Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iul 2015 - Anul XX, nr. 163 (5975)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Comuna Stroieşti

Cinci fraţi minori şi părinţii lor, „crescuţi la lumânare”, au şansa să se mute într-o casă electrificată dacă fac rost de 7.000 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cinci fraţi minori şi părinţii lor din comuna Stroieşti, „crescuţi la lumânare”, au şansa să se mute într-o casă electrificată dacă fac rost de 7.000 de lei. Atât îi mai trebuie familiei Nicoleta Lăcrămioara şi Florin Boberschi pentru a reuşi să-şi achiziţioneze o căsuţă în centrul satului, unde copiii să aibă parte de curent electric. Primăria comunei Stroieşti a identificat pentru această familie o casă bătrânească, în vatra satului, în valoare de 15.000 de lei, casă care încă nu are curent electric şi care necesită ample lucrări de reparaţii.

Impresionaţi de acest caz, în care doi bătrâni, fiul şi nora lor, plus cei cinci copii mici ai celor din urmă, cu vârste cuprinse între 3 şi 10 ani, trăiesc în aceeaşi casă, şi toţi locuiesc, mai ales iarna, într-o singură cameră (încălzesc o singură sobă, pentru că mai mult nu îşi permit), „luminată” de o lampă cu baterii, reprezentanții Fundației Hope and Homes for Children România s-au oferit să ajute familia cu 10.000 de lei. Bunica Ileana Boberschi, în vârstă de 79 de ani, locuieşte de o viaţă în această casă. „De când m-am trezit eu pe lumea asta nu am avut niciodată curent electric. M-am trezit la lampă şi aşa o să mor”, a spus femeia, care şi-ar dori ca măcar copiii şi nepoţii ei să aibă o soartă mai bună.

 

Părinţii nu vor să-şi dea copiii la stat

Dacă familia Nicoleta Lăcrămioara şi Florin Boberschi nu este ajutată să-şi achiziţioneze şi să-şi amenajeze căsuţa din vatra satului Stroieşti, este posibil să-şi piardă cei cinci copii, statul fiind nevoit să-i ridice în regim de urgenţă şi să-i interneze într-un centru maternal. Această variantă îi sperie pe părinţi, care sub nici o formă nu vor să-şi dea copiii la stat. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava (Serviciul intervenţie în regim urgenţă) au evaluat iniţial situaţia celor cinci copii şi au constatat că nu se impune instituirea unei măsuri de protecţie pentru minorii în cauză, „deoarece s-a observat existenţa relaţiilor de ataşament reciproc între copii şi părinţi, iar instituţionalizarea minorilor ar presupune un cost mult mai ridicat decât acordarea unui ajutor în  achiziționarea unei locuințe pentru familia Boberschi”.

„Primăria comunei Stroiești a ajutat familia în mai multe rânduri, însă nu dispune de posibilitatea de a sprijini familia în achiziționarea unei locuinţe, motiv pentru care mai este necesară suma de 7.000 de lei pentru achiziționarea locuinței și racordarea la rețeaua de energie electrică”, au completat reprezentanţii DGASPC. Cei care vor să ajute familia Boberschi să-şi achiziţioneze căsuţa în care ar putea să-şi crească civilizat copiii pot să sune la numerele de telefon 0742 591 279 (Nicoleta Lăcrămioara Boberschi) şi 0749 831 722 (Sabina Doroftei, asistent social DGASPC, persoana care ţine legătura cu Fundația Hope and Homes for Children România).

 

Viaţa la lumânare, la 15 kilometri de municipiul Suceava

În situaţia familiei Boberschise află mai mulţi oameni din comuna Stroieşti (la 15 kilometri de municipiul Suceava), oameni care nu au curent electric, “lumina” din casele lor venind de la o lumânare, de la o lampă cu motorină ori de la lampa pe baterii. Pentru 39 de oameni, 19 adulţi şi 20 de copii, nu există televizor sau laptop, radioul cu baterii fiind unica legătură cu lumea exterioară, pe care însă nu şi-o permit toţi. Pentru ca oamenii să aibă curent electric ar fi nevoie de o investiţie de 1,5 miliarde de lei vechi, a explicat primarul comunei Stroieşti, Mihai Senic. El a declarat că bunicii şi străbunicii celor care stau acum pe întuneric şi-au făcut case în acea zonă şi niciodată nu au avut curent electric. Înainte de Revoluţia din 1989 familiile urmau să fie mutate forţat de comunişti, care nu erau de acord cu astfel de comunităţi răsfirate. Vremurile s-au schimbat după 1990, iar oamenii au rămas acolo, mai ales că nici nu au unde să se ducă în altă parte. Familiile care au copii sunt cele mai afectate de lipsa energiei electrice din Stroieşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci fraţi minori şi părinţii lor, „crescuţi la lumânare”, au şansa să se mute într-o casă electrificată dacă fac rost de 7.000 de lei.
 Vizualizări articol: 2762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Cinci fraţi minori şi părinţii lor, „crescuţi la lumânare”, au şansa să se mute într-o casă electrificată dacă fac rost de 7.000 de lei5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei