Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 iul 2015 - Anul XX, nr. 165 (5977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vineri

„Dinastia Lovineştilor”, omagiată la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zilele Municipiului Fălticeni, ediţia 2015, au început vineri, 17 iulie, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” cu un medalion Eugen Lovinescu.

Prezent la manifestare, primarul Cătălin Coman a apreciat faptul că manifestările dedicate zilelor oraşului au început la Biblioteca Municipală, mai ales că numele lovineştilor este legat de tot ceea ce înseamnă istoria acestui oraş.

Nicoleta Hoştinaru, bibliotecar-şef la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, a scos în evidenţă faptul că în 1993, printr-o decizie fericită a Inspectoratului judeţean de Cultură Suceava, Biblioteca Municipală din Fălticeni a primit numele criticului şi istoricului literar Eugen Lovinescu. Pentru că pe 16 iulie s-au împlinit 72 de ani de la moartea lui Eugen Lovinescu, Nicoleta Hoştinaru a evocat personalitatea criticului literar, a romancierului, a memorialistului şi a traducătorului Eugen Lovinescu, punând accent pe apariţia revistei „Zburătorul” la 19 aprilie 1919. Revista a fost scoasă de Eugen Lovinescu pentru a încuraja talentele şi pentru promovarea modernismului, un concept Lovinescian ce presupune sincronism, diferenţiere.

 

Agendele literare ale lui Eugen Lovinescu au fost prezentate publicului

Despre activitatea şi opera lui Eugen Lovinescu a vorbit şi Adriana Mihăilă, bibliotecar la Sala de lectură, cea care a pregătit o expoziţie de carte şi documente care au legătură cu Eugen Lovinescu, multe dintre ele fiind expuse în premieră pentru publicul fălticenean.

Adriana Mihăilă a prezentat şi câteva din agendele literare ale marelui critic, printre acestea numărându-se şi Jurnalul Cenaclului „Zburătorul” ţinut de Eugen Lovinescu în perioada 1923-1943, an în care boala l-a luat dintre cei vii. Jurnalul acesta are o istorie specială şi nu ar fi văzut lumina zilei fără gestul extraordinar al fostei sale soţii, Ecaterina Bălăcioiu, şi al fiicei sale, Monica Lovinescu.

 

Scriitorul Alexa Paşcu a propus reînfiinţarea Cenaclului „Eugen Lovinescu”

Vorbind despre Eugen Lovinescu, scriitorul Alexa Paşcu s-a oprit asupra  Cenaclului „Eugen Lovinescu”, condus de profesoara Mioara Gafencu şi apoi de scriitorul V.G. Popa, cenaclu care a funcţionat în cadrul Casei de Cultură Fălticeni.

„Având în vedere că tot vorbim de familia Lovinescu, având în vedere că în Fălticeni se creează, numărul celor care scriu creşte, lucrările acestora sunt din ce în ce mai numeroase, o spun cu tărie, este necesară reînfiinţarea Cenaclului <Eugen Lovinescu>. Motivaţiile nu le spun astăzi că sunt prea multe şi trebuie justificate. Lansez acum invitaţia celor care scriu şi care vor să scrie sub egida acestui cenaclu cel puţin o dată pe lună”, a precizat scriitorul Alexa Paşcu.

Eugen Dimitriu, cronicarul Lovineştilor, a fost invitatul de onoare al Medalionului comemorativ Eugen Lovinescu.El a vorbit despre “fiinţe de neuitat”, una dintre ele fiind Monica Lovinescu, fiica marelui critic fălticenean, care alături de soţul ei, Virgil Ierunca, şi-a pus viaţa în pericol pentru a aminti mereu pe calea undelor românilor din diaspora că nu au dreptul să-şi uite ţara de obârşie. Cărturarul sucevean a vorbit şi despre contribuţia Monicăi Lovinescu pentru salvarea a două importante lucrări lăsate în manuscris de tatăl ei, “Jurnalul” şi romanul “Mălurenii”.

Cu ajutorul lui Eugen Dimitriu, Eugen Lovinescu a fost prezentat şi într-o altă ipostază faţă de cea cunoscută de “om integru, tăcut şi ipohondru”, aceea de om vesel. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Dinastia Lovineştilor”, omagiată la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Dinastia Lovineştilor”, omagiată la Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei