Credincioșii catolici din Câmpulung Moldovenesc sărbătoresc duminică, 19 iulie, două secole de la construirea Bisericii Catolice din localitate. Aceasta este a doua biserică romano-catolică în Bucovina ca vechime, după cea din Gura Humorului, construită în 1811.
Momentul aniversar câmpulungean va fi marcat chiar în biserică, prin liturghii succesive. Sfânta Liturghie greco-catolică în limba ucraineană va fi celebrată de la ora 7.45 de preotul Ilie Veneciuc. Aceasta va fi urmată, de la ora 9, de Sfânta Liturghie romano-catolică în limba germană, celebrată de preotul Francisc Simon, iar de la ora 10 este programată o ceremonie religioasă romano-catolică similară, dar în limba polonă, concelebrată de preoții Gabriel Bucur, Stanislav-Ioan Cucharec și Andrei Staszkovian. Ziua aniversară va fi încununată, de la ora 11, prin Sfânta Liturghie romano-catolică pontificală în limba română, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, Episcopul Diecezei de Iași.
Potrivit precizărilor preotului paroh Petru Bișog de la Parohia Romano-Catolică ”Înălțarea Domnului” Câmpulung Moldovenesc, evenimentul aniversar este organizat cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Câmpulung Moldovenesc și pentru cei ce nu vor putea asista la ceremonie chiar de la fața locului va fi disponibilă o transmisiune directă online prin accesarea paginii http://media.ercis.ro/clung.html.
Dispoziții imperiale ca în Bucovina să se construiască biserici zidite
În urmă cu două secole, construirea Bisericii Catolice câmpulungene a constituit un răspuns firesc la nevoia spirituală a unei comunități religioase locale. După 1775, când Imperiul Habsburgic a primit o parte din teritoriul Moldovei de Nord, au fost trimiși și s-au stabilit pe aceste meleaguri funcționari și muncitori din Boemia, Moravia și Slovacia, de religie romano-catolică, trupe de grăniceri austrieci, precum și familii de meseriași și negustori care lucrau pentru armată. Inițial, pentru aceștia a fost construită în 1775 o capelă de rugăciune. Parohia Romano-Catolică din Câmpulung Moldovenesc a fost înființată printr-un decret imperial emis de Cabinetul Aulic la 1 aprilie 1787, iar ulterior, ca urmare a unei dispoziții imperiale a împăratului Francisc I prin care se cerea ca peste tot în Bucovina unde se găsesc credincioși romano-catolici să se construiască biserici zidite, s-a început construirea în centrul localității a Bisericii Înălțarea Domnului din piatră și cărămidă, după un proiect realizat de Serviciul de Construcții civile de la Viena și cu fonduri de la guvernul Galiției. Construcția a fost finalizată în anul 1815.
În prezent, Parohia Înălțarea Domnului din Câmpulung Moldovenesc are șase filiale, dintre care șase cu biserică: Fundu Moldovei – cu Biserica Sf. Treime, construită în 1838; Moldovița – cu Biserica Nașterea Sfintei Fecioare Maria, din 1908; Pojorâta – cu Biserica Adormirea Maicii Domnului, din 1893; Prisaca Dornei – cu Biserica Înălțarea Sfintei Cruci, din 1911; Vama – cu Biserica „Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta” din 1886; Vatra Moldoviței – cu Biserica Sf. Ana, din 1891. Comunitatea religioasă numără, în anul 2015, 146 de familii care includ 242 de credincioși.
Câmpulung Moldovenesc
Aniversarea a 200 de ani de la construirea Bisericii Catolice, transmisă live pe internet
