Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iul 2015 - Anul XX, nr. 163 (5975)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Judecătoria Suceava

24 de ani, 7 luni şi 11 zile de închisoare pentru un individ acuzat că a făcut avere prin metoda „accidentul”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trimis în judecată la începutul acestui an, sub acuzaţia că a comis nu mai puţin de zece înşelăciuni şi două tentative, prin metoda „accidentul”, un tânăr în vârstă de 27 de ani, din Fundu Moldovei, şi-a aflat sentinţa, zilele trecute, la Judecătoria Suceava.

Andrei Popiţanu este acuzat că a comis faptele în timp ce era încarcerat în penitenciar, fiind condamnat în 2009 la 20 de ani de închisoare pentru un omor comis în toamna lui 2008. La vremea respectivă, Popiţanu a ucis-o pe fosta lui prietenă, o fată de 18 ani pe atunci, pe care a lovit-o cu pumnii şi cu picioarele, dar şi cu un bolovan peste cap, fapta petrecându-se în spatele unei discoteci din comuna Fundu Moldovei.    

Dacă potrivit vechiului cod penal orice altă condamnare s-ar fi contopit cu pedeapsa cea mai mare şi indiferent că ar fi primit 5, 10 ori 15 ani, tot 20 de ani ar fi avut de executat, noile modificări ale legislaţiei penale i-au adus lui Popiţanu o condamnare record într-un dosar de înşelăciune: 24 de ani, 7 luni şi 11 zile de închisoare.

Judecătorii au adunat toate pedepsele primite de Andrei Popiţanu pentru faptele de înşelăciune, la care au adăugat şi restul neexecutat din pedeapsa pentru crima de acum şapte ani, astfel rezultând condamnarea de aproape un sfert de veac după gratii.

În acelaşi dosar al Judecătoriei Suceava, a fost condamnat şi un anume Adrian Ursu, în vârstă de 35 de ani, din comuna Adâncata, care ar fi fost complicele lui Popiţanu la   o parte dintre înşelăciunile comise de deţinutul închis pentru omor. Ursu a primit 3 ani, 3 luni şi 10 zile de închisoare.

Prin sentinţa Judecătoriei Suceava, cei doi inculpaţi au fost obligaţi să plătească şi daune materiale şi morale păgubiţilor, în cuantum de 15.700 de euro şi 35.632 de lei. Sentinţa nu este definitivă, atât Popiţanu, cât şi Ursu declarând apel.

 

S-a reprofilat după gratii, din criminal în escroc

Închisoarea a fost pentru tânărul Andrei Popiţanu o „şcoală de infractori”, în spatele gratiilor criminalul reprofilându-se în escroc.

Cu ajutorul unor telefoane mobile contacta persoane de pe raza judeţului, le spunea fie că este avocat, ori de la poliţie sau la parchet, şi că o rudă de-a lor, de regulă unul dintre copii, a provocat un grav accident rutier şi are nevoie urgentă de bani pentru a nu ajunge în spatele gratiilor.

Multe victime au picat în plasa criminalului escroc, care, în momentul în care simțea că victima a „mușcat”, își trimitea „asistentul”, identificat în persoana lui Adrian Ursu, aflat în libertate la vremea respectivă, să ridice banii.

 

Primea indicaţii prin telefon ce să facă după ce lua banii de la victime

Audiat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, Adrian Ursu a refuzat să dea declaraţii iniţial, însă ulterior, din arestul poliţiei, şi-a recunoscut faptele, mărturisind că a acţionat la solicitarea lui Andrei Popiţanu, despre care ştia că este încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani.

Întrebat ce făcea cu banii ridicaţi de la victime, Adrian Ursu a declarat că toate sumele le-a dat unor persoane pe care nu le cunoştea, persoane cu care se întâlnea în anumite locuri la indicaţiile telefonice ale lui Andrei Popiţanu.

 

Avea vreo şase-şapte telefoane în celulă. Cartele, nici nu mai ştie...

Anchetatorii au stabilit că toatele faptele au fost comise de Andrei Popiţanu din Penitenciarul de la Botoşani, unde era transferat de la puşcăria din Iaşi.

Popiţanu şi-a recunoscut cu seninătate înşelăciunile, mărturisind că a folosit şase-şapte telefoane mobile. Cât despre cartelele telefonice, nici nu le mai ştia numărul.

Pe portalul instanţelor de judecată, numele lui Andrei Popiţanu apare şi la alte dosare, de cele mai multe ori iniţiate de deţinut, prin cereri de contestaţii la executare ori de întrerupere executării pedepsei cu închisoarea.

Andrei Popiţanu a fost trimis în judecată şi pentru alte fapte de înşelăciune, comise tot din spatele gratiilor, fiind condamnat anterior şi în alte dosare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 24 de ani, 7 luni şi 11 zile de închisoare pentru un individ acuzat că a făcut avere prin metoda „accidentul”.
 Vizualizări articol: 9755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
24 de ani, 7 luni şi 11 zile de închisoare pentru un individ acuzat că a făcut avere prin metoda „accidentul”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CARE ANI CARE PEDEAPSA trimis de
(17 iul 2015, 20:26:07
NISTE SMENARI IAU PEDEPSE CU ANI GREI, IAR AIA CARE AU FURAT TARA ASTA CU SUTE DE MELEOANE IAU 3 ANI CU SUSPENDARE.
TITLUL ASTA CU ZECI DE ANI DE PARNAIE ESTE COMIC RAU DE TOT. E foame mare la presa. E prea DE TOT . Ne este foarte dor de niste tipi : jean Constantin si alti "morti" ca DEM RADULESCU SI PUIU CALINESCU.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei