărui cuplu, în valoare de 200 de lei.

„Este un moment foarte emoţionant şi foarte frumos. În urmă cu 50 de ani v-aţi unit destinele, v-aţi jurat credinţă sub acoperişul Sfintei Biserici. Iată că astăzi ne întâlnim după 50 de ani, tot la Sfânta Biserică. Vă mulţumesc în nume personal şi în numele instituţiei pe care o conduc, Primăria Municipiului Fălticeni, pentru tot ceea ce aţi făcut în activitatea dumneavoastră pentru că foarte multe din lucrurile bune care s-au întâmplat nu numai la noi, în judeţ, ci şi în ţară, acolo unde viaţa v-a călăuzit paşii, poartă amprenta muncii dumneavoastră. Vreau să vă asigur de recunoştinţa şi preţuirea noastră, să vă urez mulţi ani fericiţi, să aveţi grijă de copii, să aveţi grijă de nepoţi, să aveţi grijă de naşii cei tineri care astăzi v-au fost alături şi să dea Dumnezeu să ne revedem sănătoşi, cu gânduri bune, ori de câte ori viaţa ne va aduce împreună”, le-a spus primarul Cătălin Coman cuplurilor de aur.

În partea a doua a evenimentului cuplurile au participat la o masă festivă oferită de municipalitate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nuntă de aur la Biserica cu hramul “Sfântul Ilie”, protectorul municipiului Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Nuntă de aur la Biserica cu hramul “Sfântul Ilie”, protectorul municipiului Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei