Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iul 2015 - Anul XX, nr. 163 (5975)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Câmpulung Moldovenesc

Aniversarea a 200 de ani de la construirea Bisericii Catolice, transmisă live pe internet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Credincioşii catolici din Câmpulung Moldovenesc sărbătoresc duminică, 19 iulie, două secole de la construirea Bisericii Catolice din localitate. Aceasta este a doua biserică romano-catolică în Bucovina ca vechime, după cea din Gura Humorului, construită în 1811.

Momentul aniversar câmpulungean va fi marcat chiar în biserică, prin liturghii succesive. Sfânta Liturghie greco-catolică în limba ucraineană va fi celebrată de la ora 7.45 de preotul Ilie Veneciuc. Aceasta va fi urmată, de la ora 9, de Sfânta Liturghie romano-catolică în limba germană, celebrată de preotul Francisc Simon, iar de la ora 10 este programată o ceremonie religioasă romano-catolică similară, dar în limba polonă, concelebrată de preoții Gabriel Bucur, Stanislav-Ioan Cucharec şi Andrei Staszkovian. Ziua aniversară va fi încununată, de la ora 11, prin Sfânta Liturghie romano-catolică pontificală în limba română, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, Episcopul Diecezei de Iaşi.

Potrivit precizărilor preotului paroh Petru Bişog de la Parohia Romano-Catolică ”Înălțarea Domnului” Câmpulung Moldovenesc, evenimentul aniversar este organizat cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Câmpulung Moldovenesc şi pentru cei ce nu vor putea asista la ceremonie chiar de la fața locului va fi disponibilă o transmisiune directă online prin accesarea paginii http://media.ercis.ro/clung.html.

 

Dispoziții imperiale ca în Bucovina să se construiască biserici zidite

În urmă cu două secole, construirea Bisericii Catolice câmpulungene a constituit un răspuns firesc la nevoia spirituală a unei comunități religioase locale. După 1775, când Imperiul Habsburgic a primit o parte din teritoriul Moldovei de Nord, au fost trimişi şi s-au stabilit pe aceste meleaguri funcționari şi muncitori din Boemia, Moravia şi Slovacia, de religie romano-catolică, trupe de grăniceri austrieci, precum şi familii de meseriaşi şi negustori care lucrau pentru armată. Inițial, pentru aceştia a fost construită în 1775 o capelă de rugăciune. Parohia Romano-Catolică din Câmpulung Moldovenesc a fost înființată printr-un decret imperial emis de Cabinetul Aulic la 1 aprilie 1787, iar ulterior, ca urmare a unei dispoziții imperiale a împăratului Francisc I prin care se cerea ca peste tot în Bucovina unde se găsesc credincioşi romano-catolici să se construiască biserici zidite, s-a început construirea în centrul localității a Bisericii Înălțarea Domnului din piatră şi cărămidă, după un proiect realizat de Serviciul de Construcții civile de la Viena şi cu fonduri de la guvernul Galiției. Construcția a fost finalizată în anul 1815.

În prezent, Parohia Înălțarea Domnului din Câmpulung Moldovenesc are şase filiale, dintre care şase cu biserică: Fundu Moldovei - cu Biserica Sf. Treime, construită în 1838; Moldovița - cu Biserica Naşterea Sfintei Fecioare Maria, din 1908; Pojorâta - cu Biserica Adormirea Maicii Domnului, din 1893; Prisaca Dornei - cu Biserica Înălțarea Sfintei Cruci, din 1911; Vama - cu Biserica „Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta” din 1886; Vatra Moldoviței - cu Biserica Sf. Ana, din 1891. Comunitatea religioasă numără, în anul 2015, 146 de familii care includ 242 de credincioşi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aniversarea a 200 de ani de la construirea Bisericii Catolice, transmisă live pe internet.
 Vizualizări articol: 2611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Aniversarea a 200 de ani de la construirea Bisericii Catolice, transmisă live pe internet3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei